Ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Ευκαιρίες απασχόλησης για όλους τους πολίτες», που στοχεύει στην ένταξη στην αγορά εργασίας μέσω τοπικής συνεργασίας 90 ατόμων που κατοικούν στους Δήμους Καρδίτσας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα και ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, διοργάνωσε το απόγευμα της Τρίτης 6/11 στο Παυσίλυπο ο Δήμος Καρδίτσας σε συνεργασία με την ΑΝΚΑ.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (ΤΟΠ ΕΚΟ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και για την υλοποίηση του συστάθηκε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «ΕΝΤΟΣ». Το όνομά της προκύπτει από τα αρχικά της φράσης: «Ενσωμάτωση μέσω Τοπικής Συνεργασίας». Στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη συμμετέχουν οι παρακάτω φορείς:
Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Μουζακίου, Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, Επιμελητήριο Καρδίτσας, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Καρδίτσας
Κέντρο Γυναικών Καρδίτσας, Νομαρχιακό Σωματείο Καρδίτσας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), Πανελλαδικό Διαδημοτικό Δίκτυο για την Υποστήριξη των Ελλήνων Τσιγγάνων (ΔΙΚΤΥΟ ROM), Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΔΙΑΣ Ε.Π.Ε., Χ. ΠΕΠΟΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΚΕΚ ΕΡΕΥΝΑ και η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρείας ΟΤΑ) η οποία έχει και την ευθύνη του συντονισμού του προγράμματος.
«Η τοπική συνεργασία και η κοινωνική αλληλεγγύη, ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, αποτελούν προϋποθέσεις για την επιτυχία του προγράμματος.» τόνισε χαρακτηριστικά στο χαιρετισμό του στην ημερίδα ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΕΝΤΟΣ, Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Νικ. Καραγιάννης, παρουσιάζοντας τις γενικές αρχές και τους βασικούς στόχους του προγράμματος.
Ακολούθησε η αναλυτική παρουσίαση του Προγράμματος και του Τοπικού Σχεδίου Δράσης από την κ. Χρυσαυγή Σέγγη, Στέλεχος ΑΝ.ΚΑ Α.Ε. -Υπεύθυνη Υλοποίησης Πράξης, ενώ ο κ. Θωμάς Χαλάτσης Στέλεχος ΑΝ.ΚΑ Α.Ε στην εισήγησή του αναφέρθηκε στους ωφελούμενους του προγράμματος και τις προϋποθέσεις συμμετοχής σ’ αυτό.
Στόχοι
-Η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και η βελτίωση της θέσης τους στην αγορά εργασίας μέσω ενεργειών κατάρτισης, επιμόρφωσης και συμβουλευτικής
-Η αντιμετώπιση της ανεργίας (ειδικότερα της μακροχρόνιας) και η διευκόλυνση της κοινωνικής επανένταξης ανέργων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
-Η απασχόληση των γυναικών και η αύξηση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.
-Η προσαρμογή των ανέργων (ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) στις απαιτήσεις της κοινωνικής οικονομίας, της «πράσινης» επιχειρηματικότητας και των τεχνολογιών στη μεταποίηση πρωτογενώς παραγόμενων τοπικών προϊόντων
Ωφελούμενοι
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι άνεργοι των κατηγοριών:
Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα,
Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ),
Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών,
Μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες,
Άτομα με θρησκευτικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες,
Άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούμενα από φτώχεια.
Απευθύνεται δε σε άτομα:
– Που έχουν δυσκολία πρόσβασης στην αγορά εργασίας λόγω κοινωνικού αποκλεισμού
– Που διαθέτουν χαμηλά τυπικά προσόντα
– Που είναι αναλφάβητα
– Που αντιμετωπίζουν την αναζήτηση εργασίας με ανασφάλεια, με έλλειψη αυτοπεποίθησης και με αρνητικά συναισθήματα
Υλοποίηση προγράμματος
Ειδικοί επιστήμονες, στελέχη και συνεργάτες των φορέων που αναφέρθηκαν, θα αναλάβουν τη συνεχή καθοδήγηση και την υποστήριξη των ανέργων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα έτσι ώστε να εισέλθουν στην αγορά εργασίας με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
– να ιδρύσουν δική τους επιχείρηση
– να υποβάλλουν αίτηση και σχέδιο ώστε να ενταχτούν σε χρηματοδοτούμενο επενδυτικό πρόγραμμα
– να προσληφθούν από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τουλάχιστον για διάστημα 3 μηνών
– να υπογράψουν συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας με επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα τουλάχιστον για διάστημα 3 μηνών
– να ιδρύσουν Κοινωνικό Συνεταιρισμό
Ειδικότερα για την ίδρυση του Κοινωνικού Συνεταιρισμού όπως τόνισε εισηγητικά και ο κ. Καραγιάννης η δυνατότητα αυτή θεσπίστηκε με Νόμο το έτος 2011 (Ν.4019/30-9-2011), δηλαδή πριν ακριβώς από ένα χρόνο. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιρισμών με 500 μέλη – εργαζόμενους που προέρχονται από Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες.
Προγραμματίζεται, όπως ανέφερε, να γίνει ειδική ημερίδα, αποκλειστικά για τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς, στην οποία θα παρουσιαστούν παραδείγματα και καλές πρακτικές από άλλες χώρες και θα αναλυθεί το θεσμικό πλαίσιο και οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για τον τόπο μας.