Ξεκινά η πεζοδρόμηση & ανάπλαση της οδού Αβέρωφ


Υπογράφθηκε από το Δήμαρχο Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλη η σύμβαση ανάθεσης του έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009.

Τη σύμβαση ανάθεσης του έργου «Κατασκευή κεντρικών πεζοδρόμων» που περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση και την ανάπλαση της οδού Αβέρωφ υπέγραψε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 11 Νοεμβρίου με προϋπολογισμό 570.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στην κατανομή του 45% του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» και το συμφωνητικό με την ανάδοχο Κοινοπραξία Ε.Ε. «Φώτης Μιχαήλ Φαλιάγκας και Δημήτριος Νικολάου Κατσιαμπούρας» που προβλέπει την ολοκλήρωση του έργου μέσα σε 9 μήνες, υπογράφθηκε έναντι 553.705,42 ευρώ.

Το έργο αφορά στην διαμόρφωση του υπαίθριου δημόσιου χώρου της οδού Αβέρωφ σε πεζόδρομο, από την οδό Τζέλλα της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου  έως την οδό Μ. Αλεξάνδρου  στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς μήκους  220μ, μέσου πλάτους 10μ και συνολικής επιφάνειας  2200 τμ. 

Δήλωση του Δημάρχου Καρδίτσας

Σχετικά με το έργο ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομ. Βερίλλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Το έργο της πεζοδρόμησης και ανάπλασης της οδού Αβέρωφ, αποτελεί μια σημαντική παρέμβαση, που εντάσσεται στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την αλλαγή της αισθητικής εικόνας στο κέντρο της πόλης, τη βελτίωση της λειτουργικότητας των κοινόχρηστων χώρων, αλλά και την ανάδειξη και ενοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος της Καρδίτσας.

Πρόκειται για μια ανάπλαση με ιδιαίτερη σημασία, μιας και ουσιαστικά δημιουργούμε μια νέα διαδρομή, από τη Δημοτική Αγορά προς τη Δημοτική Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα στους πεζούς πολίτες να έχουν καλύτερες συνθήκες κίνησης στην πόλη, αλλά και στους επισκέπτες να οδηγηθούν σε δυο πολύ σημαντικές υποδομές του πολιτισμού για την περιοχή μας, όπως είναι η Πινακοθήκη και το νέο Μουσείο.

Παράλληλα, αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των περιοίκων, αφού μειώνεται ο κυκλοφοριακός φόρτος, διευρύνονται οι κοινόχρηστοι χώροι και αυξάνεται το αστικό πράσινο.

Η πεζοδρόμηση της οδού Αβέρωφ, σε δυο τμήματα, θα δώσει νέα πνοή στην περιοχή, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για την ομαλή λειτουργία της εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς, για την πρόσβαση των περιοίκων στους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν, αλλά και για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.»

Περιγραφή της παρέμβασης

      Στην πρώτη ενότητα  του πεζοδρόμου προς την Δημοτική Αγορά, η διαμόρφωση  που προβλέπει η μελέτη καθορίστηκε από τις ανάγκες  της λαϊκής αγοράς  και της έντονης  εμπορικής ζωής    χωρίς να  αναιρείται   ο βασικός ρόλος  που καλείται  να επιτελέσει, αυτός  της  ολοκλήρωσης  της   αστικής  διαδρομής    ενοποίησης  των κεντρικών περιοχών της πόλης.

    Μια κεντρική πλακόστρωτη επιφάνεια  σε καθαρό  ευανάγνωστο  γεωμετρικό σχήμα  θα ορίζει  την  βασική κίνηση  των πεζών  επιτρέποντας  την ορατότητα  όλου του μήκους του δρόμου. Η ζώνη αυτή  οριοθετείται από την μια πλευρά  από   μικρά  τετράγωνα  καθιστικά   τοποθετημένα  στη σειρά  με μεγάλα  δέντρα και φωτιστικά  ενδιάμεσα , όλα σε ευθεία  χάραξη ορίζοντας με καθαρότητα  την ζώνη κίνησης  στα καταστήματα   και αποτρέποντας ταυτόχρονα  την  άναρχη  καταπάτηση του δημόσιου χώρου.  Από την άλλη  νότια  πλευρά   του δρόμου   μια  δυνατή  πυκνή δεντροστοιχία  με μικρότερα  δέντρα   θα καθορίζει το μέτωπο αυτού  του δρόμου  ορίζοντας  παράλληλα την κεντρική επιφάνεια και την ζώνη  μπροστά από τα καταστήματα.Το πράσινο της εν σειρά πυκνής δενδροφύτευσης αποσκοπεί στην ομαλοποίηση της ατελούς δόμησης και αισθητική απόκρυψη ασυντήρητων  παλαιών κτιρίων και άλλων στοιχείων αμφιβόλου αισθητικής στις όψεις των κτιρίων.

      Η οριοθέτηση  της κεντρικής περιοχής πραγματοποιείται με ένα «ίχνος» επί του δρόμου  σε ευθεία χάραξη  στην ενότητα αυτή και αποτυπώνεται με πλάκες από χυτό υλικό (μαντέμι) .  

      Στο τέλος της εμπορικής ζώνης προς την οδό Καραϊσκάκη η πυκνή δεντροφύτευση   εισέρχεται σε φυτεμένη  περιοχή με χώμα σηματοδοτώντας το τέλος της ενότητας αυτής και προετοιμάζοντας την είσοδο του επισκέπτη μέσω της διάβασης της οδού Καραϊσκάκη  στην επόμενη ενότητα του πεζόδρομου που αποκαλούμε πολιτιστική ζώνη λόγω της άμεσης λειτουργικής συσχέτισης με την ευρύτερη περιοχή του δημόσιου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου και Δημοτικής Πινακοθήκης.   

     Επιλέγεται πιο ελεύθερη  καμπύλης μορφής  χάραξη, που ορίζεται με ίχνος επί του εδάφους  συνέχεια του ίχνους  ευθύγραμμης  χάραξης της εμπορικής ζώνης. Αποσκοπεί  να αποδώσει  γλυπτική διάσταση  στον χώρο, να εκφράσει  τον πολιτιστικό χαρακτήρα της ενότητας αυτής, να αναδείξει την κύρια χρήση του πεζόδρομου, ενοποιώντας την επιφάνεια του δρόμου και αποτρέποντας την εύκολη είσοδο των οχημάτων.  

Στις επιφάνειες διαφορετικού χρώματος που ορίζονται επί του εδάφους μέσω του καμπύλου ίχνους που διατρέχει όλο το μήκος του δρόμου  και άλλων  ευθύγραμμων νοητών  χαράξεων  ορίζονται    οι  επί μέρους τόποι  κίνησης  και  στάσης  των πεζών και  των οχημάτων έκτακτων αναγκών.

Οι δεντροστοιχίες από μεγάλα και μικρά δένδρα με ενδιάμεσα φωτιστικά, τα μεγάλα καθιστικά με τα γλυπτά στο εσωτερικό τους, το συντριβάνι  με τα συνοδευτικά στοιχεία, οι επιφάνειες γκράφιτι προς την περιοχή της εισόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ορισμένα από τα στοιχεία εξοπλισμού και διαμόρφωσης του πεζοδρόμου που αποσκοπούν  να εκφράσουν και να ενδυναμώσουν την πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής, να προετοιμάσουν  και να πληροφορήσουν τον επισκέπτη.

Ως υλικά επίστρωσης θα χρησιμοποιηθούν κυβόλιθοι γρανίτη σε κανονικές διαστάσεις  10Χ10Χ 5εκ. χρώματος γκρι- μαύρου και ώχρας και πλάκες ανάγλυφες από μαντέμι στο διαχωρισμό της χρωματικής επιφάνειας.

Τα καθιστικά θα κατασκευαστούν από εμφανές σκυρόδεμα με δοκίδες κατάλληλου ξύλου στην επιφάνεια καθίσματος.

Ο φωτισμός θα γίνει τόσο με φωτιστικά  ύψους 4.0μ όσο  και με  χωνευτά φωτιστικά στο κάτω μέρος των καθιστικών.

Προηγούμενο άρθρο Απέσπασαν υποσχέσεις
Επόμενο άρθρο Συναίνεση έξι σημείων ζήτησε αλλά δεν έλαβε ο πρωθυπουργός