Ειδήσεις

Ξεδιπλώνουμε την ιστορία της Καρδίτσας


Πλατεία ελευθερίας, Μούσες, Παυσίλυπο, «Μάνα», «Μάχη της σοδειάς»… μία ιστορική διαδρομή που απλώνεται από το κέντρο ως την ανατολική είσοδο της πόλης. Πόσοι άραγε από τους Καρδιτσιώτες θυμούνται ότι ο κεντρικός πεζόδρομος λεγόταν οδός Λαρίσης, ότι η σημερινή πλατεία Πλαστήρα ήταν κάποτε ο ανθόκηπος του Παυσιλύπου, ότι οι «Μούσες» βρίσκονταν ως τις αρχές της δεκαετίας του ’70 στον κεντρικό διάδρομο του Παυσιλύπου ή ότι η «Μάχη της Σοδειάς», το σύμπλεγμα με τις τρεις μορφές απέναντι από το Αθλητικό Πάρκο, είναι μνημείο της Εθνικής Αντίστασης;

Ο σημαντικός αυτός ιστορικός άξονας, εκτός από την καρδιά της πόλης, καλύπτει και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα χρονική περίοδο: από την προσάρτηση της Θεσσαλίας, το 1881 (πλατεία Ελευθερίας), ως την Κατοχή (τα αγάλματα της «Μάνας» και της «Μάχης της Σοδειάς»), με ενδιάμεσους σταθμούς το 1901 (Παυσίλυπο) και τη δεκαετία του 1930 (Μούσες).

Την ιδέα για την ανάδειξή τους έδωσε η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να τοποθετήσει στο άμεσο μέλλον πινακίδες με ιστορικό περιεχόμενο σε διάφορα σημεία της πόλης, δίνοντας σε δημότες και επισκέπτες την ευκαιρία να γνωρίσουν διαχρονικά πως διαμορφώθηκε ο δημόσιος χώρος της Καρδίτσας. Η ιστορική «χαρτογράφηση» της πόλης είχε άλλωστε απασχολήσει ερευνητικά το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» του ΔΟΠΑΚ με πολλές αφορμές, όπως η έκδοση του ιστορικού οδηγού για το Δήμο Καρδίτσας (έκδ. ΔΕΤΑΚ, 2006), η σύνταξη λημμάτων για κτήρια και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος (έκδ. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, 2007) και κυρίως ο «Ιστοριότοπος», η εκπαιδευτική πλατφόρμα που επεξεργάζεται το μουσείο σε συνεργασία με τους «Φίλους» του το τελευταίο διάστημα.

Η ιδέα να τοποθετηθούν ιστορικά κείμενα στο δημόσιο χώρο δεν είναι άλλωστε πρωτότυπη και έχει υλοποιηθεί σε αρκετές ελληνικές πόλεις, με πολύ, ωστόσο, διαφορετική προσέγγιση, τόσο ως προς το τεχνικό μέρος (υλικά, σχεδιασμός) όσο και σε σχέση με το κοινό, στο οποίο απευθύνεται ανάλογα με τα μέσα που επιστρατεύονται κάθε φορά (κείμενο, εικόνα, διαδίκτυο).

Ο φετινός εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων έχει θέμα «Μουσεία και (δια)δίκτυα: νέες προσεγγίσεις-Νέο κοινό», αποτελώντας μια εξαιρετική ευκαιρία για το Μουσείο Πόλης να αξιολογήσει την μέχρι τώρα προσπάθεια, να ξεναγήσει το κοινό στον ιστορικό άξονα που πρόκειται να αναδειχθεί και να συζητήσει με όσους επιλέξουν να συμμετέχουν, γύρω από τα δικά τους βιώματα και τις προσωπικές τους αναμνήσεις σε σχέση με τους χώρους αυτούς. Ο καθαρισμός του αγάλματος της «Μάνας», που διενεργείται εδώ και δύο περίπου εβδομάδες στο πλαίσιο της ίδιας παρέμβασης-ανάδειξης, θα δώσει άλλωστε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες της δράσης να ενημερωθούν γύρω από τα στάδια και τις δυσκολίες μιας τόσο ειδικής και απαιτητικής εργασίας, όπως είναι η συντήρηση δημόσιων γλυπτών. Αξίζει να τονίσουμε ότι το έργο υλοποιείται από τους συμβασιούχους συντηρητές του μουσείου πόλης, σε συνεργασία με εθελοντές-αποφοίτους των δύο δημόσιων ΙΕΚ, με τη σημαντική στήριξη των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια του ιστορικού αυτού περιπάτου, οι συμμετέχοντες θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να συζητήσουν με πειραματικούς καλλιτέχνες γύρω από νέους και ταυτόχρονα «ασφαλείς» για τα μνημεία, δημιουργικούς τρόπους παρέμβασης στο δημόσιο χώρο, θα γνωρίσουν «αθέατες» πτυχές του με έντυπο που θα τους διανεμηθεί, ενώ παράλληλα θα αποτυπώσουν απόψεις και σκέψεις σε ερωτηματολόγιο, χρήσιμο για τη συνέχιση της προσπάθειας.

Οι ξεναγήσεις είναι ανοιχτές για το ευρύ κοινό αλλά και σχολικές ομάδες γυμνασίου και λυκείου, διαρκούν περίπου μία ώρα και πραγματοποιούνται ανά ώρα από τις 10.00 ως τις 14.00, με αφετηρία την κεντρική πλατεία (μπροστά στην Alpha Bank). Για τα σχολεία, είναι χρήσιμη η προηγούμενη επικοινωνία με το μουσείο (2441025301 ή 7907147774, Φωτεινή Λέκκα).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για τα 51α Καραϊσκάκεια
Επόμενο άρθρο Νέες Επιτροπές στο Κίνημα Αλλαγής στην Καρδίτσα