Ειδήσεις

Ξανάρχισαν, για να διακοπούν και πάλι οι εργασίες για το αιολικό πάρκο στη θέση Αέρας – Αφεντικό


Μπορεί να μην πέρασε καλά – καλά ούτε ένας χρόνος από πέρυσι, όταν η ενδιαφερόμενη για το αιολικό πάρκο στη θέση «Αέρας – Αφεντικό» εταιρία είχε ξεκινήσει εργασίες για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Εργασίες, ωστόσο,  που δε συνοδεύονταν απ’ όλες τις απαιτούμενες άδειες, γεγονός που μας ανάγκασε σε καταγγελίες προς αρμόδιες αρχές καθώς και την αρμόδια εισαγγελική αρχή. Και τότε οι αυθαίρετες αυτές εργασίες διακόπηκαν, αφήνοντας, ωστόσο, πίσω του το θλιβερό αποτέλεσμα της καταστροφής και του ισοπεδώματος βουνοκορφών της περιοχής και προκαλώντας, όπως οι αρμόδιες αρχές αποφάνθηκαν στις καταγγελίες μας, σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ένα χρόνο μετά η ίδια εταιρία επανέρχεται. Με νέα Μελέτη Περιβάλλοντος και ανανεωμένη/τροποποιημένη περιβαλλοντική αδειοδότηση, που, σύμφωνα και με έγγραφα αρμόδιων αρχών, ρυθμίζει διαφορετικά τα ζητήματα που αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του συνόλου του έργου (ανεμογεννήτριες, υποσταθμός, οδοί πρόσβασης, κλπ.). Αποτέλεσμα τούτων, πολλές από τις χορηγηθείσες κατά το παρελθόν άδειες, όπως και το από 11-1-2013 πρωτόκολλο εγκατάστασης για την κατασκευή του υποσταθμού στη θέση «Διάσελο-Προφήτης Ηλίας», να μην ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα και, ως εκ τούτου, να μην ισχύουν, γεγονός που, όπως πληροφορηθήκαμε σε απάντηση των καταγγελιών μας, επισημάνθηκε αρμοδίως στην ενδιαφερόμενη εταιρία.

Αλλά, «τι είχες Γιάννη μ’, τι είχα πάντα»!!! Όλα τούτα είναι, προφανώς,  «λεπτομέρειες» για την ενδιαφερόμενη – «κρατική», κατά την άποψη των εδώ υποστηρικτών του συγκεκριμένου έργου – εταιρία, που δε δίστασε να εγκαταστήσει στην περιοχή «Διάσσελο – Προφήτης Ηλίας» (ή αλλιώς «Σταυρός») μηχανήματα και να ξεκινήσει εκσκαφές για την κατασκευή του υποσταθμού, παρά τη ρητή απαγόρευση του αρμόδιου Δασαρχείου και την εντολή για διακοπή των συγκεκριμένων εργασιών. Χρειάστηκε, μάλιστα, όπως από σχετικό και σε απάντηση των καταγγελιών μας, στις οποίες πάλι καταφύγαμε, έγγραφο προκύπτει, και σχετική αλληλογραφία μεταξύ αρμόδιου Δασαρχείου και εταιρίας μέχρι η τελευταία να «πειστεί» να διακόψει τις αυθαίρετες εργασίες στην περιοχή. Αυθαίρετες εργασίες, ωστόσο, που για ακόμα μια φορά αφήνουν πίσω τους, δυστυχώς, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή.

Μόνο χαρά και ικανοποίηση μας προκαλεί  η αίσθηση ότι με τον τρόπο μας συμβάλλαμε κι εμείς στην ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των αρμόδιων αρχών, που, ωστόσο, έπραξαν και, όπως εκτιμούμε, θα έπρατταν σε κάθε περίπτωση στο ακέραιο το από το νόμο και την αποστολή τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο απορρέον καθήκον τους, για την προστασία του φυσικού αποθέματος της περιοχής μας, διακόπτοντας τις αυθαίρετες εργασίες στις περιοχή του έργου. Και, σε ότι μας αφορά, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε εγρήγορση και να πράττουμε τα ίδια καθώς αυτό αποτελεί αφενός βασικό στόχο της ίδρυσης και δραστηριοποίησής μας αφετέρου εντολή της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται κατά την καθημερινή επαφή των μελών μας μαζί της.

Και, φυσικά, η χαρά και η ικανοποίησή μας μεγαλώνει διαπιστώνοντας πως στον αγώνα αυτόν δεν είμαστε, πλέον, μόνοι. Το κίνημα κατά της άσκοπης και ανώφελης καταστροφής του τόπου μας εξαιτίας της προώθησης και εγκατάστασης αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας και χρησιμότητας μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα αιολικά και τα μικρά υδροηλεκτρικά που προωθούνται στην περιοχή μας, μεγαλώνει συνεχώς. Ένα κίνημα στο οποίο το Δίκτυό μας πρωτοστατεί και το οποίο δείχνει αποφασισμένο να μην επιτρέψει την αλόγιστη και ανώφελη καταστροφή αλλά και την παραχώρηση του φυσικού πλούτου του τόπου μας σε διάφορα συμφέροντα, με ότι αυτό θα συνεπάγεται για την παραγωγική διαδικασία και την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας μας. Και τούτο αποδείχθηκε περίτρανα και από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση στον Τύμπανο την προπερασμένη Κυριακή, με φορείς και συλλογικότητες  από πολλές περιοχές της Ελλάδας, διαμαρτυρόμενους κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Τύμπανο, στ’ Άγραφα, στον Ασπροπόταμο αλλά και στην πατρίδας μας, γενικότερα.

Τέλος, απορίας άξιον που Δήμος Μουζακίου, έκταση του οποίου κατ’ επανάληψη έχει προσβληθεί και καταπατηθεί από αυθαίρετες ενέργειες «κρατικής» εταιρίας, αλλά και οι βουλευτές του νομού μας, κυβερνητικοί και μη, κωφεύουν μπροστά στην μη αναστρέψιμη από αυθαίρετες ενέργειες περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή. Ποιοι είναι, άραγε, οι λόγοι; Έτσι σκοπεύουν να συμπεριφερθούν απέναντι σε παρόμοιες ενέργειες άλλων, ιδιωτικών εταιριών, που σύντομα αναμένεται να κατακλύσουν το νομό μας; Αυτό εννοούσε, μήπως, ο Δήμαρχος Μουζακίου κος Θεοφ. Στάθης, ως ένας από τους πέντε Δημάρχους της περιοχής, που με την υπογραφή τους, τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή Αγράφων και Αργιθέας; Θεωρούμε απαραίτητο και τους καλούμε να λάβουν όλοι τους θέση.

 

Από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και την Περιβαλλοντική Κίνηση Εξόρμηση για την Προστασία του χωριού της Οξυάς

 

Προηγούμενο άρθρο Απολύμανση από την Π.Ε Καρδίτσας στο 3ο Γυμνάσιο
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται η διόρθωση τετραγωνικών στο Δήμο Καρδίτσας