Η κίνηση των δύο Δημάρχων της Νότιας Ιταλίας που προσέφεραν τους μισθούς τους υπέρ της Ελλάδας δεν ήταν κάτι που προέκυψε ξαφνικά.
Ο ξεσηκωμός της Ιταλικής κοινωνίας αλλά και σύσσωμου του Πολιτικού κόσμου με πρωτεργάτες τον Πρωθυπουργό Μάριο ΜΟΝΤΙ, τον πρώην Πρωθυπουργό Massimo PRODI, τους Ηγέτες όλων των κομμάτων, όπως του Δημοκρατικού Κόμματος Μπερσάνι και πολλών άλλων υπέρ της Ελλάδος, δεν είναι κάτι τυχαίο.
Ο ρόλος του Μόντι υπήρξε καθοριστικός για την υπεράσπιση των θέσεων της Ελλάδας. Η Ιταλία είναι η χώρα που δίνει εδώ και πολύ καιρό μάχες υπέρ της Ελλάδας σε όλους τους τομείς και σε όλα τα διεθνή φόρουμ.
Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία «ξένοι» αιρετοί δίνει τον μισθό τους υπέρ της Ελλάδας, όπως συμβαίνει με τους «Ιταλούς» Δημάρχους.
Ένας από τους πολλούς λόγους που δημιουργήθηκε ο Πανελλήνιος Ελληνοϊταλικός Σύλλογος των Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων είναι να βοηθήσει στην καλύτερη επαφή, συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο (2) Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, του εμπορικού κόσμου, του πνευματικού κόσμου, των Πανεπιστημίων, των πολιτικών.
Ο ξενιτεμός μας στην Ιταλία και η φοίτησή μας στα Ιταλικά Πανεπιστήμια όμως δεν είχε σχέση αποκλειστικά και μόνο με την οικονομική μας κατάσταση και την απόσταση. Αλλά και το ότι στην Ελλάδα κυριαρχούσε και κυριαρχεί και σήμερα η αντίληψη ότι εμείς με τους Ιταλούς είμαστε “UNA FACCIA, UNA RAZZA”.
Πάντα ο Ελληνικός λαός ένιωθε τον Ιταλικό λαό κοντά του.
Εξηγείται αυτή η αμφίδρομη σχέση αγάπης Ελλήνων και Ιταλών.
Εμείς στην Ιταλία γίναμε περισσότερο Έλληνες, ανακαλύπτοντας την αληθινή, την πραγματική Ελλάδα. Γιατί ανακαλύψαμε πόσο μεγάλο μερίδιο ελληνικής σκέψης υπήρχε στην μεγάλη αυτή πολιτιστική οντότητα, την Ιταλία. Εκεί ανακαλύψαμε ότι η ιταλική σκέψη είχε άμεση επαφή με τον ελληνικό θεωρητικό οπλισμό.
Χωρίς αμφιβολία η Ιταλία δεν νοείται χωρίς την ελληνική σκέψη, αλλά και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την Ιταλία.
Όλες σχεδόν οι παραθαλάσσιες πόλεις είναι αποικίες αρχαιοελληνικές, η Μεγάλη Ελλάδα στη Νότιο Ιταλία, τα λιμάνια της Ιταλίας, η Νεάπολη, η Βενετία, η Τεργέστη, ο Τάραντας, η Βυζαντινή Φεράρα, όλη η Ιταλία ευωδίαζε ελληνική σκέψη, ελληνικό αίμα. Η Αναγέννηση όπλισε την Ιταλία με ότι καλύτερο διέθετε το Βυζάντιο, αφού εκεί βρήκαν καταφύγιο οι λόγιοι και οι διανοούμενοι.
Ασφαλώς, η κίνηση των δύο Ιταλών Δημάρχων και η στάση της Ιταλίας δεν είναι τυχαίες. Έρχονται ως αποτέλεσμα ενός σημαντικού δικτύου πολλαπλής επικοινωνίας που έχει κτισθεί χρόνια και με τους Δημάρχους της Νότιας Ιταλίας, της Grecia Salentina αλλά και πολλούς άλλους φορείς (Πανεπιστήμια, Πολιτικοί φορείς κ.λπ) με πολλούς πυλώνες.
Ένας από αυτούς είναι και ο Πανελλήνιος Ελληνοϊταλικός Σύλλογος Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων, που έχει έδρα την Καρδίτσα.
Με την ανάλογη υποστήριξη των αρμοδίων, ο Σύλλογος θα μπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα από Ιταλία προς τη Θεσσαλία και το Νομό Καρδίτσας, στα πλαίσια της ενίσχυσης της Ελλάδος σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορεί να κάνουν οι Ιταλοί Υπουργοί, οι Ιταλοί Δήμαρχοι, οι Ιταλοί Περιφερειάρχες.
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Συλλόγου μας στην Λίμνη Πλαστήρα το χαιρέτησε όλη η Πολιτική Ηγεσία της Ιταλίας με πρώτο και καλύτερο τον παλαίμαχο Ιταλό πολιτικό Giuglio Andreotti, τον Δήμαρχο της Βενετίας Cacciari και πολλούς άλλους.
Στο 2ο Συνέδριο των Ιταλοσπουδαγμένων στο Porto Carras στην Χαλκιδική ήταν παρούσα όλη η ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Grecia Salentina, καθώς και Πανεπιστημιακοί καθηγητές, Πρόεδροι Τμημάτων Σχολών όπως ο Maurizio Massi της Φαρμακευτικής του Camerino και πολλοί άλλοι.
Τίποτα δεν κτίζεται τυχαία. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ιταλικών Πανεπιστημίων είναι ένας ισότιμος και αξιότιμος συνομιλητής των Ιταλικών φορέων.
Δήμαρχοι όλων των πόλεων που σπούδασαν Έλληνες φοιτητές και υπάρχουν Ελληνικές πια Κοινότητες (Μιλάνο, Μπολόνια, Βενετία, Τεργέστη, Πάντοβα, Σιένα, Ανκόνα, Καμερίνο, Παβία, Πίζα, Φλωρεντία, Μπάρι, Κατάνια, Μεσσήνη, Φεράρια, Παλέρμο, Τζένοβα, Τορίνο κα) είναι σ’ επαφή με τον Σύλλογό μας. Καθώς επίσης πολλοί Ιταλοί βουλευτές και ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων.
Το δίκτυο που έχουμε φτιάξει μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, μεταξύ άλλων Μεσογειακών και Βαλκανικών χωρών και των Βρυξελλών έχει τεθεί στη διάθεση αναπτυξιακών στόχων που αφορούν την Καρδίτσα και την Περιφέρεια μας.
Ήλθε η ώρα για ΔΟΥΛΕΙΑ. Να αξιοποιήσουμε τόσο το Ιταλικό Κίνημα Αλληλεγγύης «Μεγάλη Ελλάδα» όσο και το «Είμαστε όλοι Έλληνες».
Ας το κάνουμε άμεσα.