Ο νέος Χάρτης Υγείας που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας απαντά στο αίτημα για ανασχεδιασμό του ΕΣΥ, τον εξορθολογισμό των διαθέσιμων πόρων αλλά και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Η προσπάθεια αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία δεδομένης της αρνητικής δημοσιονομικής συγκυρίας και της ανάγκης εκσυγχρονισμού της κρατικής λειτουργίας.
Ειδικότερα για τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την επιτροπή ειδικών ως βάση διαλόγου και αφορούν το νοσοκομείο της Καρδίτσας, εκτιμώ ότι θα πρέπει αυτές να επανεξεταστούν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα υγειονομικά δεδομένα και τα στοιχεία κίνησης των ασθενών. Το Νοσοκομείο Καρδίτσας είναι από τα δυναμικά επαρχιακά Νοσοκομεία, με ποιοτικά χαρακτηριστικά τέτοια που στοιχειοθετούν την καλή του λειτουργία. Ο μεγάλος αριθμός των νοσηλευόμενων, των εξωτερικών ασθενών, των χειρουργικών επεμβάσεων, η ύπαρξη μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας, έχουν καταξιώσει το Νοσοκομείο Καρδίτσας στην συνείδηση των ασθενών όχι μόνο του Νομού, αλλά και των όμορων Νομών, αφού το 30% περίπου των ασθενών προέρχεται από άλλους Νομούς (πρωτίστως Τρικάλων, Λάρισας και Φθιώτιδας).
Οι δείκτες πληρότητας των κλινικών και των μονάδων είναι θετικοί, με κάποιες εξαιρέσεις όμως, όπου φαίνεται πράγματι από τα στοιχεία ότι υπάρχει σοβαρή υστέρηση ως προς την αποδοτικότητά τους. Στην περίπτωση αυτή το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε να μην έχουμε σπατάλη πόρων, αλλά και οι πολίτες να απολαμβάνουν τις οφειλόμενες υπηρεσίες υγείας. Από ειδικούς έχουν προταθεί λύσεις όπως η ενδυνάμωση και συνεργασία των κλινικών, η συνεφημέρευση, ο προγραμματισμός των χειρουργικών επεμβάσεων κλπ.
Σε κάθε περίπτωση η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Καρδίτσας. Η πολύχρονη και επιτυχημένη παρουσία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας υποστηρίζει σημαντικά την όλη λειτουργία του Νοσοκομείου, για δε το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο έχει δρομολογηθεί η δυναμική του ανάπτυξη με προμήθεια εξοπλισμού από πόρους του ΕΣΠΑ, γεγονός που βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με όποια σκέψη κατάργησής του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών Υγείας στην Καρδίτσα, εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση και έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ σημαντικά έργα, με τα οποία αναβαθμίζονται οι υποδομές και ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός κλινικών – μονάδων και εργαστηρίων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού. Ενδεικτικά θυμίζω ότι για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Νοσοκομείου Καρδίτσας έχουν εξασφαλιστεί 1.800.000 Ευρώ, για τον αξονικό τομογράφο 450.000 ευρώ, για τα Επείγοντα περιστατικά 250.000 ευρώ, για τα Κέντρα Υγείας 1.100.000 ευρώ, για την ανέγερση Περιφερειακών Ιατρείων 500.000 ευρώ. Επίσης, είναι υπό έγκριση και άλλα έργα, των οποίων η ένταξη στο ΕΣΠΑ ωριμάζει. Αυτά ως μία απάντηση σε όσους θεωρούν ότι υποβαθμίζεται το Νοσοκομείο Καρδίτσας.
Το Νοσοκομείο μπορεί να τεθεί επικεφαλής της αναδιάταξης του Χάρτη Υγείας στο Νομό Καρδίτσας, αξιοποιώντας και τις υπόλοιπες υγειονομικές και προνοιακές μονάδες. Το Υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να δει το Νοσοκομείο σε συνδυασμό με το ΚΕΠΕΠ και το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Ο συνδυασμός αυτών θα αποδώσει έναν ισχυρό υγειονομικό σχηματισμό στο Νομό μας δυναμικότητας 430 κλινών, θα αξιοποιήσει ανθρώπινους και υλικούς πόρους θα αναβαθμίσει την επιστημονική και διοικητική λειτουργία, μειώνοντας το κόστος λειτουργίας των τριών μονάδων, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας το επίπεδο παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης και Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας.