Με συνέντευξη του στην εφημερίδα ΄΄ΕΘΝΟΣ΄΄ του Σαββάτου, ο Βουλευτής του Νομού μας και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, αναφέρεται στα θέματα επικαιρότητας: υπόθεση Παυλίδη, παραγραφή σκανδάλων, ευρωεκλογές κλπ.
Συγκεκριμένα ο κ. Ρόβλιας αναφέρει τα εξής:
Μας μπερδέψατε με τις τοποθετήσεις σας στην υπόθεση Παυλίδη. Τελικά, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι υπάρχουν αξιόποινες πράξεις ή όχι;
Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι τα στοιχεία που περιέχονται στη δικογραφία Παυλίδη, καθιστούν υποχρεωτική τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, της λεγόμενης «Προανακριτικής». Άλλωστε, η πρότασή μας υπερψηφίστηκε από 215 Βουλευτές, γεγονός που επιβεβαίωσε τη βασιμότητά της και μας δικαίωσε. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση διερεύνησης της ενδεχόμενης διάπραξης κακουργηματικής πράξης. Η Επιτροπή, αφού προβεί σε περαιτέρω έρευνα, θα συντάξει Πόρισμα, το οποίο θα τεθεί υπόψη της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικής δίωξης. Αυτό είναι το θεσμικό πλαίσιο και βάσει αυτού ενεργεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, χωρίς εμπάθειες, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς προειλημμένες αποφάσεις.
Σε ότι αφορά στους δικαστικούς λειτουργούς, εκεί υπάρχουν ευθύνες;
Το άρθρο 86 του Συντάγματος είναι σαφέστατο: όταν κατά την διερεύνηση ποινικής υπόθεσης προκύψουν στοιχεία που αφορούν Υπουργό ή πρώην Υπουργό, τα στοιχεία αυτά διαβιβάζονται «αμελλητί» από τον δικαστικό λειτουργό που διερευνά την υπόθεση στη Βουλή. Η Βουλή έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών Υπουργών ή πρώην Υπουργών. Αυτό το δικαίωμα δεν το έχει η δικαιοσύνη. Συνεπώς, τίθεται θέμα παραβίασης του Συντάγματος για όποιον δικαστικό λειτουργό διερευνά ποινικές ευθύνες Υπουργών ή πρώην Υπουργών με οποιονδήποτε τρόπο. Η δικαιοσύνη υποχρεούται να διαβιβάσει τη δικογραφία αμέσως στη Βουλή, λόγω και της σύντομης παραγραφής που προβλέπεται. Η οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν είναι μόνο ύποπτη αλλά δημιουργεί και τις συνθήκες παραγραφής.
Γιατί δεν κινείστε νομικά εναντίον τους;
Εμείς πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση βαρύνεται με την πολιτική ευθύνη των προσπαθειών καθυστέρησης διαβίβασης στη Βουλή των υποθέσεων που αφορούν Υπουργούς και πρώην Υπουργούς της. Η κυβέρνηση δίνει μάχη παρασκηνίου για να αποφύγει το πολιτικό κόστος, προσβάλλοντας τους θεσμούς. Εάν δεν είναι έτσι, τότε οφείλει θεσμικά να ελέγξει τους ευθυνόμενους για την καθυστέρηση. Εάν δεν το πράξει, τότε οφείλει να απολογηθεί για την παράλειψή της. Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό και αυτή του τη διάσταση οφείλει το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει. Δεν παρεμβαίνουμε στη δικαιοσύνη, ούτε απειλούμε δικαστές. Ο καθένας όμως αναλαμβάνει τις ευθύνες του για τις πράξεις ή παραλείψεις του. Σεβόμαστε την συντριπτική πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών, που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο, κάτω από αντίξοες συνθήκες. Οι εξαιρέσεις τους, επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Σε ποια σημεία θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών;
Η συζήτηση για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών είναι μεγάλη και κινείται ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: στο νομικό και στο πολιτικό. Θεωρώ ότι δύο τουλάχιστον σημεία πρέπει να ξαναδούμε και να βελτιώσουμε: την παραγραφή και την διενέργεια δικαστικών ουσιαστικά ενεργειών από τη Βουλή. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη.
Μήπως είναι λάθος ότι επενδύετε τόσα πολλά στα σκάνδαλα; Έχει και το ΠΑΣΟΚ ανοιχτές υποθέσεις…
Σας διαβεβαιώ ότι δεν επενδύουμε σε σκάνδαλα, δεδομένου ότι όλες οι υποθέσεις, στις οποίες αναφερόμαστε, είναι υπαρκτές, βαρύνουν στελέχη της Ν.Δ. και χρήζουν διερεύνησης. Δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ εάν η κυβέρνηση της Ν.Δ. βουτήχτηκε στα σκάνδαλα, ούτε μπορεί το ΠΑΣΟΚ να περιφρονήσει τους θεσμούς, προβαίνοντας σε εκπτώσεις για να μην φανεί ότι σκανδαλολογεί. Και βέβαια το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμπράξει με οποιονδήποτε τρόπο στην παραγραφή. Η ευθύνη αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη Ν.Δ., η οποία διαθέτει στη Βουλή την πλειοψηφία, τουλάχιστον επί του παρόντος(…) και μπορεί να συγκαλύπτει ότι θέλει να συγκαλύψει. Αναφέρομαι κυρίως στα πρωτόγνωρα γαλάζια σκάνδαλα του Βατοπεδίου, των ομολόγων και της εξαγοράς της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, στα οποία υπάρχει σαφής εμπλοκή υπουργών και πρώην υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή, αλλά οι δικογραφίες δεν έρχονται στη Βουλή, με αποτέλεσμα να πλησιάζουμε σε παραγραφές. Κατά τα λοιπά, ο Πρόεδρός μας Γιώργος Παπανδρέου έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι δεν φοβόμαστε καμία υπόθεση και ότι συμφωνούμε προκαταβολικά στη διερεύνηση οποιουδήποτε θέματος, οποιασδήποτε εποχής. Όμως, η Ν.Δ. μόνον όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο υπερψηφίζει διερεύνηση, στη συνέχεια δε, εκμεταλλευόμενη την οριακή και ασταθή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει την αποκάλυψη της αλήθειας.
Τι περιμένετε από τις ευρωεκλογές;
Περιμένουμε ότι οι πολίτες θα καταψηφίσουν τη Ν.Δ. και θα ενισχύσουν τη σοσιαλιστική συνιστώσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πολίτες θα στείλουν μήνυμα απαλλαγής από τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε η χώρα από το 1974 και μετά και ταυτόχρονα θα ψηφίσουν για μια διαφορετική Ευρωπαϊκή πορεία. Οι ευρωεκλογές θα έχουν τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά των πολιτικών και των πρακτικών της κυβέρνησης Καραμανλή. Στόχος μας είναι η νίκη.
Το έχετε υπολογίσει το ενδεχόμενο να μην σας βγει η λογική του δημοψηφίσματος;
Κατ’ αρχήν δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο των διπλών εκλογών, οπότε θα υπάρξει ευθεία τοποθέτηση του εκλογικού σώματος σε σχέση με τη Ν.Δ.. Σε περίπτωση που έχουμε μόνο ευρωεκλογές, όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, υπό τις συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες βέβαια των ευρωεκλογών. Το δημοψήφισμα είναι «κερδίζω – χάνω». Ε, λοιπόν, είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουμε. Και θα κερδίσουμε με διαφορά.
Τις πρόωρες τις θέλετε ή τις απεύχεστε; Γιατί είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ δεν βιάζεται, ώστε η κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτή πρόγραμμα λιτότητας…
Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει εδώ και μήνες εκλογές και δεν παύει να επαναλαμβάνει αυτό το αίτημα σε κάθε ευκαιρία. Αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βιάζεται, πιθανόν θέλουν να θολώσουν τα νερά. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι κάθε μέρα παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία, είναι ζημιά για τον τόπο και όσο νωρίτερα «μιλήσει» ο λαός, τόσο καλύτερα. Όσο παραμένουν στην εξουσία, η χώρα μας μεταβάλλεται από Ευρωπαϊκή σε Βαλκανική. Έχουμε ευθύνη αυτό να το σταματήσουμε. Ζητάμε άμεσα Βουλευτικές εκλογές.