Νικ. Καλιακούδας: Η άποψή μου…


Ποτέ δε κατάλαβα  αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων που αναπτύσσεται το τελευταίο καιρό στη Καρδίτσα, με αφορμή μια σειρά αλλαγών που ετοιμάζονται στον εκπαιδευτικό και υγειονομικό χάρτη της χώρας.  Δε νομίζω ότι αυτή η άκρατη συνομωσιολογία και η δήθεν στοχοποίηση της Καρδίτσας, οδηγεί σε μια νηφάλια επιχειρηματολογία και άρα αποτελεσματική αντιμετώπιση των ενδεχόμενων αδικιών που υφίσταται o τόπος μας. Δεν χρειάζεται να κατασκευάζουμε εχθρούς. Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει κάποιο αόρατο χέρι που επιδιώκει τον αφανισμό της Καρδίτσας. Εμείς πρέπει να χτίσουμε μια στέρεα επιχειρηματολογία με ισχυρά και αδιάσειστα στοιχεία, που να αντικρούουν αυτούς τους σχεδιασμούς.  Η προσπάθειά μας σε σχέση με τις εξελίξεις, όσον αφορά  π.χ. την ενδεχόμενη κατάργηση Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Ι Δασοπονίας & Δ.Φ.Π) στην Καρδίτσα, θα πρέπει να επικεντρωθεί στη προβολή και στοιχειοθέτηση συγκεκριμένων επιχειρημάτων τα οποία να δίνουν πειστικές απαντήσεις απέναντι σε ένα συνολικό σχέδιο που πρέπει να υπάρξει στον τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό χάρτη σε επίπεδο Θεσσαλίας. Η παραμονή των Σχολών ΤΕΙ στη πόλη μας δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί με το στερεότυπο επιχείρημα της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, μέσω των φοιτητών που διαβιούν στη πόλη και γενικότερα αυτή η «χύμα» αντίδραση που έχουμε  είναι αναχρονιστική και δεν αποτελεί ισχυρή θέση  απέναντι στην επιχειρηματολογία του Υπουργείου Παιδείας.

Τα βασικά μας επιχειρήματα της παραμονής των Σχολών στη πόλη μας, θα πρέπει να εστιασθούν στα εξής:

  • ¨ Το αντικείμενο των Σχολών μας είναι προσανατολισμένο στα δεδομένα του παραγωγικού μας ιστού. Η Καρδίτσα είναι πλούσια σε αναλόγου αντικειμένου δραστηριότητες (δασικός πλούτος, κτηνοτροφία, τρόφιμα & ποτά κλπ)
  • ¨ Στη συμβολή τους για την δημιουργία τοπικών δραστηριοτήτων προστιθέμενης αξίας
  • ¨ Στις παρεμβάσεις τους, που γίνονται στο τομέα της καινοτομίας σε κλάδους και δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο τοπικό οικονομικό «γίγνεσθαι»
  • ¨ Στη συμβολή τους, στη προσαρμογή της τοπικής παραγωγής και των προϊόντων της στo ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών
  • ¨ Στην συμβολή τους στην ίδρυση και λειτουργία επιχειρηματικών δικτυώσεων
  • ¨ Στη συμβολή τους στην ενθάρρυνση για την παραγωγή τοπικών ποιοτικών προϊόντων, προσαρμοσμένων στα διεθνή πρότυπα.
  • ¨ Στη συμβολή τους, στην επιστημονική υποστήριξη για την καθιέρωση των τοπικών προϊόντων (π.χ. ενεργειακά φυτά, οινοποιήματα, κρεοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, ξύλο & έπιπλο κλπ)
  • ¨ Στη συμβολή τους για την αξιοποίηση κονδυλίων από παραγωγικούς φορείς και πολίτες, που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν καινοτόμες οικονομικές δραστηριότητες.

Ο κατάλογος των επιχειρημάτων μας μπορεί να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, περιλαμβάνοντας και μια σειρά ισχυρών προτάσεων και θέσεων που αναπτύσσονται από την τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα (παιδαγωγικά, μ.ο πτυχιούχων κ.α κριτήρια).

Όλα αυτά συμπυκνωμένα και στοιχημένα με οργανωμένο τρόπο, μπορούν να οδηγήσουν τη κατάσταση ακόμη παραπέρα. Στην αξιολόγηση π.χ. των υφιστάμενων ΤΕΙ Δυτικής Θεσσαλίας (Καρδίτσα/Τρίκαλα) αλλά και των όσων ΤΕΙ δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Θεσσαλία (Λάρισα/Βόλος) σε μια νέα αναδιάταξη του περιφερειακού εκπαιδευτικού χάρτη, ο οποίος να είναι συμβατός με τα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά και το παραγωγικό σύστημα της κάθε περιοχής. Νομίζω ότι εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος. Πρέπει δηλαδή το ζήτημα της έδρας των ΑΕΙ & ΤΕΙ να αντιμετωπισθεί με  ένα «ανοικτό» χωροταξικό για τη Θεσσαλία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει συνεργασία και συναπόφαση Πολιτείας και Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα πρέπει να εκφρασθεί και «εν τοις πράγμασι» η περιφερειακή συνείδηση όλων μας.

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Να συγκροτήσουμε ευρύ Κοινωνικό Μέτωπο κόντρα στις αδικίες σε βάρος του Νομού μας
Επόμενο άρθρο Ντ. Ρόβλιας: Εντοπίστηκε ένα ακόμα πρατήριο υγρών καυσίμων με πειραγμένη αντλία στην περιοχή του Κολωνού