Ειδήσεις

Νερό από το Σμόκοβο στον Σταυρό Φαρσάλων


«Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να υπάρξει κλειστό κύκλωμα υπόγειων αγωγών από το Ν. Ικόνιο Καρδίτσας στον Σταυρό Φαρσάλων, που θα επιτρέψει την άρδευση με νερό από το φράγμα Σμοκόβου;». Το ερώτημα αυτό απευθύνει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, κατά την προεκλογική περίοδο έγινε αποδέκτης παραπόνων κατοίκων του Σταύρου για τη μη ολοκλήρωση του έργου που θα δώσει λύση στο αρδευτικό πρόβλημα του χωριού με νερό από το Σμόκοβο, αλλά και για την απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης για το ζήτημα. Ασκώντας, λοιπόν, κοινοβουλευτικό έλεγχο -όπως είχε δεσμευτεί- καλεί τους συναρμόδιους υπουργούς να δώσουν απαντήσεις και κυρίως λύση στο πρόβλημα.

Όπως επισημαίνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος «η ορθολογική χρήση του αρδευτικού νερού με σύγχρονα συστήματα άρδευσης είναι προϋπόθεση για την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, άλλα και για το μέλλον της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι επιβεβλημένη η πλήρης αξιοποίηση των υφιστάμενων μεγάλων έργων που δυστυχώς, για διάφορους λόγους δεν λειτουργούν στο 100% των δυνατοτήτων τους, αφού δεν πλαισιώθηκαν από ολοκληρωμένα συνοδά έργα. Ένα από αυτά είναι και το φράγμα του Σμοκόβου στο νομό Καρδίτσας, από το οποίο με τα συνοδά αρδευτικά έργα θα αρδεύονταν 252.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης αγροτικής γης, μέρος της οποίας ανήκει και στο νομό Λάρισας, στην περιοχή του Σταυρού Φαρσάλων.

Ωστόσο, οι αγρότες του Σταυρού διαμαρτύρονται για την απουσία σύγχρονων αρδευτικών έργων και πρακτικών που θα τους βοηθούσαν να αρδεύουν τις καλλιέργειές τους αρτιότερα, με λογικότερο κόστος και με μέριμνα για την αειφορία του νερού. Χωρίς το τελευταίο δεν υπάρχει μέλλον στην γεωργία, ενώ όπως επισημαίνουν εδώ και χρόνια, χρησιμοποιούν κοστοβόρες και ξεπερασμένες μεθόδους άρδευσης. Είτε αντλώντας νερό από τον Φαρσαλίτη ποταμό, στον οποίο χύνεται με αντλιοστάσια ανεπαρκής ποσότητα νερού προερχόμενη από το φράγμα του Σμοκόβου με δίκτυο αρδευτικών καναλιών, είτε χρησιμοποιώντας αρδευτικές γεωτρήσεις. Ευλόγως  υποστηρίζουν ότι η άρδευση με κλειστό κύκλωμα υπόγειων αγωγών θα ήταν πολύ πιο αποδοτική, και θα μείωνε αισθητά το κόστος άρδευσης, θα περιόριζε τη σπατάλη νερού και θα είχε θετικότατο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, ο οποίος είναι ζητούμενο σε μια περιοχή που είναι γνωστό ότι ταλαιπωρείται από γεωλογικά ρήγματα».

Ο κυβερνητικός βουλευτής καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «προκειμένου να υπάρξουν αυτά τα οφέλη, η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση έργων που θα επιτρέψουν την άρδευση 11.000 περίπου στρεμμάτων με κλειστό σύστημα αγωγών και θα συνδέονται με τον κλειστό αγωγό που μεταφέρει νερό από το Φράγμα του Σμοκόβου και σταματάει στο Νέο Ικόνιο της Καρδίτσας».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Απαγόρευση διακίνησης ζώων μέσω υπαίθριων αγορών
Επόμενο άρθρο Ολοκληρωμένη διαχείριση αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών