Να πάρει ο λαός στα χέρια του την προστασία των δασών


 Για ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, για σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα των πυροσβεστικών υπηρεσιών του Νομού και για ανυπεράσπιστα δάση στο Νομό μας μπροστά στον κίνδυνο των πυρκαγιών, έκαναν λόγο χθες τα μέλη της Ν.Ε. Καρδίτσας του ΚΚΕ που παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, τα οποία διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την κατάσταση, αφού επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν από το Νομάρχη Καρδίτσας, τη Διεύθυνση Δασών και την Π.Υ. Καρδίτσας. Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι παραπάνω υπηρεσίες, στο κλιμάκιο οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο κίνδυνος καταστροφής δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής μας από τις πυρκαγιές βρίσκεται προ των πυλών. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα καταστολής των πυρκαγιών παραμένουν. Η εκπαίδευση του προσωπικού στις δασικές πυρκαγιές δεν βελτιώθηκε. Οι πιστώσεις για έργα πρόληψης των πυρκαγιών, σχεδόν ανύπαρκτες. Κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για να αμβλυνθούν τα προβλήματα στην οργάνωση και το συντονισμό του αντιπυρικού αγώνα. Ο κίνδυνος δηλαδή να ζήσει η περιοχή μας ένα «καυτό» καλοκαίρι είναι παραπάνω από ορατός. Το ΚΚΕ πιστεύει ότι είναι επικίνδυνες οι εξελίξεις που συντελούνται στον τομέα των δασών. Θέση του ΚΚΕ είναι ότι ο δασικός πλούτος είναι κοινωνικό αγαθό, ύψιστης σημασίας και ως τέτοιο το αγαθό αυτό πρέπει να είναι λαϊκή περιουσία. Για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και γενικότερα για την προστασία των δασών το ΚΚΕ προτείνει:

  • – Τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας. Η δασοπροστασία και ειδικότερα η πυροπροστασία πρέπει να είναι έργο οργανωμένης υπηρεσίας και όχι συντονισμός προσπαθειών ευαισθητοποιημένων πολιτών και ανειδίκευτων εποχιακών υπαλλήλων
  • – Αύξηση της χρηματοδότησης για τη δασοπονία και ιδιαίτερα των έργων στον τομέα της προστασίας
  • – Κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων (998/79, 1734/87 κλπ)
  • – Αξιοποίηση του λαϊκού παράγοντα των μαζικών φορέων και ιδιαίτερα της Τ.Α.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η προστασία των δασών και του δασικού πλούτου της χώρας παίρνει σήμερα ολοένα και περισσότερο διαστάσεις μεγάλου εθνικού προβλήματος που τη λύση του μπορεί να προωθήσει κυβέρνηση λαϊκής εξουσίας, λαϊκής οικονομίας. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, όλο το λαό, το μαζικό κίνημα, τους μαζικούς φορείς, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση προστασίας των δασών και του δασικού πλούτου και με την πάλη τους να διεκδικήσουν και να επιβάλλουν τις λύσεις που χρειάζονται σήμερα για τη σωτηρία των δασών. Καλεί επίσης τα μέλη του και τα στελέχη του να δώσουν το παρών παντού, όπου χρειάζεται στον αγώνα αυτό. 

Προηγούμενο άρθρο Aστυνομική Διεύθυνση Kαρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Τσιάρα για την αποκατάσταση των εργαζομένων μέσο STAGE