Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση της προθέσεις της


Θύελλα αντιδράσεων από φορείς και κόμματα προκάλεσε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξομοίωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο εξαιτίας της διαφορετικής μεταχείρισης των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και ζητά εξομοίωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για γυναίκες και άνδρες. Στην απόφασή του, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι ο καθορισμός προϋποθέσεων περί ηλικίας και κανόνων περί ελάχιστης προαπαιτούμενης υπηρεσίας διαφορετικών, αναλόγως του φύλου, για τη χορήγηση συντάξεων με βάση σχέση εργασίας σε ευρισκόμενους σε απολύτως όμοιες ή παρόμοιες καταστάσεις εργαζομένους, αντιβαίνει στην αρχή της ίσης μεταχείρισης.

Ο κ. Κουτρουμάνης

Ψυχραιμία συνέστησε από την Καρδίτσα όπου βρέθηκε χθες το μεσημέρι, μιλώντας στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στους ΟΤΑ του Νομού, ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά Ταμεία κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας ότι τυχόν κύμα φυγής των γυναικών θα δημιουργήσει διπλό πρόβλημα: Αφενός θα ζημιώσει τις γυναίκες που θα επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, αφετέρου θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε επίσης ότι μπορεί να παρακαμφθεί η απόφαση του ευρωδικαστηρίου, εάν δημιουργηθεί φορέας ασφάλισης στο δημόσιο. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:

«Ήρθαμε στην Καρδίτσα προκειμένου να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους -σε μια περίοδο με έντονη την ανησυχία- μετά και την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που αφορά στις γυναίκες και στο δημόσιο.  Έχουμε μια απόφαση που έχει δύο σημαντικά προβλήματα: Το ένα είναι η πίεση που ασκείται για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών που αν η κυβέρνηση επιλέξει να αυξήσει τα όρια των γυναικών τότε οι γυναίκες θα υποχρεωθούν να εργαστούν από 5 έως και 17 χρόνια παραπάνω και το δεύτερο είναι ότι σύμφωνα με την απόφαση, το ασφαλιστικό σύστημα στο δημόσιο χαρακτηρίζεται ως επαγγελματική ασφάλιση, που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρεμβαίνει η ευρωπαϊκή επιτροπή και η ευρωπαϊκή ένωση και να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους εργαζόμενους στο ελληνικό δημόσιο. Υπάρχει ανησυχία ότι η κατάργηση του καθεστώτος στο δημόσιο σε ότι αφορά στις μητέρες μπορεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε πει όλες αυτές τις ημέρες και το λέμε και από την Καρδίτσα σήμερα, ότι η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και ρητά και κατηγορηματικά να διαβεβαιώσει τις εργαζόμενες τουλάχιστον που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ότι δεν πρόκειται να θιγούν από την όποια αλλαγή. Εξάλλου το ασφαλιστικό μας δίκαιο και η νομολογία της χώρας μας προστατεύει εκείνους που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα και για τους οποίους δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα σε σχέση με τα όρια ηλικίας και σε σχέση με τα χρόνια που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση. Αυτό είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μια ηρεμία και να μπορέσουν οι γυναίκες να αποφασίσουν το πότε θα συνταξιοδοτηθούν. Μια ομαλή έξοδος πάντως των γυναικών από την εργασία μέσα στην επόμενη δεκαετία γιατί γι’αυτές μιλούμε, δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα στα ταμεία». 

Ασφαλισμένες που θίγονται

  • Οι «παλαιές ασφαλισμένες», δηλαδή όσες γυναίκες μπήκαν στην αγορά εργασίας από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992 και δεν παίρνουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων ή με τρία παιδιά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συγκεκριμένη κατηγορία δημοσίων υπαλλήλων θα είναι 5 έως 15 χρόνια.
  • Οι μητέρες ανηλίκων, είτε αυτές ασφαλίστηκαν το διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως και την 31η Δεκεμβρίου 1992 είτε μετά το 1993. Και οι δύο κατηγορίες θα επιβαρυνθούν με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από 10 έως 15 χρόνια.
  • Οι μητέρες με τρία παιδιά. Τη μεγαλύτερη αύξηση χρόνου εργασίας θα έχουν οι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση φθάνει τα 15 χρόνια. Επιβάρυνση θα έχουν και οι ασφαλισμένες μητέρες με τρία ενήλικα παιδιά οι οποίες ασφαλίστηκαν μετά το 1993, καθώς προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους κατά 6 χρόνια σε σχέση με το ισχύον καθεστώς.
  • Οι γυναίκες που είναι ασφαλισμένες από το 1983 έως και το 1992, οι οποίες δικαιούνται μειωμένη σύνταξη για άλλους λόγους πλην αυτών που σχετίζονται με τα παιδιά. Στην κατηγορία αυτή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα είναι 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΔΕΔΥ, από τις 235.945 γυναίκες που υπηρετούν στο Δημόσιο, οι 125.544 έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας και οι 106.825 έχουν ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ οι 136.780 άνω των 45 ετών. Οι μισές και πλέον από τον συνολικό αριθμό των γυναικών που εργάζονται στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ασφαλισμένες που δεν θίγονται

  • Όσες γυναίκες άρχισαν να εργάζονται μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και δεν θα πάρουν σύνταξη ως μητέρες ανηλίκων. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν ενιαία όρια συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, τόσο στο Δημόσιο όσο και στα άλλα Ταμεία.
  • Όσες ασφαλισμένες έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και μπορούν να αποχωρήσουν, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται.
Προηγούμενο άρθρο Ο Δήμος Καρδίτσας πρωτοστατεί στην «Ώρα της Γης»
Επόμενο άρθρο Κοινή επιστολή φορέων για μείωση τιμών στη ΒΙΠΕ Καρδίτσας