Ειδήσεις

Να μην αναπαραχθεί ένας νέος μύθος εκτροπής του Αχελώου


Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης από τη ΝΔ, αυτοδιοικητικοί της παράγοντες  επανέφεραν το θέμα της μερικής εκτροπής Αχελώου. Θέμα στο οποίο αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλία τον Δεκέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η ενημερωτική κυβερνητική σύσκεψη των προηγούμενων ημερών στην οποία συμμετείχαν και βουλευτές Θεσσαλίας του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή γινόμαστε θεατές στο ίδιο έργο που για δεκαετίες επένδυσαν πολιτικά οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015, χωρίς κανένα αποτέλεσμα για τη Θεσσαλία και την αγροτική παραγωγή, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

  1. Οποιοδήποτε σενάριο επαναφοράς της εκτροπής του Αχελώου δεν επιτρέπει την εξεύρεση και υλοποίηση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης λύσης για τη Θεσσαλία και έρχεται σε ρήξη με τις ανάγκες του περιβάλλοντος και την κλιματική κρίση που βιώνουμε. Υπενθυμίζουμε ότι το αναχρονιστικό σενάριο εκτροπής του Αχελώου αγνοεί τις πολλαπλές ακυρωτικές Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς λόγους, με την αιτιολογία ότι η εκτροπή του Αχελώου αντίκειται σε πλήθος Ευρωπαϊκών Οδηγιών και νόμων του Ελληνικού Κράτους και με κορυφαία  την Απόφαση του ΣτΕ 26/2014, στην οποία εισηγήτρια ήταν η σημερινή Πρόεδρος του ΣτΕ, και πρόσφατα εκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα Σακελλαροπούλου. Οποιαδήποτε αντίστοιχη συζήτηση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, και όχι για την εκτροπή του Αχελώου, πρέπει να συνεχιστεί στη Βουλή, δημόσια και μπροστά στους βουλευτές όλων των Περιφερειών.
  2. Σε αντίθεση με το 1ο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμού (ΣΔΛΑΠ) – 2014, το οποίο προέβλεπε εκτροπή του Αχελώου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την αξιοποίηση του υπάρχοντος υδάτινου δυναμικού, το Αναθεωρημένο ΣΔΛΑΠ της Θεσσαλίας που κυρώθηκε το Δεκέμβριο του 2017 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, βασίζεται σε τοπικές λύσεις ενίσχυσης της προσφοράς νερού και διαχείρισης της ζήτησης για την κάλυψη του ελλείμματος στο υδατικό ισοζύγιο. Το προτεινόμενο πρόγραμμα μέτρων που θα το υποστηρίξει, κατανέμεται σε όλο το γεωγραφικό χώρο της Θεσσαλίας, προσφέροντας αναπτυξιακά έργα και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας αντίστοιχα σε όλη την περιφέρεια και όχι στη συγκεκριμένη μικρή περιοχή, που αναφέρεται η εκτροπή του Αχελώου. Να σημειώσουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός κάλυψε και την καθυστέρηση των προηγούμενων κυβερνήσεων και απελευθέρωσε τη χρηματοδότηση έργων νερού (άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης) σε ΕΣΠΑ και ΠΑΑ που είχαν δεσμεύσει οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί.
  3. Ο ισχύων σχεδιασμός, που έχει εγκεκριμένη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προβλέπει τη διατήρηση των αρδευόμενων εκτάσεων στη Θεσσαλία, με εξορθολογισμό των αρδευτικών αναγκών, και δεκάδες έργα ενίσχυσης της προσφοράς νερού. Συγκεκριμένα:

– Μείωση κατανάλωσης αρδευτικού νερού μέσω μείωσης απωλειών (υπογειοποίηση δικτύων) και εξορθολογισμού μεθόδων άρδευσης με αλλαγή του αρδευτικού μοντέλου και προσαρμογή της άρδευσης στις επιστημονικά προσδιορισμένες ανάγκες, που εκτιμώνται στα 450 κυβικά μέτρα νερού ανά στρέμμα το χρόνο.

– Ολοκλήρωση και λειτουργία των δρομολογημένων από πολλά χρόνια έργων ενίσχυσης της προσφοράς νερού: Φράγμα Κακλιτζορέματος, Δήμος Φαρσάλων, Φράγμα Ναρθακίου «Λουτζιακόρεμα», Δήμος Φαρσάλων, Φράγμα Δελερίων, Δήμος Τυρνάβου, Έργα μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας, Φράγμα Αγιονερίου, Ελασσόνας, Φράγμα Ληθαίου, N. Τρικάλων.

– Κατασκευή νέων φραγμάτων: Φράγμα Πύλης, N. Τρικάλων, Φράγμα Παλαιοδερλί , Δήμος Φαρσάλων, Χαμηλό Φράγμα Μουζακίου, Φράγμα Καλούδα, Κεφαλόβρυσο Ελασσόνας, Φράγμα Νεοχωρίτη, Ν. Τρικάλων

– Τεχνητός εμπλουτισμός υπογείων υδάτων

– Υλοποίηση έργων ταμίευσης τύπου λιμνοδεξαμενών σε πεδινές ή λοφώδεις περιοχές

Η υλοποίηση του Σχεδίου που περιγράφουμε είναι η μοναδική εφικτή, περιβαλλοντικά αποδεκτή και αναπτυξιακή πρόταση που θα δώσει οριστική λύση στο χρόνιο και επικίνδυνα οξυμένο πρόβλημα του υδάτινου ισοζυγίου της Θεσσαλίας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να επαναφέρει στην επικαιρότητα την εκτροπή του Αχελώου θα αποδείξει το αντιπεριβαλλοντικό περιεχόμενο της πολιτικής της και την υποτίμηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών (αρνητικές αποφάσεις ΣτΕ, Κοινοτικές Οδηγίες, αποφάσεις Διεθνούς Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου). Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υιοθετήσει μία μικροκομματική και αδιέξοδη ανάγνωση της πολιτικής που υποθηκεύει το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας και οδηγεί στην ερημοποίηση του θεσσαλικού κάμπου και την καταστροφή του Πρωτογενούς Τομέα.

Όσον αφορά στο φράγμα της Μεσοχώρας, τονίζεται ότι το έργο έχει απεμπλακεί πλήρως από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και είναι αμιγώς υδροηλεκτρικό. Παραλάβαμε ένα έργο, κυριολεκτικά στον «αέρα» και κατασκευασμένο πριν 15 χρόνια. Με τους Περιβαλλοντικούς όρους του έργου, που εγκρίθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (04/08/2017, ΑΔΑ: ΨΩΧ74653Π8-23Λ) διασφαλίζεται πλήρως η ασφάλεια του μη κατακλυζόμενου τμήματος του οικισμού, περιγράφεται η διαδικασία υλοποίησης και ο τόπος μετεγκατάστασης των κατοίκων που κατακλύζονται οι περιουσίες τους, η ανάπτυξη της περιοχής, η ασφάλεια του έργου, η προστασία του οικισμού και του οικοσυστήματος στο πλαίσιο ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Πύλης. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία έκπτωση στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αλλά, πρέπει να επιταχυνθεί η υλοποίησή τους.

 

 

Της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής: Αχ, αυτοί οι Τρεις Ιεράρχες
Επόμενο άρθρο Η ανάπτυξη κοινός στόχος του ΤΕΕ και του Υπουργού Υποδομών