Ο Βουλευτής Καρδίτσας και τ. Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Μπατζελή και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Κ. Μπιρμπίλη επισημαίνοντας την αναγκαιότητα διατήρησης των υδατικών πόρων στη Θεσσαλία ζητά τη λήψη μέτρων που θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω προγραμμάτων εξοικονόμησης νερού και ταυτόχρονου τερματισμού άντλησης καθαρών υπόγειων νερών, προς άρδευση.
Ειδικότερα το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Χωρικής Ενότητας Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου της προγραμματικής περιόδου 2007-2013, το υδατικό διαμέρισμα της Θεσσαλίας, κυρίως λόγω της αγροτικής χρήσης (καλλιέργειες εντατικού χαρακτήρα) είναι ελλειμματικό σε νερό και οι θεωρητικά αναμενόμενες απαιτήσεις σε αρδευτικό νερό δεν καλύπτονται από τους υπάρχοντες διαθέσιμους υδατικούς πόρους. Επίσης, παρατηρούνται σημαντική πτώση της στάθμης των υδροφορέων, φαινόμενα υφαλμύρωσης ενώ η ποιότητα των νερών σε πολλές περιοχές δεν είναι καλή. Τέλος, έντονα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Πηνειός.
Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Μ. Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη επισημαίνει ότι η πτώση της στάθμης του νερού στη Θεσσαλία είναι συνεχής από το 1985 έως σήμερα. Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η βιώσιμη ανάπτυξη, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση νερού, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα αποκατάστασης του περιβάλλοντος, έργα τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέων, μέτρα εξοικονόμησης νερού (εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων, νέες μέθοδοι άρδευσης, αυτοματοποίηση άρδευσης κ.α.), μέτρα διαχείρισης της ζήτησης, τοποθέτηση (έστω και δοκιμαστικά) μετρητών κατανάλωσης νερού στα συλλογικά αρδευτικά δίκτυα κ.α.. Επίσης, επισημαίνει ότι στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας καθαρίζονται περίπου 100.000 κυβικά μέτρα νερό, όσο δηλαδή ένα μικρό ποτάμι. Αν χρησιμοποιηθεί το νερό αυτό, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, θα σταματήσει η άντληση αντίστοιχης ποσότητας καθαρού υπόγειου νερού για άρδευση, εμπλουτίζοντας τον ήδη προβληματικό υδροφορέα ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες θα έχουν οικονομικό όφελος αφού δεν θα χρειάζονται λίπανση.
Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη διατήρηση των υδατικών πόρων στην Θεσσαλία;
2. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν οι κ.κ. Υπουργοί για την αποκατάσταση του προβλήματος αυτού, εν όψει και των προτάσεων της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ.Μ.Σακελλαρίου-Μαρκαντω