Σε απόγνωση βρίσκονται οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας καθώς οι άκαιρες βροχοπτώσεις και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες έχουν επιφέρει εκτεταμένες ζημιές στην βαμβακοκαλλιέργεια, στο κρίσιμο στάδιο της συγκομιδής.
Δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί η φετινή χρονιά κομβική για το μέλλον της καλλιέργειας όχι μόνο στον θεσσαλικό κάμπο αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.
Με βάση την έως τώρα ενημέρωση και τα δεδομένα που υπάρχουν η εικόνα είναι τουλάχιστον απαισιόδοξη, καθώς διαφαίνεται μια δραματική και συντριπτική μείωση των εισοδημάτων των βαμβακοκαλλιεργητών και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρό κλήρο, δηλαδή της πλειοψηφίας των Θεσσαλών.
Στο δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται πρέπει να συνυπολογιστούν και τα βαριά πολυσυζητημένα δημοσιονομικά μέτρα που θα επωμιστούν οι παραγωγοί και μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό στην πλήρη του διάσταση, πως ο πλέον θιγόμενος επαγγελματικός κλάδος είναι οι αγρότες.
Εκτός αυτής της ζοφερής πραγματικότητας, οι πληγέντες βαμβακοκαλλιεργητές έχουν να αντιμετωπίσουν και την τακτική των «ανοιχτών τιμών» που εφαρμόζουν οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, περιμένοντας να ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς αλλά και να υπάρχουν σαφή στοιχεία για την ποιότητα του προϊόντος που θα παραδοθεί τελικά στα εκκοκκιστήρια Μια τακτική όμως που τη φετινή χρονιά αποδεικνύεται «θηλιά» στο λαιμό των παραγωγών οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους βιώνουν οικονομικό στραγγαλισμό.
Σαν ελάχιστη ασπίδα προστασίας ζητούμε σε πρώτη φάση το άμεσο κλείσιμο των τιμών από τους εκκοκκιστές και την πληρωμή των βαμβακοπαραγωγών που ήδη παρέδωσαν το προϊόν τους, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τα προς το ζειν. Παράλληλα η πληρωμή των βαμβακοπαραγωγών θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τοπικές αγορές που ασθμαίνουν από την οικονομική κρίση.
Να σημειωθεί επίσης ότι το ελληνικό βαμβάκι και δη το Θεσσαλικό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της χώρας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή αγορά και θα πρέπει να προστατευθεί. Δυστυχώς όμως το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, συνεπικουρούμενο από τις παραπάνω τακτικές, θα οδηγήσει εκατοντάδες παραγωγούς εκτός καλλιέργειας.
Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, μεταποιητές και Υπουργείο, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και το προϊόν που επί σειρά ετών έζησε και ζει χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και απέφερε τεράστια έσοδα στη χώρα µας, να το αντιμετωπίσουν µε τον απαραίτητο σεβασμό.
Ο Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας
Δήμαρχος Μουζακίου
Γιώργος Κωτσός
Ο Πρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΕΔ Θεσσαλίας
Δήμαρχος Σοφάδων
Θάνος Σκάρλος