Να διορθωθεί η αδικία του Καλλικράτη


  Οι δήμοι Ρεντίνας, Μενελαίδας, και Ταμασίου ζητάνε από κοινού να διορθωθεί η αδικία που εκτελέστηκε ει βάρος τους και να δημιουργηθεί ένας Δήμος στην περιοχή της Λίμνης Σμοκόβου.

    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ΄΄Καλλικράτης΄΄ που δόθηκε προς διαβούλευση από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση, στο Νομό Καρδίτσας προβλέπεται η δημιουργία έξι δήμων εκ των οποίων τέσσερεις μεγάλοι δήμοι (Καρδίτσα -Παλαμάς — Σοφάδες – Παμίσου)  και δύο μικροί δήμοι, σύμφωνα με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για την ορεινότητα των περιοχών, δηλαδή ο δήμος Πλαστήρα ο οποίος και ονομάστηκε ορεινός και ο δήμος Αργιθέας χωρίς καν να χαρακτηριστεί ορεινός.

    Στην ΄΄αρχιτεκτονική΄΄ του σχεδίου Καλλικράτης αγνοείται παντελώς όμως το νότιο τμήμα του νομού που αποτελείται από του παραλίμνιους δήμους Ρεντίνας, Μενελαίδας, και Ταμασίου, που σύμφωνα με το νόμο έχουν όλες τις προυποθέσεις για τη δημιουργία ενός ακόμη ορεινού δήμου.

    Τα στοιχεία είναι απόλυτα σαφή.

ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΣΥΕ

ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑ

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

ΡΕΝΤΊΝΗΣ

Ρεντίνα Ορεινή

>50%

7.000 κάτοικοι

ΜΕΝΕΛΑΙΔΑΣ

Αηδονοχώρι Ορεινή
Βαθύλακος Ορεινή
Θραψίμι Ορεινή
Κέδρος Ορεινή
Λουτρό Πεδινή
Λουτροπηγή Ορεινή

ΤΑΜΑΣΙΟΥ

Ανάβρα Ημιορεινή
Ασημοχώρι Πεδινή
Αχλαδιά Πεδινή
Γραμματικό Πεδινή
Κτιμένη Ορεινή
Λεοντάρι Πεδινή

    Οι δήμοι Ρεντίνας, Μενελαίδας, και Ταμασίου υπέβαλλαν στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Ραγκούση κοινό αίτημα με το οποίο ζητούν στα πλαίσια της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του σχεδίου νόμου Καλλικράτης να ιδρυθεί ένα νέος ορεινός Δήμος στην περιοχή της Λίμνης Σμοκόβου για τους εξής λόγους:

    Ο νέος Δήμος θα συμπεριλάβει τα Δ.Δ/τα που είναι ενταγμένα στους υπάρχοντες Δήμους Ρεντίνας-Μενελαϊδας και Ταμασίου που σε ποσοστό πάνω από 50% είναι χαρακτηρισμένα από τη στατιστική υπηρεσία ως ορεινά.

    Ζητάμε να ισχύσει η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.Ραγκούση για την ίση μεταχείρηση και την αρχή της αναλογικότητας, δηλαδή Δήμοι θα χαρακτηρισθούν ορεινοί όσων Δήμων τα Δ.Δ/τα είναι χαρακτηρισμένα ορεινά σε ποσοστό 50% και πάνω, όπως ίσχυσε στους προτεινόμενους για το Ν.Καρδίτσας, Δήμους Αργιθέας και Ν.Πλαστήρα.

    Στον προτεινόμενο Δήμο να συμπεριληφθούν όλες οι περιοχές που τροφοδοτούν ή τροφοδοτούνται από τα νερά της Λίμνης Σμοκόβου, αναγκαία προυπόθεση για την ανάπτυξη της περιοχής και για τη δυνατότητα χάραξης ενιαίας πολιτικής στην περιοχή της Λίμνης σε θέματα προστασίας της, περιβαλλοντικά, διαχείρησης αξιοποίησης και ανάπτυξης της περιοχής.

    Ο προτεινόμενος Δήμος έχει ομοιόμορφα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά έχει αναπτυγμένες δομές πρωτογενούς παραγωγής, καλές οδικές υποδομές, ιαματικό τουρισμό(περιλαμβάνει όλες τις ιαματικές πηγές του Ν.Καρδίτσας με τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αυτών με πιο δημοφιλή τα Λουτρά Σμοκόβου, με ιδιαίτερη ανάπτυξη και πλήρη εκσυγχρονισμό τελευταία), αγροτουρισμό και θρησκευτικό-Αρχαιολογικό-Ιστορικό-οικολογικό Τουρισμό, σημαντικοί παράγοντες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου Δήμου που θα προωθήσει ένα μοντέλο τοπικής αυτόνομης και βιώσιμης ανάπτυξης.

    Καθοριστικό για την τουριστική ανάπτυξη του προτεινόμενου δήμου  είναι ο οδικός άξονας Ε65 (της οποίας η κατασκευή έχει ξεκινήσει), ο οποίος περνάει δίπλα από την λίμνη Σμοκόβου καθώς και η υφιστάμενη σιδηροδρομική γραμμή.

    Ο προτεινόμενος Δήμος έχει τα αναγκαία δημογραφικά χαρακτηριστικά για να δημιουργηθεί ένα βιώσιμος Δήμος καθώς υπάρχουν ακόμη ενεργοί νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι με δυναμικές εκμεταλλεύσεις που μπορούν να ενώσουν αναπτυξιακά τον πρωτογενή τομέα με τον αγροτουρισμό και το δευτερογενή τομέα.

    Οι οδικές αποστάσεις στην περίπτωση της μεταφοράς της έδρας του Δήμου στους Σοφάδες, είναι απαγορευτικές και εντελώς αντίθετες προς την εξυπηρέτηση  των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι κυρίως κινούνται προς την Καρδίτσα.

    Η συνένωση με το δήμο Σοφάδων δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στις μετακινήσεις αφού 4-5 χωριά του δήμου Μενελαίδας και Ρεντίνας απέχουν από τον Κέδρο 25-35 χλμ. και θα απέχουν από την έδρα του νέου δήμου 40-50χλμ. (η πιο σύντομη διαδρομή)  ή  80χλμ μέσω ΚΤΕΛ.

     Ενόψει και της σημερινής Γενικής Συνέλευσης της ΤΕΔΚ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ καλούμε όλους τους τοπικοί παράγοντες και κυρίως τους βουλευτές του Νομού, καθώς ακόμα τους διακεκριμένους ανθρώπους της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών του Νομού μας, και ιδίως αυτούς που κατάγονται από την περιοχή μας, να συστρατευτούν στον κοινό στόχο, να πάρουν απόφαση που θα προωθηθεί στην ΚΕΔΚΕ & στο Υπουργείο για την δημιουργία ενός παραλίμνιου δήμου στη Λίμνη Σμοκόβου αφενώς για  να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και αφετέρου για την καλύτερη μελλοντική ανάπτυξη και δυναμική όλου του νομού.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

ΠΑΥΛΟΣ ΡΑΓΙΑΣ

Προηγούμενο άρθρο Κάτω τα χέρια απ’ το βαμβάκι !...
Επόμενο άρθρο Ορκίστηκε η κα Χαντζοπούλου Αγορίτσα Διοικητής του ΚΕ.ΠΕ.Π.