Ειδήσεις

Να αντισταθούμε στη βάρβαρη επίθεση που φέρνει η επόμενη μέρα της πανδημίας


Όπως-όπως και με νέα δυσβάσταχτα βάρη στις πλάτες τους σπρώχτηκαν λαός και εργαζόμενοι στην «επόμενη μέρα» της πανδημίας. Η λεγόμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» δεν είναι παρά το ξεκίνημα μιας νέας βάρβαρης επίθεσης σε δικαιώματα και κατακτήσεις.

Στόχος τους δεν είναι η προστασία της υγείας του λαού, αλλά η προστασία του συστήματός τους, η διαφύλαξη των κερδών του μεγάλου κεφάλαιου και της πλουτοκρατίας. Θέλουν όμως και κάτι ακόμη: να περισώσουν την εικόνα του συστήματός τους και της πολιτικής τους, να δείξουν ότι δήθεν «τα κατάφεραν» και ότι ελέγχουν την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, μια νέα περίοδος κρίσης και ύφεσης βρίσκεται μπροστά μας και θέλουν να είμαστε εμείς αυτοί που θα την πληρώσουν.

Βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του λαού και των παιδιών του

  • Μας ζητάνε να ξαναστείλουμε τα παιδιά μας στα σχολεία, χωρίς να έχουν κάνει το παραμικρό για την υγειονομική τους προφύλαξη. Τους έπιασε ο καημός για την εκπαίδευση, όταν είναι οι ίδιοι που βάζουν εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας, δεν διορίζουν εκπαιδευτικούς, ενώ έφτασαν στο σημείο να καταθέσουν μέσα στην πανδημία ένα νομοσχέδιο-σφαγείο για την εκπαίδευση. Αδιαφορούν για την αγωνία των παιδιών της Γ΄Λυκείου και τους ζητάνε να δώσουν πανελλαδικές με όρους σφαγείου, με την πανδημία σε εξέλιξη, με τα σχολεία κλειστά για μήνες και με την ψυχολογία τους τσακισμένη.
  • Συνεχίζουν τον εμπαιγμό με τις μάσκες και μας ζητάνε να τις φοράμε παντού (εκτός των σχολείων και των σχολικών λεωφορείων!) και συνεχώς, χωρίς να αναρωτιούνται πού θα βρούμε τόσα χρήματα. Στέλνουν τους εργαζόμενους (όσους δεν έχουν απολυθεί ή δεν είναι σε αναστολή) άρον-άρον στη δουλειά χωρίς την παραμικρή εξασφάλιση των όρων προστασίας τους. Συνεχίζουν να αφήνουν τα νοσοκομεία διαλυμένα και χωρίς προσωπικό. Συνεχίζουν να μην κάνουν μαζικά τεστ. Συνεχίζουν να αφήνουν τους πρόσφυγες και τους Ρομά στη μοίρα τους.
  • Να μην ανοίξει κανένα σχολείο! – Να απολυθούν/προαχθούν όλοι οι μαθητές στην επόμενη τάξη χωρίς εξετάσεις!
  • Μείωση της εξεταστέας ύλης για τις πανελλαδικές – Σημαντική αύξηση των εισακτέων σε όλες τις σχολές.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών.
  • Δωρεάν μάσκες και μέτρα προστασίας για όλο το λαό!
  • Κανένας στη δουλειά χωρίς μέτρα προστασίας!
  • Δωρεάν μαζικά τεστ – Πλήρης και δωρεάν περίθαλψη για όλο το λαό – Μαζικές προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού

Μονιμοποιούν τα αντεργατικά «έκτακτα μέτρα»

  • Πριν καν λήξουν οι απαγορεύσεις μετακίνησης, φρόντισε η κυβέρνηση της ΝΔ να παρατείνει τα αντεργατικά μέτρα που πήρε μέσα στην πανδημία: εκ περιτροπής εργασία και σπαστά ωράρια, πάγωμα του –ήδη χαμηλού– κατώτατου μισθού για το 2020 με προοπτική κι άλλης μείωσης το 2021, παράταση της αναστολής εργασίας έως και τα τέλη Ιούνη με αποζημίωση-ψίχουλα, δυνατότητα μαζικών απολύσεων… Και την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι συνεχίζουν να μένουν ακάλυπτοι, χωρίς την παραμικρή οικονομική ενίσχυση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει ότι δεν έχει σκοπό να κάνει πίσω από τα μεγάλα αντεργατικά βήματα που έκανε με πρόσχημα την πανδημία. Πιστή στις εντολές του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφάλαιου, βρήκε την ευκαιρία που περίμενε για να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα, ενώ, από την άλλη, χαρίζει πακτωλό χρημάτων στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Αν δεν αντισταθούμε, αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι ακόμη πιο άγριο για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία.

  • Καμία χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων! – Καμία μείωση μισθού!
  • Καμία παράταση των αναστολών συμβάσεων – Όχι στις απολύσεις!
  • Επιδότηση όλων των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά.
  • Ταμείο ανεργίας στο κόστος της ζωής για όλους τους ανέργους, χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας!

Τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στο λαό που στενάζει

Το μόνο που έκαναν στην πανδημία ήταν να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και πρόστιμα! Χιλιάδες τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε βάρος του λαού. Και θα συνεχίσουν να επιβάλλονται! Δήθεν για να χτυπήσουν τους «ανεύθυνους». Τολμούν να μιλούν για ανευθυνότητα αυτοί που διέλυσαν τα νοσοκομεία και το σύστημα περίθαλψης, αυτοί που θέλουν να τα ιδιωτικοποιήσουν ακόμη παραπέρα, αυτοί που δεν είχαν ούτε μάσκες και γάντια να δώσουν στους υγειονομικούς και το λαό, αυτοί που επέτρεπαν να στοιβάζονται οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια χωρίς μέτρα προστασίας! Ο πραγματικός στόχος τους είναι να υποτάξουν το λαό και τους εργαζόμενους, να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης, να ποινικοποιήσουν τη συλλογική οργανωμένη δράση. Για να περάσουν τα εφιαλτικά τους σχέδια χωρίς αντιδράσεις. Για να καταληστεύουν το λαό και τους εργαζόμενους ανενόχλητοι. Για να προλάβουν τους αγώνες που δίκαια θα ξεσπάσουν ενάντια στη βάρβαρη πολιτική τους.

  • Κάτω τα χέρια από τις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες!
  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στη διαδήλωση και την απεργία!
  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τις μορφές οργάνωσης των εργαζομένων!

Αγώνας για την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματά μας!

Απέναντι σε αυτήν την αντιλαϊκή-αντεργατική πανδημία που βαθαίνει τον εργασιακό μεσαίωνα και φέρνει περισσότερη φτώχεια, ανεργία και καταστολή, ο λαός δεν μπορεί να μείνει σπίτι ή με σταυρωμένα χέρια! Πρέπει να βγει στο δρόμο του μαζικού αγώνα! Να οργανώσει την πάλη και τις αντιστάσεις του! Να αρνηθεί το μέλλον που του ετοιμάζουν! Οι μαζικοί, πραγματικοί, μαχητικοί αγώνες είναι το μόνο «αντίδοτο» για να σταθεί όρθιος και δυνατός, για να υπερασπιστεί και να κατακτήσει όλα όσα του ανήκουν!

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Σύλλογος Γυναικών Παλαμά για την Ημέρα της Μητέρας
Επόμενο άρθρο Βασίλης Τσιάκος: Συγχαρητήρια στον Απόλλωνα Μακρυχωρίου