Η προωθούμενη μεταρρύθμιση μέσα από την αποκρατικοποίηση της «μικρής ΔΕΗ», κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Στις μέρες μας, είναι αδιανόητο να υπάρχουν εταιρίες είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού χαρακτήρα που να κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, δημιουργώντας και συντηρώντας μονοπώλια.τολΌπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην περίπτωση του ΟΤΕ, ο ανταγωνισμός μπορεί να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλάσια έσοδα για το δημόσιο, ανταποδοτικά οφέλη για τον καταναλωτήκαι κυρίως σημαντική βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.
Τηρουμένων των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης, η μετάβαση αυτή θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους όρους, που να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των καταναλωτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα εξής:
- Οι δύο μελλοντικές εταιρίες να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία, να υπάρχει δηλαδή απόλυτη ποιοτική αντιστοιχία σε μονάδες παραγωγής και καταναλωτές.
- Να πρέπει να διατηρούνται οι θέσεις εργασίας και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με ταυτόχρονη δημιουργία νέων θέσεων σε όλη την επικράτεια.
- Να γίνει ορθολογική, επενδυτική και αναπτυξιακή χρήση του κεφαλαίου που θα προκύψει από την ΔΕΗ από την πώληση ποσοστού της.
- Να υπάρχει υποχρέωση και για τις δύο εταιρίες να προχωρήσουν σε νέες άμεσες επενδύσεις, με σκοπό τη μείωση των απωλειών ενέργειας αλλά και των ρύπων από τις μονάδες παραγωγής.
Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε και τους άλλους. Τους γνωστούς «τσάμπα μάγκες», που περιπλανώνται από κόμμα σε κόμμα, ανάλογα με το ποιος τους παρέχει στέγη για να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και των εργαζομένων της ΔΕΗ. Είναι αυτοί που αντιτίθενται σε κάθε αλλαγή, εκβιάζοντας να κατεβάσουν τους διακόπτες και να βυθίσουν στο σκοτάδι τη χώρα.
Ευτυχώς, η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών καταλαβαίνουν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων και τους έχουν γυρίσει την πλάτη. Οι εποχές που ο καθένας συμπεριφερόταν σε έναν δημόσιο οργανισμό σαν να ήταν ιδιοκτησία του, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε μέσα από τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, να επωφεληθούν τόσο οι πολίτες, όσο και η χώρα. Ο ανταγωνισμός να επιφέρει θετικά οφέλη στους πολίτες ώστε να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε χαμηλές τιμές, ενώ η Ελλάδα να καταστεί διεθνής ενεργειακός κόμβος στον τομέα της παραγωγής και μεταφοράς της ενέργειας.