Νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


  Υπεγράφη από τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπύρο Ταλιαδούρο η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα  με την οποία, εγκρίνεται η λειτουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο «Χωρική Ανάλυση και Διαχείριση Περιβάλλοντος» από το Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς τις προπτυχιακές σπουδές του Τμήματος καθώς και άλλων Τμημάτων στην Ελλάδα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το χωρικό σχεδιασμό, τις τεχνικές ανάλυσης του χώρου και το σχεδιασμό και τη διαχείριση περιβάλλοντος. Παρέχει εξειδικευμένες γνώσεις μεταπτυχιακού επίπεδου σε δύο βασικά επιστημονικά πεδία όπως είναι η χωρική ανάλυση και διαχείριση του περιβάλλοντος τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Οι σπουδές για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Διπλώματος με πλήρη παρακολούθηση διαρκούν δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα, ενώ η ελάχιστη χρονική διάρκεια των σπουδών στην περίπτωση μερικής παρακολούθησης είναι τέσσερα εξάμηνα. Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος ανέρχεται σε 25 άτομα ενώ καθ’ υπέρβαση δύναται να εισαχθούν υπότροφοι.

Ο κ. Ταλιαδούρος σε δηλώσεις του σημείωσε:

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους νέους της πατρίδας μας όλα τα εφόδια που θα τους καταστήσουν ανταγωνιστικούς σε μια Ευρώπη που διαρκώς διευρύνεται, σε μια εποχή που συνεχώς εξελίσσεται.

Η λειτουργία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Χωρική Ανάλυση και Διαχείριση Περιβάλλοντος», δίνει τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να εξειδικεύσουν το επίπεδο των σπουδών τους με την παρακολούθηση ενός σύγχρονου Μεταπτυχιακού Προγράμματος.

Οι εξειδικευμένες γνώσεις σε θέματα χωρικής ανάλυσης, γεωπληροφορικής και διαχείρισης περιβάλλοντος, σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για κάποιον που καλείται να εργαστεί σε αυτούς τους τομείς. Ποιο συγκεκριμένα οι γνώσεις θεμάτων όπως δημιουργία και μεταφορά ρύπων, τεχνολογίες επεξεργασίας υγρών και στερών αποβλήτων, μπορεί να φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες στον χωρικό και περιφερειακό σχεδιασμό, καθώς τα συγκεκριμένα θέματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την οργάνωση των οικισμών των πόλεων και ευρύτερων γεωγραφικών εννοιών. Από την άλλη πλευρά, για κάποιον που ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης οι γνώσεις χωρικής ανάλυσης και τεχνικών όπως τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών και τηλεπισκόπηση, μπορούν να του δώσουν επιπλέον εφόδια».

Προηγούμενο άρθρο Αλλάζουν… ΚΛΙΜΑτιστικά
Επόμενο άρθρο 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού «Καραϊσκάκεια 2009»