1. Στόχοι
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο στάδιο καρποφορίας των βαμβακοφύτων.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι περισσότερες βαμβακοφυτείες αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο πλήρους ανθοφορίας και καρπόδεσης του 50%-60% των ανθέων.
2.2 Η γενική εικόνα των φυτειών είναι πολύ καλή. Οι φυτείες παρουσιάζουν ισορροπημένη ανάπτυξη της βλάστησης και της καρποφορίας. Οι περισσότερες έχουν ψεκαστεί με σκευάσματα ρυθμιστικά της ανάπτυξης (δραστική ουσία mepiquatchloride) και πολύ λίγες είναι οι όψιμες.
2.3 Στο εγκατεστημένο δίκτυο φερομονικών παγίδων της Υπηρεσίας μας, συνεχίζονται οι συλλήψεις ακμαίων (πεταλούδων) του πράσινου σκουληκιού, ο αριθμός των οποίων είναι σαφώς μικρότερος από τις αντίστοιχες του Ιουνίου και των αρχών του Ιουλίου.
Σε ορισμένες περιοχές του Νομού μας, όπως στις περιοχές «Χαντακιά» και «Σαββούρα» Προαστίου και «Πεντακοσσάρες ή Ίτολη» Αγ. Βησσαρίου, κατά την επιθεώρηση των φυτειών από τους Γεωπόνους της Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε παρουσία προνυμφών (σκουληκιών) σε διάφορα ηλικιακά στάδια (από προνύμφες 1 ημέρας, μήκους μερικών χιλιοστών, εως 5 ημερών, μήκους 2,5 εκατοστών). Ο αριθμός των προνυμφών, σε λίγες περιπτώσεις, ξεπερνά το όριο επέμβασης των 4 προνυμφών ανά 100 φυτά που εξετάζονται διάσπαρτα σε όλη την έκταση του αγρού.
Σχετικά με το ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες, είναι πολύ περιορισμένες και δεν έχουν διαπιστωθεί προσβολές στα άνθη (ροζέτες) και τα καρύδια κατά την επιθεώρηση των φυτειών.
Έντονη εμφάνιση του αλευρώδη, διαπιστώθηκε σε ορισμένες φυτείες, ιδιαίτερα στις πιό πυκνές.
Η παρουσία του τετράνυχου είναι πολύ περιορισμένη και δεν προκαλεί ανησυχία.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές
Για την ορθολογικότερη ανάπτυξη και προστασία των βαμβακοφύτων προτείνεται, όπου υπάρχει ανάγκη, η εφαρμογή ρυθμιστών ανάπτυξης με εγκεκριμένα σκευάσματα που περιέχουν τη δραστική ουσία mepiquatchloride ή αναστολείς ανάπτυξης.
Οι βαμβακοκαλλιεργητές την περίοδο αυτή, περίοδο εμφάνισης και έντονης δράσης της δεύτερης γενεάς του πράσινου σκουληκιού, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, να παρακολουθούν τις φυτείες τους τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και να αποφασίζουν για ψεκασμό μόνο όταν οι πληθυσμοί φθάσουν στα όρια επέμβασης, όπως αναφέρεται παρακάτω:
Πράσινο σκουλήκι:
Τέσσερις (4) ζωντανές προνύμφες 1ου και 2ου σταδίου (μήκος μέχρι 1 εκατοστό) σε 100 φυτά ή 1 προνύμφη στα φυτά 1,5 μέτρου επί της γραμμής.
Ρόδινο σκουλήκι:
Είκοσι (20) προσβεβλημένα άνθη (ροζέτες) σε δείγμα 100 ανθέων ή 5-8 προνύμφες σε 100 νεαρά καρύδια. Οι προνύμφες του ρόδινου σε 20-30 ώρες μετά την εκκόλαψη, εισέρχονται στα καρύδια από μικρές τρύπες που ανοίγουν και που γρήγορα επουλώνονται και δεν διακρίνονται με γυμνό μάτι. Για τη διαπίστωση της ύπαρξης ρόδινου σκουληκιού πρέπει να γίνεται έλεγχος (άνοιγμα) των νεαρών καρυδιών (ηλικίας 2 εβδομάδων).
Τετράνυχος:
Όταν στη δειγματοληψία εμφανίζεται τετράνυχος στο 30-50% των φύλλων.
Αλευρώδης:
Επεμβαίνουμε όταν ο πληθυσμός υπερβαίνει τα 200 άτομα κατά μέσο όροανά 100 φύλλα.
Η αντιμετώπιση του αλευρώδη με εντομοκτόνα μη εκλεκτικά μπορεί να προκαλέσει ζημιές στους φυσικούς εχθρούς και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από πράσινο σκουλήκι. Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να αποφεύγονται οι ψεκασμοί, σε περίπτωση που αυτοί δεν είναι απόλυτα αναγκαίοι.
4. Μέτρα αντιμετώπισης – Εφαρμογή ψεκασμών με φυτοπροστατευτικά προϊόντα (Φ.Π.).
4.1 Τετράνυχος: Η καλλιέργεια να αρδεύεται κανονικά διότι φυτά στρεσαρισμένα από έλλειψη νερού ευνοούν την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών τετρανύχου.
Σε νεαρά φυτά που κρίνεται αναγκαία η επέμβαση, κατά προτεραιότητα χρησιμοποιούνται σκευάσματα με εκλεκτική δράση (εξειδικευμένη δράση μόνο στα ακάρεα, όπως ρυθμιστές ανάπτυξης, καθώς και σκευάσματα με ωοκτόνο δράση).
Εγκεκριμένα στη χώρα μας σκευάσματα με την παραπάνω δράση είναι τα Etoxazole και Hexythiazox.
4.2Αφίδες: Όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί και είναι αναγκαία η επέμβαση, επεμβαίνουμε με εκλεκτικά εντομοκτόντα για τη διαφύλαξη των φυσικών εχθρών.
4.3 Πράσινο σκουλήκι: Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς να παρακολουθούν επισταμένως, κάθε 3-4 ημέρες, την καλλιέργεια τους για τυχόν προσβολές από προνύμφες και να προβαίνουν σε ψεκασμό με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα μόνο εάν διαπιστωθεί η παρουσία προνυμφών σε ποσοστό πάνω από 4 ζωντανές προνύμφες (μήκους μέχρι 1 εκατοστό) ανά 100 φυτά επιλεγμένα τυχαία από την έκταση της φυτείας (η μια προνύμφη στα φυτά 1,5 μέτρου επί της γραμμής).
Κατά την διαδικασία εξέτασης των φυτών οι παραγωγοί να έχουν υπ’ όψη τους ότι οι μικρές προνύμφες εντοπίζονται στους ποιο τρυφερούς ιστούς όπως μικρά χτένια της κορυφής και τα άνθη όπου διακρίνονται εύκολα λόγω της χρωματικής τους αντίθεσης με το άσπρο των ανθέων (στα πρώτα στάδια οι προνύμφες έχουν χρώμα ροζ-καφέ) και λόγω της έλλειψης στημόνων που έχουν φαγωθεί από την προνύμφη (σκουλήκι).
Για την προστασία των φυσικών εχθρών του πράσινου σκουληκιού, προτείνεται η χρήση των φιλικών προς τα ωφέλιμα έντομα Βακίλου της Θουριγγίας, του φυσικού προϊόντος Spinosad και του εκλεκτικού εντομοκτόνου-ρυθμιστή ανάπτυξης των εντόμων diflubenzuron. Επίσης υψηλό δείκτη εκλεκτικότητας παρουσιάζουν οι νέες δραστικές ουσίες emamectinbenzoate και chloranthranilprole (με άδεια κυκλοφορίας 120 ημερών).
4.4 Ρόδινο σκουλήκι: Επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα μόνο όταν διαπιστωθούν προσβεβλημένα άνθη (άνθη που δεν ανοίγουν-ροζέτες) σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% ή όταν σε δείγμα 100 καρυδιών έχει προσβληθεί τουλάχιστον το 5%.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
-
Οι συλλήψεις ακμαίων στις φερομονικές παγίδες δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με φυτοπροστατευτικά σκευάσματα αλλά μέσο πρόγνωσης και βοηθούν στον προσδιορισμό των περιόδων δραστηριότητας των εντόμων. Ουσιαστικό κριτήριο για την απόφαση λήψης ή όχι μέτρων αντιμετώπισης είναι μόνο τα αποτελέσματα των επιτόπιων δειγματοληψιών στα όργανα των φυτών (νεαρά φύλλα, χτένια, άνθη, καρύδια).
-
Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά προϊόντα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών εντόμων και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων, διότι άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της εξέλιξης της καλλιέργειας, της παραγωγικότητας και οικονομικότητας αυτής, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
-
Για το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι οι χημικές επεμβάσεις πρέπει να γίνονται μετά τη δύση του ηλίου καθότι αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και η αποτελεσματικότητα πολλών εντομοκτόνων.
Η χημική καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού είναι πιο αποτελεσματική όταν γίνεται στο πρώτο ή στο δεύτερο στάδιο της προνύμφης (μήκος εως 1 εκατοστό).
-
Οι παραγωγοί να ενημερώνουν για κάθε επικείμενο ψεκασμό τους μελισσοκόμους.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
-
Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, την συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας, το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηρίασης.
-
Τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά αναφέρονται στην Ηλεκτρονική Βάση Δεδομένων του ΥΠ.Α.Α. & Τροφίμων και από αυτά γίνεται η επιλογή προς χρήση.
Σύμφωνα με τα άρθρα 9 παρ. 3 και 10 παρ. 3 του Ν.4036/2012, όποιος χρησιμοποιεί μη εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα υπόκειται σε διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.
Γ
Με Ε.Π.
Ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος
της Δ/νσης
Δημήτριος Β. Κωστής
Γεωπόνος
ια περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας, στα τηλ. 24413-55206 και 55243 και 24210-66525.