Δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο της προηγούμενης εβδομάδας (13-11-13), αναφέρουν: «επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο το σενάριο για υδατοδρόμιο στη Λίμνη Πλαστήρα. Η εταιρεία «Hellenic Seaplanes S.A./ Υδροπλάνα Ελλάδας Α.Ε.» σχεδιάζει να δημιουργήσει υδατοδρόμια σε όλη τη χώρα με τη Θεσσαλία να βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να ξεκινήσει τις πτήσεις εντός του 2014 και δεν αποκλείεται τα υδατοδρόμια σε Βόλο και Λίμνη Πλαστήρα να είναι ένα από τα πρώτα που θα λειτουργήσουν».
Η ΟικόΣφαιρα δηλώνει προκαταβολικά ότι είναι αντίθετη με κάθε προσπάθεια λειτουργίας υδροδρομίων και υδροπλάνων στη λίμνη Πλαστήρα και επιμένει στα συμφωνηθέντα, για ήπια τουριστική ανάπτυξη, προκειμένου να διαφυλάξουμε έτσι, την ποιότητα του πόσιμου νερού και τη φυσική ομορφιά της.
Κατά τη δεκαετία του 1980, οπότε και άρχισε η τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της Λίμνης Πλαστήρα κάποια συμβόλαια τιμής, με εντυπωσιακούς τίτλους υπογράφονταν μεταξύ φορέων, αρχόντων και κατοίκων, κυρίως της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, για ήπια τουριστική ανάπτυξη, τα οποία καθώς φαίνεται κάποιοι, θέλουν να ξεχαστούν. Είναι αλήθεια ότι το επιχειρηματικό κέρδος κατά κανόνα λειτουργεί σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της ποιότητας ζωής, σε βάρος της ομορφιάς και αυτής της λίμνης Πλαστήρα.
Έτσι οι έχοντες οικονομικά συμφέροντα δεν βλέπουν τίποτα άλλο, πέρα από την ευκαιρία να επενδύσουν στην περιοχή της λίμνης με σκοπό το κέρδος, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά της και αδιαφορώντας για ό,τι έχει σχέση με την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτοί βέβαια τα κακώς εννοούμενα συμφέροντά τους προωθούν, εμείς όμως δεν πρέπει να τους το επιτρέψουμε. Η ΟικοΣφαιρα δεν αρνείται καμία επένδυση που θα διασφαλίζει την ποιότητα των ήδη επιβαρυμένων νερών της λίμνης, αφού από αυτή υδρεύονται κάπου 90.000 κάτοικοι του νομού μας. Αυτό είναι το μείζον θέμα. Κάθε προσπάθεια που συμβάλει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, είναι σε βάρος της ποιότητας των νερών. Οι ρύποι που προέρχονται από τον υπάρχοντα τουρισμό είναι ήδη αυξημένοι και δεν πάει άλλο. Ακόμη θα πρέπει να σεβαστούμε την φυσική ομορφιά της περιοχής τη γαλήνη της ατμόσφαιρας και την ηρεμία των νερών της λίμνης. Ακόμη δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε ένα ατύχημα με τα αεροπλάνα ή υδροπλάνα που κάθε τόσο συμβαίνουν κατά την απογείωση (απονέρωση) ή προσγείωση (προσνέρωση). Το πρόσφατο δυστύχημα με το αεροπλάνο στη Ρωσία που εξερράγη κατά την προσγείωσή του, λέει πολλά. Σε μια τέτοια περίπτωση τα νερά της λίμνης θα κατακλειστούν από συντρίμια και καύσιμα που θα ρυπάνουν για χρόνια τη λίμνη, καθιστώντας το νερό ακατάλληλο για πόση.
Μας λένε ότι η τουριστική ανάπτυξη, συντελεί στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Όμως τι είδους ανάπτυξη είναι αυτή όταν υποβαθμίζεται η ποιότητα του πόσιμου νερού και όταν βιάζεται η φύση; Επί τέλους στο όνομα του κέρδους δεν θα αφεθεί τίποτα όρθιο; Ας αντιληφθούμε όλοι, ότι το χρήμα, τα υλικά αγαθά εν γένει, δεν φέρνουν την ευτυχία, την γαλήνη την ψυχική ισορροπία. Την φέρνουν μεταξύ των άλλων και μια βόλτα, μια ξενάγηση σε ένα όμορφο και φυσικό τοπίο, στο οποίο δεν μπήκε η μηχανή ή μπήκε όσο γίνεται λιγότερο, σε ένα τοπίο που σε εμπνέει να μιλάς και να επικοινωνείς με τα αγαθά της φύσης. Τα υδροπλάνα συνθλίβουν κάθε τέτοια προσπάθεια, και οδηγούν σε άλλους δρόμους που καμία σχέση δεν έχουν με την ψυχική γαλήνη και φυσικά την ήπια τουριστική ανάπτυξη.
Καλούμε τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας και τις παραλίμνιες δημοτικές αρχές Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα, να πάρουν θέση και να δηλώσουν αν συμφωνούν με την επιχειρούμενη λειτουργία υδατοδρόμιου στην λίμνη και αν τελικά θα συνεναίσουν σε μια σχετική αδειοδότηση για μια τέτοια λειτουργία. Επίσης καλούμε τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους του νομού μας, να επαγρυπνούν για να αποτρέψουμε τον επιχειρούμενο βιασμό της φύσης.
Η ΟικόΣφαιρα σύντομα θα ζητήσει συνάντηση με τους παραπάνω τοπικούς άρχοντες για να συζητήσει και από κοντά το θέμα.