Νέες αμειβόμενες θέσεις αιρετών στο Δ. Καρδίτσας:


Δίκαιο αίτημα ή πολιτικό & προσωπικό παζάρι;

[του Γιώργου Βούζα]. Υποτίθεται ότι αυτός που αποφάσισε να εκτεθεί στην πολιτική το κάνει για να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η αίσθηση της προσφοράς πρέπει να είναι το κυριότερο κίνητρο για τη συμμετοχή του στα κοινά. Η προσφορά αυτή πρέπει να είναι ανιδιοτελής. Αν δεν είναι και υπάρχουν προσωπικά συμφέροντα τότε ο άνθρωπος αυτός είναι ιδιοτελής και άρα ανάξιος να εκπροσωπεί το κοινωνικό σύνολο. Οι σκέψεις αυτές είναι η βάση που πρέπει να δει κάποιος το θέμα των αμειβόμενων θέσεων ευθύνης στον δήμους και ειδικότερα στο δήμο της πόλης μας.

           

Η πολιτεία φρόντισε να δώσει απολαβές σε όσους έχουν θέση ευθύνης στους δήμους. Για ορισμένες θέσεις οι απολαβές έχουν μία πραγματική και ηθική βάση, με την έννοια ότι οι θέσεις αυτές απαιτούν από τους αιρετούς που τις κατέχουν πολλές ώρες ενασχόλησης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το επαγγελματικό τους μέλλον. Αυτό βέβαια έχει εφαρμογή στους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι στους δημοσίους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι, όταν κατέχουν τέτοιες θέσεις, απολαμβάνουν (σύμφωνα με πρόσφατο νόμο) χωρίς ρίσκο διπλό μισθό. Γι’ αυτό και η κοινή γνώμη τους αποκαλεί υποτιμητικά golden boys.

Μέχρι το 2008 στον δήμο Καρδίτσας υπήρχαν 6 αμειβόμενες θέσεις: η θέση του δημάρχου, των 4 αντιδημάρχων και του προέδρου ΔΣ. Αμειβόμενες θα μπορούσαν να είναι και οι θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΚ, αμοιβή όμως που, από όσο γνωρίζω,  δεν έλαβε κανένας πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2007, οι μηνιαίες μικτές αμοιβές αυτές είναι για τον δήμαρχο περίπου 4.000€ και για τις υπόλοιπες 5 θέσεις περίπου 2.150€ εκάστη, ενώ το ετήσιο κόστος του δήμου γι’ αυτές τις 6 θέσεις πλησιάζει τις 180.000€. Ας σημειωθεί ότι οι αμοιβές αυτές είναι αφορολόγητες.

Αρχές του 2008 ξεκίνησε μια συζήτηση στο δήμο Καρδίτσας να αυξηθεί ο αριθμός των αμειβόμενων θέσεων. Η συζήτηση αυτή κατέληξε σε απόφαση να πληρώνονται οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι δύο νομικών προσώπων, του Αθλητικού Οργανισμού και των Παιδικών Σταθμών. Για την ιστορία αναφέρω ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με 11 ψήφους υπέρ, δηλαδή με σχετική πλειοψηφία. Η διοίκηση του δήμου  αιτιολόγησε τότε την απόφαση αυτή ισχυριζόμενη ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα των αιρετών που χάνουν πολύ χρόνο και θα πρέπει να αποζημιωθούν γι’ αυτό. Η κοινή γνώμη όμως είναι πεπεισμένη ότι αυτά είναι δικαιολογίες. Οι περισσότεροι συμπολίτες μας, καλώς ή κακώς,  πιστεύουν ότι στη πραγματικότητα οι αμοιβές δόθηκαν στην προσπάθεια να ικανοποιηθούν όσοι γκρινιάζουν γιατί δεν έγιναν αντιδήμαρχοι και να εξασφαλιστεί με τον τρόπο αυτό η εύθραυστη συνοχή της ομάδας. Επειδή όμως οι γκρίνιες δεν σταματούν ποτέ, ακούγεται (και ελπίζω να είναι ψέμα) ότι υπάρχουν σκέψεις να δημιουργήσουν νέες αμειβόμενες θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων και σε άλλα  νομικά πρόσωπα όπως  πχ. ΚΑΠΗ, Ωδείο, ΔΗΚΕΚ και Δημοτική (Παυσίλυπο) ΑΕ. 

Περιττό να πω ότι η συζήτηση αυτή και πολύ περισσότερο οι αποφάσεις αυτές ευτελίζουν ακόμα περισσότερο το ήδη απαξιωμένο πολιτικό μας επίπεδο. Οι δημότες παρακολουθούν άφωνοι το παζάρι αυτό. Γιατί, πέρα από τον οικονομικό χαρακτήρα των αποφάσεων αυτών (ο δήμος ζημιώνεται κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ) υπάρχει και ο συμβολικός τους χαρακτήρας. Σε συμβολικό επίπεδο, τα παζάρια για δημιουργία αμειβόμενων θέσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο δεν δείχνουν ούτε ανιδιοτέλεια, ούτε έγνοια για το νοικοκύρεμα του δήμου. Αντίθετα, δείχνουν ότι κυριαρχεί η λογική  του τύπου «αμείβω για να κλείσω στόματα που ασκούν κριτική», λογική που θέλω να πιστεύω  δεν εκφράζει κανένα δημοτικό σύμβουλο που επιθυμεί να σκέφτεται και να εκφράζεται ελεύθερα.

Θεωρώ ότι είναι ώριμο κοινωνικό αίτημα όχι μόνο να μην αυξηθούν οι αμειβόμενες θέσεις αιρετών στο δήμο Καρδίτσας αλλά και να αναιρεθεί η προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις αμοιβές που έχουν ήδη δοθεί. Ελπίζω το Δημοτικό Συμβούλιο να αφουγκραστεί την κοινή γνώμη και να συμπορευτεί με αυτήν.

Προηγούμενο άρθρο «Μυρίζει» εκλογές το νέο ν/σ για την ψήφο των αποδήμων
Επόμενο άρθρο Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί