Σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στον αγροτικό τομέα, άσκησε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλεσμένος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Σοφάδων σε πολιτική εκδήλωση με αφορμή την κοπή της παραδοσιακής βασιλόπιτας.
Κατά την ομιλία του κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να αναλογιστεί ποια ήταν η κατάστασή του επί κυβερνήσεως ΝΔ και να την συγκρίνει με τη σημερινή, σημειώνοντας πως η υποβάθμιση του ΕΛΓΑ με νόμο του ΠΑΣΟΚ στέρησε από τους αγρότες την αρωγή που τους προσέφερε επί 5,5 έτη. Ο κ. Χαρακόπουλος θύμισε επίσης τη λαϊκίστικη κριτική που δέχθηκε η ΝΔ όταν έδωσε το «πακέτο Χατζηγάκη» ύψους 500 εκ. ευρώ, που τότε χαρακτηρίστηκε «ψίχουλα» από την αξιωματική αντιπολίτευση που συνεχώς πλειοδοτούσε. Παράλληλα, ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρθηκε στην εκτίναξη του κόστους παραγωγής λόγω αύξησης του ΦΠΑ, των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το άγος που ακούει στο όνομα εκτροπή του Αχελώου, ένα έργο που θα ξεδιψάσει, αν ολοκληρωθεί, τον θεσσαλικό κάμπο.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεκτάθηκε και στις ευρύτερες κυβερνητικές ευθύνες που μας οδήγησαν στην αδιέξοδη πολιτική του μνημονίου. «Φουσκώσανε τεχνητά το έλλειμμα, δεν πήρανε κανένα μέτρο παρά την παρότρυνση Σαμαρά να «ξεκολλήσουν», δυσφημίζανε συστηματικά τη χώρα στο εξωτερικό, ενώ γνωρίζανε προεκλογικά όλη την αλήθεια», υπογράμμισε ο κ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας με παραδείγματα άλλων χωρών πως το μνημόνιο, ειδικά με αυτούς τους επαχθείς όρους, δεν ήταν μονόδρομος.
Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ καυτηρίασε τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς του κ. Πάγκαλου που αποκάλεσε «κοπρίτες» τους δημοσίους υπαλλήλους και έκανε εκτενή αναφορά στις ευθύνες των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, την κύρια ευθύνη των οποίων φέρουν όπως είπε «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που διόριζαν από πόρτες, παράθυρα και κεραμίδια». Αναφορικά με το σήμερα είπε πως «με την έκρηξη της ανεργίας και τον υψηλό πληθωρισμό λόγω φόρων είναι φανερό πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει». Καταλήγοντας, ο Θεσσαλός πολιτικός παρουσίασε την πρόταση της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του νομού Κώστας Τσιάρας και Σπύρος Ταλιαδούρος, ο δήμαρχος της Καρδίτσας Κώστας Παπαλός και του Παλαμά Κώστας Πατσιαλής, ο Τομεάρχης Γρηγόρης Δασταυρίδης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δημήτρης Λουκάς, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Σοφάδων Στέφανος Κουτσόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτευτές, μέλη και φίλοι της ΝΔ στην περιοχή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Χαρακόπουλου:
Ομιλία
Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας,
Βουλευτή Λαρίσης,
Μάξιμου Χαρακόπουλου
σε εκδήλωση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Σοφάδων
«Σεβαστοί πατέρες, αγαπητοί φίλες και φίλοι,
χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί βρίσκομαι απόψε εδώ μαζί σας. Θέλω να ευχαριστήσω τη Δημοτική Τοπική Οργάνωση Σοφάδων για την τιμητική πρόσκληση. Ανταποκρίνομαι με ιδιαίτερη χαρά πάντα στις προσκλήσεις των οργανώσεών μας στην Καρδίτσα σε βαθμό που φοβούμαι ότι μπορεί να παρεξηγηθώ ενόψει της συζήτησης που γίνεται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και των ευρύτερων εκλογικών περιφερειών.
Με την περιοχή της Καρδίτσας, όμως με συνδέουν δεσμοί από τα μαθητικά μου χρόνια. Βλέπω εδώ και το δήμαρχο Παλαμά όπου έμαθα γράμματα. Το χωριό μου όπως ξέρετε βρίσκεται στα σύνορα του νομού Καρδίτσας με τη Λάρισα. Κάθε Σαββατοκύριακο περνάω από τους Σοφάδες για να πάω στο χωριό μου. Για χρόνια πολλά υπαγόμασταν διοικητικά στην Καρδίτσα, από την εποχή που ψηφίζαμε «ΕΔΑ και Ταλιαδούρο», και εκκλησιαστικώς ακόμη υπαγόμαστε στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία τους συναδέλφους βουλευτές, τον αναπληρωτή τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη τον Κώστα τον Τσιάρα, τον καλό φίλο και συνάδελφο, όπως επίσης τον Σπύρο τον Ταλιαδούρο, τον πρώην υπουργό και αναπληρωτή τομεάρχη Παιδείας στο κόμμα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι είστε τυχεροί γιατί διαθέτετε βουλευτές που σας εκπροσωπούν επάξια στο ελληνικό Κοινοβούλιο και μαζί με τον καταγόμενο από τον νομό σας τον Δημήτρη Σιούφα, τον πρώην πρόεδρο της βουλής αγωνίζονται για τα θέματα της περιοχής σας. Με την ίδια μαχητικότητα πολιτεύονται και οι συνάδελφοι στο ψηφοδέλτιο, ο Νίκος ο Παππάς, η Ασημίνα η Σκόνδρα και ο Βασίλης ο Πολυμερόπουλος.
Να χαιρετήσω επίσης την παρουσία του δημάρχου Καρδίτσας και φίλου από τα φοιτητικά μου χρόνια, του Κώστα Παπαλού και του δημάρχου Παλαμά Κώστα Πατσιαλή και να τους ευχηθώ καλή θητεία στα νέα τους καθήκοντα. Ο Καλλικράτης ξεκίνησε με μια βαριά κληρονομιά και αμαρτίες από το παρελθόν, αλλά πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε με τον καλύτερο δυνατό εαυτό σας στις ευθύνες που σας έχουν ανατεθεί.
Δεν λησμόνησα βεβαίως τον Πρόεδρο της Νομαρχιακής μας που είναι εδώ, τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ που κάνουν αισθητή την παρουσία τους και χαίρομαι πάρα πολύ γι’ αυτό, γιατί δυστυχώς είμαστε σε μια περίοδο που υπάρχει ένα κλίμα ευρύτερης απαξίωσης και δοκιμασίας για το πολιτικό σύστημα και απροθυμίας των νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με τα κοινά. Είναι πολύ αισιόδοξο και ελπιδοφόρο αυτό. Τελευταίους άφησα για να μνημονεύσω τους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης που είναι απόψε μαζί μας, τον αναπληρωτή Γραμματέα Οργανωτικού το Θύμιο Δρόσο, τον Περιφερειάρχη τον Χρήστο το Δημάκο και τον Τομεάρχη μας τον Γρηγόρη τον Δασταυρίδη που δείχνουν με την παρουσία τους το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της κεντρικής οργάνωσης για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων στον νομό της Καρδίτσας.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η αποψινή μας συνάντηση γίνεται βεβαίως στο κλίμα αυτό της βαριάς οικονομικής κρίσης, της περιπέτειας που διέρχεται η πατρίδα μας. Στην μικρή αυτή τοποθέτηση με αφορμή την κοπή της βασιλόπιτας της Δημοτικής Οργάνωσής μας στους Σοφάδες θα ήθελα να εστιάσω την προσοχή μου σε δύο βασικά ερωτήματα:
α) Πώς φθάσαμε σε αυτήν την περιπέτεια στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας εδώ και ένα χρόνο, στην περιδίνηση αυτής της οικονομικής κρίσης, πώς φθάσαμε στη θηλιά του μνημονίου στα δεσμά του μνημονίου με τα οποία αλυσοδέθηκε η πατρίδα μας και β) και κυριότερο, στο οποίο θα εστιάσω την προσοχή μου είναι το ερώτημα εάν υπάρχει φως στο τούνελ, εάν υπάρχει διέξοδος από αυτή την οικονομική κρίση. Πώς μπορούμε με μικρότερες θυσίες να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε σήμερα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι πώς από το «λεφτά υπάρχουν» που ακούγαμε στα προεκλογικά μπαλκόνια να λέει ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, ζητώντας την ψήφο των πολιτών, και τελικά παραπλανώντας τους πολίτες που του την έδωσαν, φθάσαμε στο «μαζί τα φάγαμε» του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του κ. Πάγκαλου.
Πώς από τις υποσχέσεις για την υιοθέτηση όλων των λαϊκών αιτημάτων που ακούγαμε από τα προεκλογικά μπαλκόνια φθάσαμε στη δραματική μείωση των εισοδημάτων, τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.
Πώς από την τεράστια διόγκωση του δημόσιου τομέα που πραγματοποιήθηκε στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90 με ευθύνη κυρίως των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που διόριζαν από πόρτες, παράθυρα και κεραμίδια φθάσαμε στους απαξιωτικούς, στους ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς που αγγίζουν τα όρια των ύβρεων που εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προς τους δημοσίους υπαλλήλους αποκαλώντας τους «κοπρίτες». Άδικος και ισοπεδωτικός χαρακτηρισμός γιατί είναι πολλοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που εργάζονται φιλότιμα τιμώντας το λειτούργημα το οποίο τους εμπιστεύτηκε η πατρίδα. Αλλά ο κ. Πάγκαλος δεν μας απήντησε πότε έγιναν όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι; Πότε διορίστηκαν; Με ποιες προϋποθέσεις και με ποια προσόντα; Πότε ήταν βασικό προσόν για το διορισμό των δημοσίων υπαλλήλων τα κομματικά ένσημα των αφισοκολλητών πρασινοφρουρών;
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενο τα πάντα στους πάντες, τάζοντας λαγούς με πετραχήλια. Και την επομένη των εκλογών προσγειώθηκε στην πραγματικότητα ή μάλλον θα έπρεπε να προσγειωθεί στην πραγματικότητα την οποία βεβαίως την γνώριζε και την γνώριζε από επίσημα χείλη, για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μιλώ. Γνώριζε από τις επαφές που είχε, όπως επίσης και από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος τον κ. Προβόπουλο. Αλλά και αν δεν τις γνώριζε, την επομένη των εκλογών η ίδια η ΝΔ τον κάλεσε να λάβει μέτρα. «Ξεκολλήστε» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς κατ’ επανάληψη στον πρωθυπουργό. Ξεκολλήστε λάβετε μέτρα ξεπεράστε την προεκλογική ρητορεία, τώρα πια κερδίσατε τις εκλογές. Η χώρα βρίσκεται σε οριακό σημείο. Παραπλανήσατε τους πολίτες και λάβατε την εντολή. Χαρακτηρίσατε ανάλγητη την κυβέρνηση της ΝΔ όταν από τα προεκλογικά μπαλκόνια δεν μπήκε σε αυτό το παιχνίδι της πλειοδοσίας των προεκλογικών υποσχέσεων και αντιθέτως μίλησε για πάγωμα μισθών και συντάξεων. Τότε ήμασταν εμείς οι ανάλγητοι και αυτοί οι χουβαρντάδες που υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες. Αλλά την επομένη των εκλογών έπρεπε να λάβουμε άμεσα μέτρα. Γιατί η οικονομική κρίση ήταν παρούσα, είχε προ πολλού από το ’09 κτυπήσει και το κατώφλι της ελληνικής οικονομίας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε άμεσα τα αναγκαία μέτρα, όπως κατ’ επανάληψη τους υποδείξαμε εμείς, αλλά αντιθέτως τον πρώτο καιρό μάλιστα έκανε και παροχές. Στην πορεία παρακολουθούσαμε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να περιδιαβαίνει τις χώρες της Ευρώπης αλλά και πέραν του Ατλαντικού και από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα να δυσφημεί την Ελλάδα, να δυσφημεί την χώρα. Να παρουσιάζει την Ελλάδα ως τον Τιτανικό που οσονούπω θα προσκρούσει στο παγόβουνο και θα βυθιστεί. Να παρουσιάζει την Ελλάδα ως διεφθαρμένη χώρα, και από την άλλη, εμείς η διαφθαρμένη χώρα, η οσονούπω καταρρέουσα, να ζητεί δανειοδότηση. Ποιος θα δάνειζε κάποιον που αυτοπαρουσιάζεται ως υπό κατάρρευση; Φούσκωσαν με την δημιουργική λογιστική το έλλειμμα. Βεβαίως και ήταν υψηλό το έλλειμμα. Αλλά το έλλειμμα αγαπητές φίλες και φίλοι δεν είναι ελληνικό προσόν. Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 6 μονάδες σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2009. Έλλειμμα υψηλό είχαν και η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία και άλλες χώρες. Σε αυτές τις χώρες δεν κυβέρνησε η ΝΔ.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν έλαβε τα μέτρα που έπρεπε να λάβει εγκαίρως. Δυσφήμισε τη χώρα, φούσκωσε με τη δημιουργική λογιστική το έλλειμμα και θα έλεγα μοιραία και άβουλη αντάμα, όπως θα έλεγε και ο ποιητής, αυτή η κυβέρνηση οδήγησε τη χώρα στο μονόδρομο του μνημονίου, όπως παρουσίασε την προσφυγή στο ΔΝΤ, την υπαγωγή στην τρόικα στη διεθνή επιτροπεία. Σήμερα, λοιπόν βρισκόμαστε σε αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα. Και φθάσαμε εκεί χωρίς διαπραγμάτευση. Δείτε τι κάνουν οι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα με εμάς. Η Πορτογαλία μέχρι στιγμής αντιστέκεται και δεν έχει υπαχθεί στο μηχανισμό. Η Ιρλανδία αντιστάθηκε και όταν πια αναγκάστηκε να υπαχθεί έβαλε ως απαραίτητο όρο να μην αυξήσει τους συντελεστές φορολόγησης για να υπάρξει η ελπίδα της ανάπτυξης. Εμείς σκοτώσαμε εν τη γενέσει με την υπογραφή του μνημονίου από την κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά της την ελπίδα της ανάπτυξης. Με φορολογικούς συντελεστές της τάξης του 40 και 45% τι επενδύσεις μπορεί να γίνουν στην Ελλάδα όταν δίπλα μας μετά την ελληνική μεθόριο μπορεί να γίνουν επενδύσεις με 10%. Στο αδελφό κράτος της Κύπρου μπορεί να πάει κανείς να επενδύσει με 10% φορολογικό συντελεστή.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Η ΝΔ την κρίσιμη περίοδο του Μαΐου που ψηφίστηκε το μνημόνιο από την κυβέρνηση και τα εξαπτέρυγά του θυμόσαστε ότι δέχτηκε ασφυκτικότατες πιέσεις η ηγεσία του κόμματος, όλοι μας, από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια τους ότι είναι μονόδρομος και είναι ανεύθυνη η στάση της ΝΔ αν δεν ψηφίσει το μνημόνιο. Σήμερα ποια είναι η εξέλιξη, ποια είναι η κατάσταση; Ακόμη και οι εμπνευστές του μνημονίου συνομολογούν ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός». Ότι οι προβλέψεις τους διαψεύδονται. Η κα Βάσω Παπανδρέου, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της βουλής κατά την εδώ παρουσία του Προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του κ. Στρος Καν, του είπε ευθέως ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Ο ίδιος ο Στρος Καν ζητάει από την κυβέρνηση, άκουσον-άκουσον, ο πρόεδρος του ΔΝΤ υποδεικνύει και ζητάει από την κυβέρνηση να βάλει αναπτυξιακά μέτρα. Γιατί λείπει η αναπτυξιακή πολιτική, η ελπίδα από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική. Όταν καταψηφίσαμε το μνημόνιο δεχθήκαμε λυσσαλέα επίθεση και τότε ελάχιστοι από τους πολίτες συμφωνούσαν μαζί μας γιατί ήταν σε εφαρμογή ένα επικοινωνιακό μπαράζ από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της. Ελάχιστοι από τους πολίτες θεωρούσαν σωστή τη στάση μας. Σήμερα σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης πάνω από 7 στους 10 συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται, συμφωνούν και κατανοούν τις θέσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά ότι δεν ήταν μονόδρομος η προσφυγή στο μνημόνιο.
Η πολιτική αυτή πού οδήγησε; Σε λιγότερο από 6 μήνες έχουμε φοβερή ύφεση στην αγορά. Η αγορά ασφυκτιά, η ύφεση έχει ξεπεράσει το 4,6%. Η ανεργία έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης, έχει εκτιναχθεί στο 13,5%. Στους 800.000 ανέρχονται αυτή την ώρα οι άνεργοι και όλες οι προοπτικές δείχνουν ότι μέσα στο χρόνο θα ξεπεράσουν το 1.000.000 αγγίζοντας τα επίπεδα της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Ο πληθωρισμός παρότι μας έλεγαν ότι θα είναι στο 1,9% ήδη καλπάζει στο 5%. Η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα που τη ζούμε όλοι και ιδιαίτερα οι νοικοκυρές που επισκέπτονται τα super markets. Η Ελλάδα από ουραγός στην τιμή των καυσίμων στην Ευρώπη, σήμερα είναι πρωταθλήτρια στην τιμή της βενζίνης, που ξεπέρασε το 1,6 ευρώ το λίτρο.
Ποια ήταν, λοιπόν, η συνταγή που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ; Ήταν η συνταγή της «εύκολης λύσης», της επιβολής νέων φόρων, της αύξησης των φορολογικών συντελεστών και βεβαίως της περικοπής μισθών και συντάξεων. Τα εύκολα θύματα, τα εύκολα υποζύγια ως συνήθως, της όποιας οικονομικής περιστολής δαπανών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Το ζητούμενο για να υπάρξει πραγματικά αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι η ανάπτυξη. Η μόνη λύση στο πρόβλημα, η μόνη συνταγή στην αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος της χώρας είναι η λέξη ανάπτυξη. Μια λέξη άγνωστη απ’ ότι φαίνεται στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο της. Άγνωστο και το περιεχόμενο και ο όρος της ανάπτυξης. Ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας έλεγε ότι «οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους». Δυστυχώς, η μόνη συνταγή που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση είναι η επιβολή φόρων και ήδη γίνεται συζήτηση και για επιβολή νέων φόρων. Εκείνο, όμως, που χρειάζεται για να υπάρχει επενδυτικό περιβάλλον είναι να έχουμε τουλάχιστον σταθερό φορολογικό πλαίσιο. Να ξέρει κανείς όταν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα ότι δεν θα τον αιφνιδιάσουν με αλλαγές κάθε τόσο του φορολογικού νόμου, του φορολογικού συστήματος.
Εμείς από την πλευρά της ΝΔ με υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα. «23 μέτρα-ανάσες» τα βαφτίσαμε για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στις 7 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Κόμματος Αντώνης Σαμαράς και το οικονομικό επιτελείο παρουσίασαν μια ολοκληρωμένη εναλλακτική στρατηγική για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αρχικά, η κυβέρνηση την αγνόησε. Στη συνέχεια έσπευσε να την λοιδορήσει. Το δυστύχημα είναι ότι δεν την μελέτησε και τώρα εσχάτως αρχίζει να υιοθετεί σποραδικά κάποια από αυτά τα μέτρα. Αλλά εκεί που βρίσκεται η κατάσταση του ασθενούς, όπως θα έλεγε και ο γιατρός, ο φίλος ο Κώστας ο Τσιάρας, χρειάζεται επιθετική αντιμετώπιση του προβλήματος. Χρειάζεται συνολικά να υιοθετηθεί όλο το πλαίσιο των προτάσεων της ΝΔ για να αντιμετωπισθεί το οξύ πρόβλημα που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα.
Είμαστε 15 μήνες από τις εκλογές και μέχρι χθες η χώρα δεν είχε επενδυτικό νόμο. Από τις πρώτες ενέργειες αυτής της κυβέρνησης όταν κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 ήταν να καταργήσει τον πετυχημένο κατά κοινή ομολογία και στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Η κα Κατσέλη έλεγε ότι είναι πετυχημένος ο επενδυτικός νόμος της ΝΔ. Χρειάστηκε να περάσουν 10 μήνες, έτσι ώστε τον Αύγουστο του 2010, η τότε υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η κα Κατσέλη να φέρει ένα σχέδιο νόμου μετά από μακρά διαβούλευση. Μεσολάβησε ο ανασχηματισμός. Ως συνήθως κάθε υπουργός φιλοδοξεί να ανακαλύψει την Αμερική, οπότε είχαμε νέες διαβουλεύσεις, νέες επιτροπές, νέα συμβούλια. Καταρτίστηκε νέο, υποτίθεται, σχέδιο νόμου, το οποίο καμία ουσιαστική διαφορά ούτε στις αρχές ούτε στη φιλοσοφία είχε με το προηγούμενο και προχθές ψηφίστηκε από τη βουλή των Ελλήνων ο Επενδυτικός νόμος. Δεκαπέντε άχρηστοι μήνες σε περίοδο επενδυτικής άπνοιας στη χώρα και τώρα επιτέλους αποκτήσαμε επενδυτικό νόμο. Αλλά εκεί που θα περίμενε κανείς να πει με την πρώτη είδηση να μια θετική εξέλιξη, θα πρέπει πάλι να βάλουμε υποσημειώσεις και αστερίσκους. Διότι για να υλοποιηθεί αυτός ο αναπτυξιακός νόμος χρειάζονται, άκουσον-άκουσον, 23 Υπουργικές Αποφάσεις, άλλες 7 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και 3 Προεδρικά Διατάγματα. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι! Φοβούμαι ότι και η χρονιά αυτή, το 2011, θα περάσει χωρίς να έχουμε ουσιαστική χρήση του επενδυτικού νόμου.
Εμείς, όπως σας είπα, παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Και καλέσαμε την κυβέρνηση να την υιοθετήσει. Ας αντιληφθεί επιτέλους ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η τεράστια ανεκμετάλλευτη δημόσια περιουσία. Μια δημόσια περιουσία που αγγίζει το ύψος του χρέους. Αγγίζει και ξεπερνά τα 300 δις. ευρώ. Και ακούω και μια κριτική από το ΠΑΣΟΚ, μα γιατί δεν την αξιοποιήσατε όσο θα έπρεπε στο παρελθόν εσείς της ΝΔ. Ας δούμε τι μπορεί να γίνει σήμερα και στο τέλος τέλος αν τότε είχαμε την πολυτέλεια να μην την αξιοποιούμε όπως πρέπει -και κακώς δεν την αξιοποιήσαμε- έχουμε αυτή την πολυτέλεια σήμερα; Όταν η χώρα αντιμετωπίζει το φάσμα της πτώχευσης;
Καλέσαμε την κυβέρνηση να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με τους φορολογικούς συντελεστές που υπάρχουν δεν γίνονται επενδύσεις στη χώρα; Είναι πολύ πιο εύκολο και πολύ πιο αποτελεσματικό και μπορεί το δημόσιο να εισπράξει πολύ περισσότερα αν παίρνει λίγα από πολλούς παρά να επιδιώξει να πάρει πολλά από λίγους. Κάποια στιγμή σφίγγει, σφίγγει το ζωνάρι δεν υπάρχει περαιτέρω. Γνωρίζετε τη γνωστή ιστορία με τον Ναστρεντίν Χότζα που όταν ο γάιδαρος όπως λέει ο μύθος συνήθισε να μην τρώει δεν μπορούσε πια να ανοίξει την πόρτα γιατί «τα είχε τινάξει» και είχε φρακάρει η πόρτα.
Προτείναμε στην κυβέρνηση να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία. Σήμερα με τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι απαγορευτικές για πολλές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας οδηγούμαστε σε απολύσεις, σε μείωση της απασχόλησης, σε εκτίναξη της ανεργίας και σε μαύρη εργασία.
Και βεβαίως προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της οικοδομής. Της οικοδομής που απασχολεί πάνω από 130 επαγγέλματα. Και μπορεί πραγματικά να αποτελέσει τονωτική ένεση για την οικονομία της χώρας. Είπαμε να επιδοτηθούν τα στεγαστικά δάνεια για μια 10ετία. Με την οικοδομική δραστηριότητα που θα υπάρχει, με το ΦΠΑ, με τους φόρους που θα εισπράξει το κράτος θα υπερκαλυφθεί η επιδότηση των στεγαστικών δανείων που προτείναμε.
Η ΝΔ παρουσίασε και έχει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, για την έξοδο της χώρας από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές θυσίες. Με θυσίες που θα έχουν όμως αντίκρισμα, που θα πιάσουν τόπο, που δεν θα πάνε χαμένες. Επιτρέψτε μου να πω λίγα λόγια για το φλέγον ζήτημα των ημερών που έχει να κάνει με τις εξεταστικές επιτροπές. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ τη διακυβέρνηση της χώρας έγινε εμφανές ότι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης ήταν ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα οικονομικά προβλήματα, από την απουσία συγκροτημένης, αποτελεσματικής πολιτικής της κυβέρνησης και η μεταφορά του ενδιαφέροντος και της προσοχής της κοινής γνώμης στο πεδίο της σκανδαλολογίας, στο πεδίο σκανδάλων υπαρκτών και μη. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει σε μια βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών. Και τελικώς τι απεδείχθη με αυτές τις εξεταστικές επιτροπές; Η υπόθεση του Βατοπεδίου που χαρακτηρίστηκε το μέγα πολιτικό σκάνδαλο, το σκάνδαλο το οποίο ουσιαστικά έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ απεδείχθη ότι δεν είχε βάση τεκμηρίωσης ως σκανδάλου. Σας θυμίζω ότι έγιναν δύο εξεταστικές επιτροπές και προκαταρκτική επιτροπή και δεν απεκαλύφθη καμία ζημία του ελληνικού δημοσίου. Δεν απεδείχθη καμία ροή μαύρου πολιτικού χρήματος. Ακόμη και η κυβερνητική πλειοψηφία στην ολομέλεια της Βουλής δεν εψήφισε υπέρ της παραπομπής του φερομένου ως εγκεφάλου αυτής της υπόθεσης, την οποία την παρουσίαζαν τότε με βάση όπως λέγανε «την περιρρέουσα ατμόσφαιρα». Και φθάσαμε έτσι, σήμερα το Δικαστικό Συμβούλιο να εγκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία ότι μια υπόθεση παραγεγραμμένη την στέλνει στη δικαιοσύνη, γνωρίζοντας ότι έχει παραγραφεί για την δημιουργία εντυπώσεων. Και είναι προς τιμήν του – δυστυχώς δεν έτυχε της δέουσας προσοχής από τα ΜΜΕ- η στάση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του συναδέλφου μας του Αλέκου Κοντού, ο οποίος ζήτησε, παρότι η υπόθεση έχει παραγραφεί, παρότι δεν έχει υποχρέωση να εμφανιστεί ενώπιον της δικαιοσύνης, με επίκληση του άρθρου 86 του Συντάγματος να συγκροτηθεί δικαστική επιτροπή που θα τον ελέγξει που θα τον δικάσει. Αλλά επιτροπή αποτελούμενη μόνο από δικαστές, και όχι από πολιτικά πρόσωπα που υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες όπως έδειξε μέχρι σήμερα η πορεία των εξεταστικών επιτροπών.
Έρχομαι τώρα στο σκάνδαλο της Siemens, το οποίο είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο της δεκαετίας μετά το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που συντελέστηκε η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας. Το σκάνδαλο αυτό φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Όλες οι συμβάσεις του κράτους με την Siemens έχουν την υπογραφή στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως την υπογραφή μας θα πρέπει να προσέχουμε που τη βάζουμε.
Είναι λοιπόν ένα «πράσινο σκάνδαλο» η υπόθεση αυτή. Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε καμία αντίρρηση να διερευνηθούν και να ελεγχθούν και πρόσωπα και στελέχη της παράταξής μας που υπηρέτησαν σε θέσεις καίριας ευθύνης αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα προχωρήσει στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Όλα στο φως. Αλλά τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Στην υπόθεση αυτή έχουμε την κραυγαλέα ομολογία χρηματισμού από επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσουκάτος δεν ήταν ο επονομαζόμενος στρατηγός του πρώην πρωθυπουργού του κ. Σημίτη; Δεν ομολόγησε ότι έλαβε 1 εκατ. μάρκα για το ταμείο του ΠΑΣΟΚ; Ο κ. Μαντέλης δεν ήταν υπουργός Μεταφορών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ; Δεν ήταν δεξί χέρι, στενότατος συνεργάτης του τότε πρωθυπουργού του κ. Σημίτη; Και αποδείχθηκε ότι έλαβε «χορηγία» για την προεκλογική του εκστρατεία από την Siemens; Είναι στελέχη της ΝΔ; Και είδα ότι υπάρχει ενόχληση από τον κ. Σημίτη διότι γίνεται αναφορά στο πόρισμα της ΝΔ στον τέως πρωθυπουργό. Μα με συγχωρείτε. Ο κ. Τσουκάτος δεξί του χέρι. Ο κ. Σημίτης εκτός από πρωθυπουργός ήταν και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν εγνώριζε τι συμβαίνει στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Έχει απάντηση να μας δώσει εάν πήγε το 1 εκατ. μάρκα που λέει ο κ. Τσουκάτος στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ; Γιατί αυτά που είδαμε όταν το θέμα πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιότητα δεν ήταν πειστήρια. Με συγχωρείτε αλλά είδαμε κάτι φωτοτυπίες από μπακαλοτέφτερα των ταμείων του ΠΑΣΟΚ. Και βεβαίως, ο κ. Σημίτης δεν είπε τίποτε και πάλι για την παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών του κ. Καστανίδη, ο οποίος κατήγγειλε πιέσεις, παραιτήθηκε και μετά τον διαδέχθηκε όπως πολύ καλά θυμόσαστε ο κ. Μαντέλης, ο οποίος στη συνέχεια έλαβε την περιώνυμη χορηγία για την προεκλογική του εκστρατεία.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Εμείς έχουμε πει ότι μία εξεταστική θα κάνουμε όταν με το καλό έρθουμε στην κυβέρνηση: Πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο. Ποιοι συνειδητά οδήγησαν με τις αποφάσεις, με τα λάθη τα εγκληματικά και τις παραλείψεις τους στα δεσμά του μνημονίου, με τα οποία αλυσόδεσαν τη χώρα για πολλά χρόνια. Και βεβαίως εξακολουθεί να ισχύει η πρότασή μας για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μέγα σκάνδαλο των σκανδάλων εκείνο του Χρηματιστηρίου από την παρούσα βουλή. Τις επόμενες ημέρες η ΝΔ θα έχει πρωτοβουλία επ΄ αυτού. Άλλωστε, τούτο αποτελούσε δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού. Σας θυμίζω την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2009 υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Παπούλια. Εκεί ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της διαφθοράς και την εμπέδωση της διαφάνειας στα δημόσια πράγματα. Υπαρκτό το πρόβλημα. Τότε λοιπόν είχε αποφασιστεί ότι να συγκροτηθούν εξεταστικές επιτροπές μεταξύ των οποίων, με πρόταση του Προέδρου της ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά και για το Χρηματιστήριο. Είχε αποφασιστεί, επίσης, οι προτάσεις για την διαφάνεια να πάρουν μέχρι τον Ιούνιο του 2010 την μορφή σχεδίων νόμου που από κοινού θα συντάξουμε και θα ψηφίσουμε στην παρούσα βουλή. Και ο Ιούνιος παρήλθε και το 2010 παρήλθε και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν προχώρησε παρά τις επίμονες εκκλήσεις της ΝΔ σε τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Και τώρα υπό το κράτος της πίεσης της κοινής γνώμης και της αγανάκτησης και της δικαιολογημένης οργής και του θυμού των πολιτών καταφεύγει και πάλι σε επικοινωνιακά τερτίπια και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας εμφανίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Καστανίδης κομίζων λέει νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Δεν χρειάζεται νομίζω να είναι κανείς νομικός για να γνωρίζει ότι ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών που θεσπίζει την παραγραφή των αδικημάτων εντός 5ετίας δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος. Και εμείς καλέσαμε από τότε την κυβέρνηση να συμφωνήσει ότι θα προχωρήσουμε σε αναθεώρηση του Συντάγματος για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ένα νόμο που όταν ψηφίστηκε είχε ένα σκεπτικό διότι δεν μπορεί τα πολιτικά πρόσωπα να είναι πολλές φορές εκτεθειμένα σε δικομανείς, σε κακόβουλους ανθρώπους, σε πολιτικούς αντιπάλους που θέλουν για λόγους εντυπώσεων να διώκουν πολιτικούς και να υπάρχει ένα στίγμα κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αλλά νομίζω ότι υπερισχύει αυτού του υπαρκτού κινδύνου, η ανάγκη να υπάρξει σε όλους τους πολίτες η αίσθηση ότι δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα, έναντι πολιτών και πολιτικών.
Αγαπητές φίλες και φίλοι
Επιτρέψτε μου μερικές παρατηρήσεις για τα αγροτικά, μιας και βρισκόμαστε σε μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια, σε ένα αγροτικό δήμο, στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου. Άλλωστε, γνωρίζετε τις ευαισθησίες μου για τα αγροτικά ζητήματα, καθώς προέρχομαι εγώ από αγροτική οικογένεια και όπως είπε η Ασημίνα Σκόνδρα έχω ζυμωθεί με την γη της Θεσσαλίας. Πράγματι έχω βιώματα από τα παιδικά μου χρόνια και ότι λέω για τα αγροτικά δεν είναι θεωρητικές προσεγγίσεις αλλά είναι περισσότερο προσωπικά βιώματα, γι’ αυτό καμιά φορά συγχωρείστε και τις υπερβολές στις αντιδράσεις μου όταν θεωρώ ότι αδικούνται από την πολιτεία οι αγρότες. Δεκαπέντε, όμως, μήνες μετά τις εκλογές νομίζω ότι ο αγροτικός κόσμος έχει την δυνατότητα να κρίνει να συγκρίνει και να βγάλει συμπεράσματα. Μπορεί να θυμηθεί πως αντιμετωπίστηκαν τα αγροτικά προβλήματα από την κυβέρνηση της ΝΔ και ποια είναι η αντιμετώπιση που τυγχάνει σήμερα. Μπορεί να θυμηθεί ποια είναι η κατάσταση σήμερα στον αγροτικό τομέα και ποια ήτανε πριν από 1,5 χρόνο. Να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα. Ο ΕΛΓΑ δεν ήτανε εργαλείο πραγματικά στήριξης και αρωγής του αγροτικού κόσμου τα προηγούμενα 5,5 χρόνια; Δεν ήταν δίπλα στον αγρότη αρωγός και συμπαραστάτης την ώρα της δοκιμασίας; Ποιά είναι η κατάσταση σήμερα; Ο ΕΛΓΑ ουσιαστικά με το νόμο που έφερε το ΠΑΣΟΚ αποδυναμώνεται, αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων που διπλασιάζονται και ταυτόχρονα μειώνονται τα ζημιογόνα αίτια για τα οποία αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ τους παραγωγούς. Θυμόσαστε την κριτική που δεχθήκαμε όταν ο ΕΛΓΑ προχώρησε στις αποζημιώσεις μέσω του λεγομένου «πακέτου Χατζηγάκη» προς τους αγρότες μας. Τότε ο κ. Παπανδρέου και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λέγανε για τα 500 εκατ. ευρώ «μα αυτά είναι ψίχουλα. Δώστε τουλάχιστον 1 δις. Τα δίνετε στις Τράπεζες». Μας εγκαλούσαν τότε για τα 28 δις. που δώσαμε ως εγγύηση για την ρευστότητα των τραπεζών, προκειμένου οι επιχειρήσεις, οι μικρές και οι μεσαίες να έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Και σήμερα, αυτοί έδωσαν πολύ περισσότερα βεβαίως στις τράπεζες αλλά δεν τους εγκαλούμε γι’ αυτό. Τους εγκαλούμε υπενθυμίζοντας την λαϊκίστικη προσέγγιση του θέματος το προηγούμενο διάστημα. Γνωρίζουν οι αγρότες μας πολύ καλά ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί και λόγω της αύξησης του ΦΠΑ και λόγω της αύξησης στο αγροτικό ρεύμα και λόγω των μεγάλων αυξήσεων στα καύσιμα.
Και βεβαίως βρισκόμενος κανείς στη Θεσσαλία δεν μπορεί να μην μνημονεύσει το άγος το μεγάλο που ακούει στο όνομα εκτροπή του Αχελώου. Εδώ και αν είναι η αποθέωση της κυβερνητικής διγλωσσίας. Στο ρόλο του καλού ο κ. Ρέππας, υπουργός Μεταφορών και Δικτύων και στο ρόλο του κακού, η υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η κα Μπιρμπίλη, με το υπόμνημα της οποίας στο ΣτΕ υπονομεύτηκε η πορεία του έργου. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για την αξία και τη χρησιμότητα αυτού του έργου. Να υπενθυμίσω όμως μόνο ότι 15 μήνες μετά τις εκλογές εκκρεμεί αίτημα, για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής για την εκτροπή του Αχελώου και ο κύριος πρωθυπουργός αρνείται πεισματικά να δει την Επιτροπή.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
οικονομικές κρίσεις, οικονομικά προβλήματα, φτώχεια, δυσκολίες, ο τόπος αυτός πέρασε πολλές φορές και στο παρελθόν. Με επιμονή, με σκληρή προσπάθεια, με σχέδιο μπόρεσε να τα ξεπεράσει και να ορθοποδήσει. Λάθη στην οικονομία γίνονταν, γίνονται και φοβούμαι ότι θα γίνονται. Εκείνα όμως που δεν συγχωρούνται είναι τα λάθη στον εθνικό τομέα, στα εθνικά μας θέματα. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι προκλητικές συμπεριφορές από την πλευρά του εξ ανατολών γείτονά μας. Την ώρα που ο πρωθυπουργός πάει στο Ερζερούμ και λέει τα αυτονόητα, γιατί είπε τα αυτονόητα, ότι η εισβολή στην Κύπρο είναι εισβολή, δεν είναι επιχείρηση ειρήνης, τα εδώ παπαγαλάκια του συστήματος παρουσιάζουν το γεγονός ως τη μεγάλη αντιστασιακή στάση. Την ώρα λοιπόν που γίνεται αυτή η προσπάθεια εμφανίσεως του πρωθυπουργού ως υπέρμαχου των εθνικών μας θεμάτων, οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου αυξάνονται, οι φρεγάτες των Τούρκων εμφανίζονται να κάνουν εν είδη αβλαβών διελεύσεων… κρουαζιέρες στο Αρχιπέλαγος φτάνοντας μέχρι το Σούνιο. Γι’ αυτό, αύριο Δευτέρα με πρωτοβουλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, του Αντώνη Σαμαρά θα συγκληθεί προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Ελληνική Βουλή, όπου θα κληθεί ο πρωθυπουργός να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, γιατί τα ερωτήματα δυστυχώς είναι πολλά.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
η Νέα Δημοκρατία αυτούς τους 15 μήνες που ο λαός μας έταξε στην αντιπολίτευση, ακολούθησε μια υπεύθυνη και σοβαρή στάση, σε βαθμό πολλές φορές παρεξηγήσεως και από τους οπαδούς μας. Αλλά η δική μας η παράταξη είναι αυτή που καλείται πάντα να βγάλει τη χώρα από τα δύσκολα, έχει συναίσθηση του ιστορικού της ρόλου και γι’ αυτό και στην αντιπολίτευση ακολουθεί εποικοδομητική στάση. Δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο του «όχι σε όλα» που μονίμως ακούγαμε όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση. Δεν ήμασταν εμείς αυτοί που υπονομεύσαμε επενδύσεις, όπως εκείνη της COSCO ή μεγάλες στρατηγικές επιλογές, όπως ο αγωγός του Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που το έκανε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση και σήμερα αναγνωρίζει τη μεγάλη στρατηγική σημασία που είχε η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας, της κυβέρνησής μας να ανοίξει αυτό τα παράθυρο στην αγορά την τεράστια της Κίνας. Ούτε ήμασταν εκείνοι που υπομονεύσαμε διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, όπως η αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής που θυμόσαστε πως πολεμήθηκε. Αντιθέτως, στην παρούσα βουλή από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είπαμε ναι σε διαρθρωτικές αλλαγές που δεν προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα όσο θα θέλαμε γιατί υπονομεύτηκαν και από οργανωμένα συμφέροντα και από συντεχνίες, όπως η εξυγίανση στον ΟΣΕ. Είπαμε ναι επί της αρχής σε 30 τόσα νομοσχέδια για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Και πιστεύω ότι η κοινωνία είναι πιο ώριμη από ποτέ γιατί έχει πια τη δυνατότητα της συγκρίσεως όπως σας είπα. Μπορεί να κρίνει πως ήταν πριν 15 μήνες η χώρα και πως είναι σήμερα. Πώς ήταν το επίπεδο διαβίωσης τότε και πως είναι σήμερα που έχουμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τον πιο βαρύ χειμώνα ίσως των μεταπολιτευτικών χρόνων. Κρίνει λοιπόν και συγκρίνει και νομίζω ότι επιδοκιμάζει την στάση ευθύνης της ΝΔ. Και αυτή η επιδοκιμασία φαίνεται όχι μόνο στις δημοσκοπήσεις αλλά φάνηκε θα έλεγα στην καλύτερη και μεγαλύτερη δημοσκόπηση που είναι η κάλπη. Φάνηκε στα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, όπου οι ίδιοι οι αναλυτές των μεγάλων εταιρειών δημοσκοπήσεων συνομολογούν ότι εκμηδενίστηκε η διαφορά που χώριζε τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ. Δεν το λέμε εμείς ως Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Δεν το λέει το κόμμα προσπαθώντας να προπαγανδίσει τις θέσεις του. Το βράδυ των εκλογών αν θυμόσαστε πολύ καλά ο κ. Νικολακόπουλος στο MEGA, ο κ. Μαυρής στο ΣΚΑΪ, ο κ. Παναγόπουλος στον ΑΝΤΕΝΝΑ ήταν αυτοί οι αναλυτές μεγάλων εταιρειών δημοσκοπήσεων που είπαν ότι η διαφορά των δύο κομμάτων είναι περίπου 2 μονάδες, δηλαδή στα όρια του στατιστικού λάθους. Ακόμη και ο πλέον κακοπροαίρετος συνομολογεί σήμερα ότι η ΝΔ από τη γωνία του πολιτικού σκηνικού που βρέθηκε μετά την βαριά και οδυνηρή ήττα που υπέστη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου επανήλθε στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, επανήλθε στο προσκήνιο. Είχε μια δύναμη επάνοδο στα πολιτικά μας πράγματα. Όπου προτάξαμε το «εμείς» από το «εγώ» το αποτέλεσμα στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές ήταν θετικό. Και νομίζω αυτό ήταν ένα μάθημα προς κάθε κατεύθυνση και μπορώ νομίζω από εδώ από τους Σοφάδες να το τονίσω ιδιαίτερα.
Αυτά βεβαίως δεν έγιναν με αυτόματο πιλότο. Για να φθάσουμε σε αυτά τα αποτελέσματα προηγήθηκε επίμονη και σκληρή δουλειά. Προηγήθηκε η εκλογή της νέας μας ηγεσίας μέσα από μια πρωτόγνωρη εσωκομματική διαδικασία εμπιστοσύνης της βάσης, των στελεχών μας. Όχι μόνο της οργανωμένης βάσης αλλά και των απλών πολιτών που ενστερνίζονται τις αξίες, την ιδεολογία της μεγάλης δημοκρατικής φιλελεύθερης παράταξης, της ελληνικής κεντροδεξιάς της ΝΔ, γιατί αυτοί οι πολίτες είναι η ψυχή της παράταξής μας. Και μέσα από απόλυτα δημοκρατικές διαδικασίες σαν επόμενο βήμα εκλέξαμε τις οργανώσεις μας και σε νομαρχιακό επίπεδο.
Προχωρήσαμε στο συνέδριό μας μέσα από το οποίο επαναλαμβάνω επαναβαπτιστήκαμε στην ιδεολογία μας την ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, στις αρχές και στις αξίες μας που είναι περισσότερο επίκαιρες σήμερα παρά ποτέ. Ιδεολογία μας είναι η ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού, του φιλελευθερισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, γιατί εμείς είμαστε η παράταξη εκείνη που πιστεύει στην αξία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μέσω της οποίας παράγεται πλούτος έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κοινωνική πολιτική, να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί η δική μας παράταξη δεν είναι εκείνη που έκανε κοινωνική πολιτική με δανεικά, που ακολουθήθηκε στη δεκαετία του ’80 από τον Ανδρέα Παπανδρέου και υποθήκευσε το μέλλον των γενεών για πολλά χρόνια. Τις αμαρτίες εκείνες πληρώνουμε σε μεγάλο βαθμό έως σήμερα.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
Δεν θέλω να μακρηγορήσω. Σε αυτή την πορεία όσοι λίγοι λοξοδρόμησαν προσπαθώντας να υπηρετήσουν προσωπικές στρατηγικές, ήδη βιώνουν την μοναξιά του μοναχικού δρόμου και εισπράττουν το οδυνηρό συναίσθημα της αδιαφορίας του κόσμου. Εμείς είμαστε εδώ. Η μεγάλη ενωμένη κεντροδεξιά, διαψεύδοντας τις κασσάνδρες, με μπροστάρη τον Αντώνη Σαμαρά προχωρούμε μπροστά. Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας. Η ΝΔ έχει μια εναλλακτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές θυσίες. Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η πανστρατιά όλων μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Και εδώ από τους Σοφάδες θα κλείσω θυμίζοντας την ρήση του μαύρου καβαλάρη, του Νικόλαου Πλαστήρα, που πρέπει να αποτελεί παράδειγμα ιδιαίτερα για μας τους πολιτικούς στους καιρούς της διαφθοράς που ζούμε γιατί πέθανε στην ψάθα. Είπε, λοιπόν, μετά την οδυνηρή ήττα στο Μικρασιατικό πόλεμο, όταν προσπαθούσε να περισώσει όσες δυνάμεις είχαν απομείνει για να αντιμετωπίσει τα χειρότερα: «Την Ελλάδα από το αυτό θα την αρπάξουμε και θα την σώσουμε θέλει δεν θέλει». Να είστε καλά».