Μ. Θεοχάρη: «Σημαντική η νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας»


Ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλή η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις, με εισηγήτρια την Βουλευτή του Νομού κα. Μαρία Θεοχάρη.

 

Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία που θα αποτελέσει τη βάση και δώσει ώθηση στον τομέα της κτηνοτροφίας, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις – αφού το 85% των υφιστάμενων εγκαταστάσεων είναι χωρίς άδεια – γεγονός που θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στα επιδοτούμενα προγράμματα και Σχέδια Βελτίωσης.

 

Στόχος του νομοθετήματος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών με την εξάλειψη των διοικητικών φραγμών και της γραφειοκρατικής επιβάρυνσης και τελικά του χρόνου που απαιτείται για την ίδρυση και λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων με τη θεσμοθέτηση απλών, γρήγορων, φτηνών και διαφανών διαδικασιών.

 

Σε κάθε περίπτωση σκοπός είναι η προστασία του αγροτικού εισοδήματος, προκειμένου οι μονάδες ζωικής παραγωγής να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον. Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο τακτοποιείται η υπάρχουσα κατάσταση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με μια διαδικασία με μηδενικό κόστος για τους κτηνοτρόφους.
Οι έξι βασικές αλλαγές που γίνονται με το παρόν νομοσχέδιο είναι:

1)     Η δημιουργία υπηρεσίας μιας στάσης και αρμόδιας αδειοδοτούσας αρχής (ΑΑΑ), τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, που θα είναι το μοναδικό σημείο επαφής του κτηνοτρόφου με δημόσια υπηρεσία

2)     Η σύσταση μιας ιδιαίτερα ευέλικτης τριμελούς επιτροπής σταυλισμού που θα λειτουργεί σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και θα έχει όλες τις γνωμοδοτικές αρμοδιότητες σχετικά με τη νόμιμη λειτουργία των κτηνοτροφικών μονάδων

3)     Η αλλαγή του μοντέλου αδειοδότησης από το σχήμα «πρώτα ελέγχω και μετά αδειοδοτώ», στο σχήμα «αδειοδοτώ την εγκατάσταση (έχοντας θέσει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις) και μετά ελέγχω»

4)     Η μείωση του κόστους για την έκδοση αδειών με την απλοποίηση των περιβαλλοντικών, χωροταξικών και πολεοδομικών εγκρίσεων κυρίως με τη χρήση τυποποιημένων προτύπων και τη διαμόρφωση εξειδικευμένων προδιαγραφών για τις απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων

5)     Η δημιουργία αυτοτελούς ηλεκτρονικού υπο-μητρώου κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και μονάδων στα πλαίσια του ήδη λειτουργούντος Κτηνιατρικού Μητρώου στο ΥΠΑΑΤ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η ενίσχυση της διαφάνειας με την υποχρεωτική ανάρτηση όλων των αδειών και εγκρίσεων στο διαδίκτυο

6)     Η απαλλαγή από πρόστιμα για τους κτηνοτρόφους που θα προβούν εντός τριών ετών να τακτοποιήσουν / νομιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

 

Σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου πέρα από τις βασικές αλλαγές της μείωσης της γραφειοκρατίας είναι η μείωση αποστάσεων αδειοδότησης από περιοχές που μέχρι σήμερα κρίνονταν απαγορευτικές, η συστέγαση διαφορετικών κωδικών στην ίδια εγκατάσταση και η διάθεση κτηνοτροφικών προϊόντων ιδιοπαραγωγής σε λαϊκές αγορές – εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής – όλα πάγια αιτήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων εδώ και πολλά χρόνια.
Το νομοσχέδιο προτείνει να μειωθούν οι αποστάσεις (σταυλικών εγκαταστάσεων από κατοικημένες περιοχές για παράδειγμα) για τις οποίες θα δίνονται άδειες τηρουμένων όμως των όρων υγιεινής και περιβάλλοντος. Η συστέγαση διαφορετικών κωδικών στην ίδια σταυλική εγκατάσταση είναι σημαντική αλλαγή, καθώς αρκετοί νέοι κτηνοτρόφοι έχουν ξεχωριστούς κωδικούς αλλά η σταυλική εγκατάσταση ανήκει στον πατέρα τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν  να συμμετέχουν σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα όπως τα Σχέδια Βελτίωσης.

 

Η επένδυση στην κτηνοτροφία μέσω της ταυτότητας και της ποιότητας των προϊόντων πρέπει να αποτελεί εθνικό ζήτημα και να συμβάλλει έτσι ώστε να γίνει η κτηνοτροφία αιχμή του δόρατος για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Προηγούμενο άρθρο Οι μανιταρόφιλοι Θεσσαλίας σε ένα νέο ξεκίνημα
Επόμενο άρθρο Φώτης Σπύρου: Στους Δέκα οι εννέα κυριαρχεί η ανασφάλεια και η απόγνωση