Μ. Θεοχάρη: «Περισσότερη εις βάθος αρχαιολογική έρευνα στην Καρδίτσα»


 Την αναγκαιότητα διεξαγωγής περαιτέρω αρχαιολογικής έρευνας στον Νομό Καρδίτσας τόνισε η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα. Μαρία Θεοχάρη, με αφορμή την συζήτηση με θέμα την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, στο πλαίσιο του κύκλου «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής. Την Επιτροπή είχαν κληθεί να ενημερώσουν η κα. Στυλιανή Μενδώνη, Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ο κ. Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του Σωματείου «Διάζωμα».

 Η Βουλευτής του Νομού, αφού συνεχάρη τον κ. Μπένο για την ιδιαίτερα αξιόλογη πρωτοβουλία που έχει λάβει με την δημιουργία του Σωματείου, συμμετείχε στην συζήτηση προκειμένου να ενημερωθεί αναλυτικότερα σχετικά με τις δράσεις του «Διαζώματος» αλλά, βέβαια, και του Υπουργείου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ, ζήτησε το λόγο για να αναφερθεί στις ιδιαιτερότητες της Δυτικής Θεσσαλίας:

«Οι ανασκαφές και η ιστορική έρευνα έχουν αναδείξει σημαντικές αρχαίες πόλεις στην περιοχή, όπως το Κιέριον, οι Πειρασιές, η Μητρόπολις, οι Γόμφοι, το Αιγίνιον, η Τρίκκη, η Πέλιννα, ο Ατραγας, ενώ μια σειρά άλλων αρχαίων πόλεων έρχονται στο φως και ταυτίζονται μέσα από την ανασκαφική δραστηριότητα και τα επιγραφικά τεκμήρια. Θεωρείται, λοιπόν, λογικό επακόλουθο, ότι στις πόλεις αυτές, ιδιαίτερα κατά τον 4ο και 5ο αιώνα, κατασκευάστηκαν κτήρια δημόσιου χαρακτήρα όπως ιερά, αγορές και, φυσικά, θέατρα.

Επιτρέψτε μου μία ιδιαίτερη αναφορά στην αρχαία Μητρόπολη, μια σημαντική πόλη που βρισκόταν στους πρόποδες των Αγράφων, στη θέση της σημερινής ομώνυμης κωμόπολης, 9 χλμ. δυτικά της Καρδίτσας. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη από την αρχή σχεδιασμένη και δομημένη, με ισχυρή οικονομία, και είναι πολύ λογικό να είχε συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό της κάποιο θεατρικό οικοδόμημα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που ασχολήθηκαν με ανασκαφές στην περιοχή, πιθανότερο είναι να υπήρχε θέατρο σε κοίλωμα που βρίσκεται σε παρακείμενο λόφο. Επιπλέον, η ύπαρξη ψηφιδωτών δαπέδων αλλά και η εύρεση προτομών του Διονύσου ενισχύει το σενάριο της διονυσιακής λατρείας, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής οργανώνουν λαϊκά δρώμενα και εκδηλώσεις την περίοδο των Αποκριών, καθώς και την ύπαρξη οινοπαραγωγών που φημίζονται για την ποιότητα του κρασιού τους.

Έτσι λοιπόν συμπεραίνουμε ότι από τις μέχρι στιγμής έρευνες και ανασκαφές δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για την ύπαρξη θεάτρων στην ευρύτερη περιοχή, παρόλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά έχουμε σαφείς ενδείξεις, που αξίζουν περαιτέρω έρευνα. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να εντατικοποιηθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν τα έργα και να αναδείξουμε αυτό το μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δυτικής Θεσσαλίας.»

Την τοποθέτηση της κας. Θεοχάρη επικρότησε και ο συντοπίτης βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Καντερές, δηλώνοντας την απόλυτη συμφωνία του με τις προτάσεις της Βουλευτού Καρδίτσας.

Προηγούμενο άρθρο Σπ. Ταλιαδούρος: «Tη λήψη άμεσων μέτρων αποτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών από τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λίμνη Πλαστήρα, τον Παλαμά και το Μουζάκι»
Επόμενο άρθρο 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δ. Σοφάδων