Για την απλοποίηση της αδειοδότησης τεχνικών επαγγελματικών και μεταποιητικών δραστηριοτήτων και επιχειρηματικών πάρκων μίλησε στην ολομέλεια της Βουλής η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, στο πλαίσιο της συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου. Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας της:
«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η χώρα διέρχεται μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Εδώ και ένα χρόνο καταβάλλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποφύγουμε τα χειρότερα και ζητάμε από τον ελληνικό λαό να κάνει επώδυνες θυσίες. Μας πιέζουν οι αγορές, μας πιέζει η Τρόικα και οι εταίροι και, ταυτόχρονα, μας δεσμεύει το πρόγραμμα που εμείς καταρτίσαμε, προκειμένου να βάλουμε μία τάξη στα δημοσιονομικά μας και να εξυγιάνουμε την οικονομία μας.
Από την πρώτη στιγμή στόχος μας σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια δεν ήταν μόνο η σωτηρία της χώρας από τον πολύ ορατό κίνδυνο της χρεοκοπίας, αλλά και η λήψη μέτρων που θα συμβάλλουν άμεσα και μεσοπρόθεσμα σε διαρθρωτικές αλλαγές που θα μας βγάλουν από την κρίση. Δίνουμε μία μάχη στην Ευρώπη, αλλά παράλληλα θεσμοθετούμε δομικές αλλαγές για να δώσουμε λύση στο ζωτικό πρόβλημα του χρέους και των ελλειμμάτων.
Σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση σε τούτη εδώ την Αίθουσα αναφερόμαστε στην ανάγκη να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης ως η μόνη λύση εξόδου από την κρίση. Φυσικά, ο δρόμος δεν είναι απλός, ούτε και σύντομος. Είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας για αναζωογονήσουμε την οικονομία. Εργαλεία όπως η απλούστευση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ, ο νέος αναπτυξιακός νόμος, η ίδρυση του ΕΤΕΑΝ, του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, η «υπηρεσία μιας στάσης», το fast track και πιο πρόσφατα η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Σε αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες έρχεται να προστεθεί το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα, ένα μίνι fast track, που στόχο έχει να ικανοποιήσει ορισμένα από τα πάγια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, αλλά και να ελαφρύνει τη γραφειοκρατία, διορθώνοντας αγκυλώσεις και στρεβλώσεις και διευκολύνοντας την αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Το πρώτο σκέλος του νομοσχεδίου αφορά την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της αδειοδότησης για τα τεχνικά επαγγέλματα. Είναι πραγματικά εξωφρενικό το ότι για μόλις δεκαέξι επαγγέλματα χρειάζονταν ως τώρα διακόσιες δεκατέσσερις άδειες, απόρροια ενός δαιδαλώδους θεσμικού πλαισίου. Αυτός ο κυκεώνας προεδρικών διαταγμάτων, διατάξεων και αδειών έχουν ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικά αφιλόξενο περιβάλλον για τους επιχειρηματίες. Μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει για τον υγιή ανταγωνισμό η δυσχερής πρόσβαση σε μία σειρά επαγγελμάτων.
Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα έρχεται να ανατρέψει αυτό το απαρχαιωμένο σύστημα θεσπίζοντας ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Επιλύει πολλά προβλήματα που ανέκυπταν στο ζήτημα της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων, στην υγεία των εργαζομένων και βεβαίως, στην προστασία του περιβάλλοντος. Καθιερώνει σύγχρονες προϋποθέσεις για τα απαιτούμενα προσόντα και την πιστοποίησή τους, καθώς και τη δυνατότητα δημιουργίας εξειδικευμένων φορέων για την επαγγελματική κατάρτιση, που εξέλειπε ως τώρα.
Τα προεδρικά διατάγματα που προβλέπει αυτό το νομοσχέδιο έρχονται να αντικαταστήσουν το πλήθος των προεδρικών διαταγμάτων που ίσχυαν μέχρι σήμερα, ώστε ο ειδικός για κάθε επάγγελμα να καθορίζεται από ένα μόνο σύγχρονο νομοθέτημα, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις. Ακόμη, περιορίζεται ο αριθμός των δικαιολογητικών και έτσι περιορίζεται και ο αριθμός των χορηγούμενων αδειών, ώστε το είδος και ο αριθμός να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας.
Το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τις διατάξεις που το καθιστούν ένα μίνι fast track, καθορίζουν, δηλαδή, τα θέματα των μεταποιητικών δραστηριοτήτων. Όλοι γνωρίζουμε πόσο ανασταλτικός είναι αυτός ο παράγοντας, εξαιτίας των γραφειοκρατικών διαδικασιών που ισχύουν, και πώς το ισχύον σύστημα στραγγαλίζει οποιαδήποτε επενδυτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς, είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που ο επενδυτής έχει αναθεματίσει την ώρα και τη στιγμή που θέλησε να ξεκινήσει μία επένδυση, βλέποντας ότι χάνει χρόνο και χρήμα, χάνει ευρωπαϊκούς πόρους και δεν μπορεί τελικά να ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία.
Σε αυτή τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας βάζει τέλος το νομοσχέδιο. Οι φάκελοι θα υποβάλλονται on line σύμφωνα με το νέο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία το γεγονός ότι εκτός από τις περιφερειακές υπηρεσίες, μπορούν και τα Τεχνικά Επιμελητήρια να λειτουργούν συμπληρωματικά και να εκδίδουν άδειες για μία επιχείρηση, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, δίνεται επιτέλους μία λύση στο μεγάλο πρόβλημα της άδειας περιβαλλοντικών όρων. Δεν είναι δυνατόν να χρειάζονται ως και τρία χρόνια από την υποβολή του φακέλου μέχρι την τελική έγκριση περιβαλλοντικών όρων για μία επένδυση και από την άλλη, να έχουμε αξιώσεις να γίνονται στη χώρα μας μεγάλες επενδύσεις. Με την τυποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και την πρόβλεψη ότι με την παρέλευση ενός συγκεκριμένου χρόνου, θα θεωρείται ότι υφίσταται η άδεια, καθιερώνουμε αντίστοιχες διαδικασίες με εκείνες που εισάγουμε στο fast track. Βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι όλες οι πράξεις που αφορούν κάθε αδειοδότηση, δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο στο πλαίσιο του Προγράμματος «Διαύγεια» ενισχύοντας τη διαφάνεια.
Έρχομαι τώρα στο τρίτο σκέλος, στα Επιχειρηματικά Πάρκα. Νομίζω ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται όντως να καθορίσει ένα στρατηγικό χωροταξικό σχεδιασμό, να συγκεντρώσει όλες τις επιχειρήσεις σε ένα σημείο, έτσι ώστε και το περιβάλλον να προστατεύεται και οι συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες να περιορίζονται. Είναι πολύ σημαντική η καθιέρωση του Επιχειρηματικού Πάρκου και ο διαχωρισμός του από την βιομηχανική περιοχή, γιατί ξεπερνάει τα όρια μιας απλής μεταποιητικής επιχείρησης και πάμε σε μία ευρύτερη επιχειρηματική δομή.
Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι εκτός από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, μέσα στα βιομηχανικά πάρκα θα μπορούν να βρίσκονται νέου τύπου επιχειρήσεις, εταιρείες logistics, τεχνολογικά ιδρύματα που απαιτεί σήμερα η κοινωνία. Ένα ακόμη σημαντικό βήμα που γίνεται με το νομοσχέδιο, είναι ότι οι επιχειρήσεις που θα βρίσκονται μέσα στα Επιχειρηματικά Πάρκα, θα μπορούν να παίρνουν και μπόνους πέντε μονάδων επιπλέον στο ποσοστό του ισχύοντος χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.
Σίγουρα το παρόν νομοσχέδιο είναι μία πολύ φιλόδοξη νομοθετική πρωτοβουλία, θα είναι, όμως, αποτελεσματική μόνο αν μπορέσουμε να βρούμε μία πρόθυμη δημόσια διοίκηση να μπορέσει να υλοποιήσει όλα αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να βάλουμε μπροστά την αναπτυξιακή ατμομηχανή της χώρας μας.
Θα βγούμε από την κρίση, αν ενισχύσουμε την επενδυτική διαδικασία και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Οφείλουμε όλοι να δείξουμε έμπρακτα την υποστήριξή μας για κάθε πρωτοβουλία που προωθεί την ανάπτυξη και την απλοποίηση διαδικασιών που ταλαιπωρούν επαγγελματίες και επιχειρηματίες εδώ και χρόνια και να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο.»