Μ. Θεοχάρη: «Διάθεση εκτάσεων σε αγρότες και ανέργους»


Για το σχέδιο νόμου περί πολιτικής αγροτικής γης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η κα. Μαρία Θεοχάρη. Ακολουθούν τα κύρια σημεία της ομιλίας της:

«Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, που κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια πρέπει να χαιρετίζεται και να υποστηρίζεται, το χαοτικό νομικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική πραγματικότητα αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου να συγκεντρώσει και να απλοποιήσει τη νομοθεσία. Εάν πραγματικά θέλουμε να αναδείξουμε την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας, η τακτοποίηση θεμάτων που ταλαιπωρούν τόσο τους αγρότες όσο και το ίδιο το κράτος είναι προαπαιτούμενο.

Χωρίς μια καθαρή εικόνα των ακινήτων που ανήκουν στο ΥΠΑΑΤ, χάνονται τα έσοδα παραχώρησης, διευκολύνεται η καταπάτηση εκτάσεων και τελικά μπλοκάρεται η διάθεση ακινήτων για αγροτική χρήση και αναπτυξιακούς σκοπούς, με τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία μας.

Είναι λοιπόν απαραίτητη η επίλυση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ιδιοκτησία και την αλλαγή χρήσης γης και η άρση κάθε είδους γραφειοκρατικού εμποδίου. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του νομοσχεδίου, που με μία σειρά διατάξεις που αποσαφηνίζουν και εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία, αποσκοπεί στην επίλυση και ρύθμιση αυτών των χρόνιων προβλημάτων.

Για την οργάνωση και τον έλεγχό των ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο, προβλέπεται η δημιουργία και η συντήρηση μιας ψηφιακής βάσης δεδομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που θα απεικονίζει όλα τα ακίνητα των οποίων η διαχείριση ανήκει στο Υπουργείο. Οι αγρότες θα μπορούν να απευθύνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να παίρνουν τα σχεδιαγράμματα χωρίς κόστος και να τα χρησιμοποιούν για να κάνουν συμβολαιογραφικές πράξεις.

Για την παραχώρηση ακινήτων χρειάζεται απόφαση του Υπουργού, του οικείου Περιφερειάρχη ή κατ’ εξαίρεση του οικείου Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τέτοιου είδους παραχώρηση για χρήση μπορεί να αποφασιστεί για καλλιέργεια τροφίμων ή για βόσκηση έναντι χαμηλού κόστους σε περιπτώσεις παραχώρησης εκτάσεων μικρότερες των 100 στρεμμάτων σε αγρότες, συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών ή και ανέργους, με απόφαση του Περιφερειάρχη. Πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία που περίμεναν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Όλοι όσοι ερχόμαστε σε επαφή με αυτό το τόσο παραγωγικό κομμάτι του πληθυσμού γνωρίζουμε καλά ότι αφενός η ερημοποίηση λόγω της διάβρωσης σε βοσκοτόπια, αφετέρου ο περιορισμένος αριθμός σε πολλές περιοχές αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και κατ’ επέκταση του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Επιπλέον, η πρόβλεψη για διάθεσή τους σε ανέργους δίνει ανάσα σε μεγάλο μέρος των νέων και όχι μόνο, που λόγω της κρίσης έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο. Πολλοί από αυτούς είχαν εγκαταλείψει τα χωριά τους για να σπουδάσουν ή να εργαστούν στην πόλη και δυστυχώς βρίσκονται σήμερα χωρίς εναλλακτική λύση, αφού ούτε μπορούν να παραμείνουν στην πόλη, με τα αυξημένα έξοδα που αυτό συνεπάγεται, ούτε δυνατότητα για δουλειά έχουν στη γενέτειρά τους.

Δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν στον τομέα της γεωργίας ή της κτηνοτροφίας παρέχουμε στους άνεργους νέους όχι μόνο την ευκαιρία να επιδοθούν σε έναν πολύ παραγωγικό τομέα, μειώνοντας έτσι και την ανεργία, αλλά και το κίνητρο να επιστρέψουν στην ύπαιθρο και να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες, που μαραζώνουν εδώ και δεκαετίες λόγω της αστυφιλίας και του υδροκεφαλισμού των αστικών κέντρων.

Επιπλέον, εκτός από τους ανέργους και τους νέους αγρότες δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε πτυχιούχους γεωτεχνικών σχολών ΑΕΙ ή ΤΕΙ έως 35 ετών να εργαστούν στον τομέα της ειδίκευσής τους, να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους και πιθανόν να μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους και στους αγρότες κάθε περιοχής. Παραχώρηση ακινήτων μπορεί επίσης να γίνει σε περιπτώσεις χορήγησης κτημάτων στο δημόσιο, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου για κοινωφελείς σκοπούς.

Τέλος, δύνανται να παραχωρηθούν εκτάσεις έναντι χρηματικού τιμήματος και για οποιοδήποτε σκοπό σε περιπτώσεις που τα ακίνητα προορίζονται για επενδύσεις άνω των 3.000.000 ευρώ ή όταν μιλάμε για έκταση άνω των 100 στρεμμάτων ή κατόπιν δημοπρασίας για αναπτυξιακούς σκοπούς, όπως η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, η εγκατάσταση θερμοκηπίων και η ίδρυση ή επέκταση κτηνοτροφικών μονάδων, καθώς και για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Έτσι, λοιπόν, εκτός από τους αγρότες που μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα ρύθμιση, είναι πολύ σημαντική η διάταξη και για τους επίδοξους επενδυτές. Δεν μπορούμε να έχουμε την αξίωση να προσελκύσουμε επενδύσεις τη στιγμή που η ίδια η νομοθεσία μας θέτει εμπόδια σε τέτοιου είδους προσπάθειες και την ώρα που τεράστιες εκτάσεις παραμένουν ανεκμετάλλευτες, ενώ θα μπορούσαν να χορηγούνται προς χρήση και να συμβάλουν έτσι στην αύξηση της παραγωγής.

Πιστεύω ότι η παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία θα τακτοποιήσει πολλές τέτοιες υποθέσεις που έχουν σκαλώσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολυνομίας. Το νομοσχέδιο που έχουμε στα χέρια μας ικανοποιεί καθολικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου και επιλύει χρόνια προβλήματα. Στόχος είναι να εξυπηρετηθεί ο αγρότης, ο απλός πολίτης, ο κάτοικος της υπαίθρου. Είναι σημαντικό όμως και για έναν ακόμη λόγο. Κανένας Υπουργός από εδώ και πέρα δεν θα μπορεί να παραχωρεί ακίνητα κατά κυριότητα, για να μην ξαναέχουμε ποτέ στο μέλλον σκάνδαλα όπως το Βατοπέδι.

Είναι καθήκον μας, ειδικά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δύο ετών, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαχειριστούμε σωστά και υπεύθυνα τη δημόσια περιουσία και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για επένδυση και ανάπτυξη. Εν τέλει, αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ανατρέποντας το μέχρι σήμερα στρεβλό παραγωγικό μας πρότυπο.»

Προηγούμενο άρθρο «Με επιτυχία συνεχίζονται και οι παράλληλες εκδηλώσεις του 28ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας»
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας της Λέσχης φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας