Μ. θεοχάρη: Δεν δεχόμαστε από κανέναν υποδείξεις για το πώς θα κυβερνήσουμε τη χώρα


 Κάθε όριο ξεπέρασαν οι εκπρόσωποι της τρόικας με τις απαράδεκτες δηλώσεις τους περί δήθεν πώλησης της δημόσιας περιουσίας και τα σχόλιά τους για την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα. Απαράδεκτη, λοιπόν, και αποδοκιμαστέα η στάση τους, όχι μόνο γιατί η εσωτερική πολιτική κατάσταση της χώρας απλά δεν τους αφορά, και δεν έχουν καμία δικαιοδοσία να κάνουν υποδείξεις στην κυβέρνηση, αλλά και γιατί η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ζήτημα αποκλειστικά και μόνο της κυρίαρχης ελληνικής κυβέρνησης και του Έλληνα πολίτη.

 Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την βοήθεια των Εταίρων μας ως μοναδική εναλλακτική προκειμένου να μην οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία. Λάβαμε την βοήθεια που ζητήσαμε, και εμείς από την πλευρά μας είμαστε συνεπείς στην υποχρέωση που αναλάβαμε, να βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας, να περιορίσουμε το χρέος και το έλλειμμα. Αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι η τρόικα – και πόσο μάλλον οι εκπρόσωποί της – μπορούν να μας υποδεικνύουν πώς θα διαχειριστούμε την δημόσια περιουσία μας.

Η αντίδραση της κυβέρνησης στις συγκεκριμένες δηλώσεις ήταν σαφής και τράβηξε την κόκκινη γραμμή: τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας αλλά δεν δεχόμαστε από κανέναν να παραβιάζει την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού.

Το ζήτημα της αξιοποίησης, με όρους διαφάνειας, της δημόσιας περιουσίας είναι κάτι που μας έχει απασχολήσει και στο παρελθόν, και φυσικά καμία σχέση δεν έχει με εκποίηση δημόσιας γης ή «ξεπούλημα των ασημικών» . Προς τον σκοπό αυτό έχει αρχίσει εδώ και μήνες, και για πρώτη φορά, μία συστηματική προσπάθεια για την καταγραφή της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Ο ενδεικτικός στόχος των 50 δις. ευρώ έως το 2015 που έβαλε η κυβέρνηση δεν συνδέονται με τη μείωση του ελλείμματος (δηλαδή τους στόχους του μνημονίου) ούτε αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων του δανείου. Είναι, όμως, ένας στόχος που μπορεί να συμβάλλει στην ακόμη ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους, και αποτελεί μία ακόμη σαφή έκφραση της πρόθεσής μας να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Καμία βάση, λοιπόν, δεν υπάρχει στις διατυπώσεις των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε., αλλά ούτε και στις υποκριτικές δηλώσεις της Νέας Δημοκρατίας ότι τάχα «η Ελλάδα πωλείται». Ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δήλωνε, το περασμένο καλοκαίρι, ότι τον στόχο των 50 δις. θα τον πετύχαινε «μέσα στα δύο επόμενα χρόνια(!), μέσα από εμπορική αξιοποίηση μέρους της ακίνητης περιουσίας και ολοκληρωμένου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επανατοποθετήσει τη χώρα στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Η εθνική στρατηγική διατυπώνεται στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και δικαιώνει τις επιλογές της. Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος, αλλά ο στόχος είναι ρεαλιστικός και επιτεύξιμος. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειες. Θα μειώσει το δημόσιο χρέος, θα αποκαταστήσει τα εισοδήματα, θα αξιοποιήσει τον ελληνικό πλούτο και θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, για να μην χρειαστούμε ποτέ ξανά ούτε Μνημόνια, ούτε τρόικες, ούτε τους εκπροσώπους τους.

Προηγούμενο άρθρο Σύσκεψη με τους επαγγελματίες
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Μ. Θεοχάρη με Κ. Σκανδαλίδη για την εγκατάσταση του Ινστιτούτου Βάμβακος στην Καρδίτσα