Ένα καινοτόμο νομοσχέδιο παρουσίασε στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, που αποτελεί μία διαφορετική προσέγγιση στην προσπάθεια προώθησης της απασχόλησης.
Με τις ρυθμίσεις που προτείνονται, δημιουργείται το πλαίσιο για την θέσπιση και λειτουργία ενός νέου τύπου επιχείρησης κοινωνικής οικονομίας, η λεγόμενη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοι.Σ.Π.Ε.). Πρόκειται για επιχειρήσεις νέας μορφής, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πέραν της αμοιβής για τα μέλη που προσφέρουν εργασία, με βασικό χαρακτηριστικό τους την παροχή υπηρεσιών που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο. Το φάσμα των υπηρεσιών αυτών θα περιλαμβάνει τους τομείς του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, των παραδοσιακών προϊόντων, της τοπικής ανάπτυξης, της φροντίδας ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κλπ.
Η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Καρδίτσας κα. Μαρία Θεοχάρη, σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου, χαρακτήρισε αξιέπαινη την φιλόδοξη αυτή προσπάθεια και δήλωσε τα εξής:
«Στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που ζούμε, κάθε προσπάθεια για αναζωογόνηση της οικονομίας και ανάσα στους χιλιάδες ανέργους θα πρέπει να χαιρετίζεται και να υποστηρίζεται, καθώς μόνο με πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας θα κατορθώσουμε να βγούμε από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία προβλέπεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Η κοινωνική επιχειρηματικότητα λειτουργεί ως θεσμός εδώ και χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και το Υπουργείο σκοπεύει να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή εμπειρία προκειμένου αφενός να ενισχύσει την απασχόληση, που αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, με τη δημιουργία έως και 60.000 θέσεων εργασίας, και αφετέρου να βελτιώσει την ποιότητα και ποσότητα των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η παροχή κινήτρων για τη σύσταση και τη λειτουργία αυτής της νέας, ιδιότυπης μορφής επιχείρησης, μέσω της αξιοποίησης Κοινοτικών πόρων, του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και του ΕΤΕΑΝ, και υπολογίζεται ότι το ύψος των πόρων που θα διατεθούν είναι περίπου 60 εκ. ευρώ, με δυνατότητα αύξησης του ποσού στα 100 εκ. ευρώ. Επιπλέον κίνητρα θα αποτελέσουν οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο, καθώς και η πρόσβαση των νέων αυτών επιχειρήσεων σε όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Τα – πρωτόγνωρα για τη χώρα μας – προγράμματα απασχόλησης στην κοινωνική οικονομία επιβεβαιώνουν τη βούληση της Κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να αντιμετωπιστεί το έντονο πρόβλημα ανεργίας. Παράλληλα, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της σε προγράμματα που θα παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής ωφέλειας, αποδεικνύει έμπρακτα ότι προτεραιότητά της είναι η στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων και η μέριμνα για το κοινωνικό σύνολο, το περιβάλλον, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό.
Πιστεύω ότι και για τον νομό μας, όπου η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 25%, η νέα αυτή πρωτοβουλία θα είναι ευεργετική, καθώς θα δώσει την ευκαιρία σε πολλούς συνανθρώπους μας να βρουν εργασία, προσφέροντας παράλληλα χρήσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες στην κοινωνία της Καρδίτσας.»