Μ. Θεοχάρη: Ένα ακόμη βήμα προς την εξυγίανση της οικονομίας και την ώθηση της ανάπτυξης


 Για τις ευεργετικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου που αντικαθιστά το έκτο κεφάλαιο του πτωχευτικού κώδικα, δίνοντας ανάσα στις επιχειρήσεις που έχουν βρεθεί σε οικονομική δυσχέρεια, αλλά και για την προώθηση της διαφάνειας μέσω της νέας ενιαίας αρχής δημοσίων συμβάσεων, μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η Μαρία Θεοχάρη.

«Στη συζήτηση που γίνεται κατά κόρον τους τελευταίους μήνες σχετικά με την περικοπή των δαπανών του δημοσίου, ίσως το ζήτημα των δημοσίων συμβάσεων θα πρέπει να αποτελέσει το πλέον κεντρικό σημείο. Είναι γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει αμέτρητες περιπτώσεις υπέρμετρης σπατάλης και αδιαφάνειας με όλες τις τραγικές συνέπειες που έχει αυτό στα δημοσιονομικά μας. Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε από τον Έλληνα πολίτη να πληρώνει περισσότερους φόρους, να δέχεται περικοπές στο εισόδημά του, να κάνει διαρκώς θυσίες και από την άλλη να συνεχίζουμε να κατασπαταλούμε δημόσιους πόρους με αυτούς τους ρυθμούς.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η σωτηρία της χώρας δεν θα επέλθει αν δεν βγούμε από την ύφεση. Για να γίνει αυτό η πορεία προς την ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Ανάπτυξη όμως όχι άναρχη και αποσπασματική, αλλά μέσα σε σαφή πλαίσια και κανόνες δικαίου. Στην προκειμένη περίπτωση των δημοσίων διαγωνισμών, με την ενοποίηση της πρακτικής των αναθετουσών αρχών.

Ο κατακερματισμός της νομοθεσίας και η ασυμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή έχουν ως αποτέλεσμα περιττές δικαστικές εμπλοκές μετά από καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καταδικαστικές αποφάσεις που εκδίδει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, έχουμε και κατακερματισμό των επιμέρους αρμοδιοτήτων ανάλογα με το αντικείμενό τους σε διάφορα υπουργεία. Πρόκειται για σοβαρά εμπόδια που πρέπει να υπερκεράσουμε προκειμένου να κάνουμε το σύστημα πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό και πιο ευέλικτο χωρίς τη σύγχυση που επικρατεί σήμερα και φυσικά χωρίς τις τεράστιες καθυστερήσεις.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε την κακή ποιότητα των προμηθειών που συχνά γίνονται με ανεπαρκείς προδιαγραφές και χωρίς ηλεκτρονικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, καθιστώντας ιδιαίτερα δυσχερή την εξασφάλιση της διαφάνειας. Το σύστημα είναι πρακτικά αδύνατο να εξορθολογιστεί χωρίς την παρουσία ενός οργάνου που θα παρακολουθεί τις δημόσιες συμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο, για να αποτρέπονται τα φαινόμενα των απευθείας αναθέσεων, να υπάρχει μια βάση δεδομένων για όλες τις συμβάσεις που εκτελούνται, αλλά και να εκπροσωπείται η χώρα μας στο εξωτερικό σε συναντήσεις και συνέδρια.

Όλα αυτά τα προβλήματα έρχεται να λύσει το παρόν νομοσχέδιο. Πιστεύω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο Υπουργείο Ανάπτυξης γιατί κινήθηκε με εντυπωσιακή ταχύτητα προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών και των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε με τη σύσταση της ενιαίας αρχής που ως κύριο σκοπό θα έχει την ανάπτυξη και προώθηση της εθνικής στρατηγικής στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, τη βελτίωση και ενοποίηση του νομικού πλαισίου, τον συντονισμό και εξορθολογισμό της πρακτικής των αναθετουσών αρχών και τον έλεγχο και την παρακολούθηση της τήρησης του δικαίου των δημοσίων συμβάσεων από όλα τα δημόσια όργανα και όλες τις αναθέτουσες αρχές. Πρόκειται για ιδιαίτερη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να μπουν επιτέλους τα πράγματα σε μια τάξη.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, την προσθήκη του 6ου κεφαλαίου του πτωχευτικού κώδικα, πιστεύω ότι αποτελεί απάντηση στην απαίτηση όλων να υπάρξει μια ευνοϊκή αντιμετώπιση των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται, όπως η ένταξη επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στη ρύθμιση των επιχειρηματικών οφειλών, δυστυχώς δεν έχουμε δει αποτέλεσμα λόγω κωλυσιεργίας των τραπεζών, λόγω γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων και βέβαια λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της γενικότερης οικονομικής δυσχέρειας στην οποία έχουν βρεθεί οι επιχειρηματίες.

Δυστυχώς, βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο κάτω από την πίεση της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που έχει αυτό όπως απώλεια θέσεων εργασίας, μείωση της παραγωγής και γενικότερη ύφεση.

Ο Πτωχευτικός Κώδικας που ως στόχο έχει μεν τη διάσωση της επιχείρησης μέσα από το σχέδιο αναδιοργάνωσης, έχει ένα βασικό μειονέκτημα: αντίθετα με τις πρακτικές και τις αντιλήψεις στο εξωτερικό στην Ελλάδα πτώχευση για τον απλό πολίτη σημαίνει εκκαθάριση, απαξίωση της επιχείρησης, ενώ ακόμα μπορεί να επιφέρει και δυσμενείς νομικές συνέπειες για τον οφειλέτη επιχειρηματία.

Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο η βοήθεια που παρέχεται με την αναδιοργάνωση της επιχείρησης να γίνεται στο προπτωχευτικό στάδιο, όχι όμως με τον τρόπο που έως τώρα προέβλεπε ο νόμος, δηλαδή χωρίς να δεσμεύσει τους μη συναινούντες πιστωτές. Πιστεύω ότι με τη νέα ρύθμιση που φέρνει το νομοσχέδιο που συζητάμε, δίνεται μία πολυαναμενόμενη λύση στο πρόβλημα που θα δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την πτώχευση.

Συγκεκριμένα, εισάγει τόσο τη δυνατότητα δέσμευσης των μη συναινούντων πιστωτών και επομένως την προσπέλαση του λεγόμενου προβλήματος συλλογικής δράσης όσο και τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία στην κατάρτιση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Οι νέες διατάξεις – βελτιώσεις του Πτωχευτικού Κώδικα θα έχουν θετικά αποτελέσματα όχι μόνο άμεσα σε ό,τι αφορά στη διάσωση των θέσεων εργασίας και της άυλης περιουσίας των επιχειρήσεων, αλλά και έμμεσα στην ανάπτυξη της χώρας, καθώς επίσης και στο ζήτημα των επενδύσεων. Είναι σαφώς πιο εύκολο ένας επενδυτής να διαθέτει κεφάλαιο σε μία εταιρεία που  λειτουργεί κι έχει δομή και οργάνωση, παρά σε εταιρεία υπό διάλυση.

Θεωρώ ότι πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη, που θα αποδειχθεί ευεργετική για πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην Περιφέρειά μου την Καρδίτσα που είναι επιχειρηματικά βιώσιμες λόγω αντικειμένου, αλλά είναι υπερχρεωμένες και αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα προς την εξυγίανση της οικονομίας μας, την ώθηση της ανάπτυξης και τη διάσωση των βιώσιμων επιχειρήσεων που έχουν βρεθεί σε δεινή θέση λόγω της κρίσης. Είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Κυβέρνηση έμπρακτα μεριμνεί για τους πολίτες – επιχειρηματίες που κινδυνεύουν να χάσουν αυτά που με κόπο έχτιζαν τόσα χρόνια. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτικό να το υπερψηφίσουμε.»

Προηγούμενο άρθρο Παραδοσιακό γλέντι στο Παυσίλυπο
Επόμενο άρθρο Το Σάββατο το 2ο Αντάμωμα των Καλυβακιωτών