Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι μια συζήτηση που μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν, όμως, εξαιτίας του πολιτικού κόστους, κανείς δεν τολμούσε να προβεί σε αυτήν την τεράστια τομή που θα εξασφάλιζε, επιτέλους, την ελευθερία της επαγγελματικής δραστηριότητας χωρίς περιορισμούς.
Σήμερα η κυβέρνηση προχωρά στην πραγματοποίηση της προεκλογικής της δέσμευσης, υπέρ της οποίας τάσσεται και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών, οι οποίοι πιστεύουν ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία.
Εξάλλου, αν εξετάσει κανείς την περίπτωση της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλα κράτη της Ε.Ε. αλλά και διεθνώς, διαπιστώνει ότι είμαστε μία από τις χώρες με τους περισσότερους περιορισμούς στην άσκηση πολλών επαγγελμάτων, παρόλο που η ελευθερία της επαγγελματικής δραστηριότητας κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα, και το ΣτΕ έχει εκδώσει αριθμό αποφάσεων με τις οποίες κρίνει αντισυνταγματικούς τους περιορισμούς αυτούς.
Η αναγκαιότητα για κατάργηση των περιορισμών γίνεται ακόμη πιο εμφανής αν αναλογιστούμε ότι, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι λόγοι που στο παρελθόν επέβαλαν συγκεκριμένους περιορισμούς σήμερα δεν ισχύουν. Αντίθετα μάλιστα, το καθεστώς που ίσχυε ως τώρα όχι μόνο περιόριζε τον ανταγωνισμό και τη δυναμική ανάπτυξης συγκεκριμένων κλάδων, αυξάνοντας το κόστος για τους καταναλωτές και τους επαγγελματίες, αλλά και αποθάρρυνε ή απέκλειε πολίτες από την άσκηση συγκεκριμένων επαγγελμάτων, δημιουργώντας μία αίσθηση αδικίας και προνομιακής μεταχείρισης συγκεκριμένων ομάδων, με αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις για τους πολίτες.
Είναι, λοιπόν, εύλογο, ότι περιορισμούς στη νόμιμη άσκηση ενός επαγγέλματος μπορεί να θέτει μόνο η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και καμία άλλη δύναμη. Αυτή ακριβώς είναι και η λογική του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών σε πολλά επαγγέλματα.
Συγκεκριμένα, η δέσμη των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο καταργεί περιορισμούς που έχουν να κάνουν με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια, με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων και με προβλέψεις αποκλειστικής διάθεσης ή απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων. Επιπλέον, αίρονται οι περιορισμοί που σχετίζονται με την συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, με την επιβολή ή απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή, αλλά και περιορισμοί που αφορούν σε θέματα διοικητικής άδειας και επιβολής κατωτάτων ή ανωτάτων αμοιβών.
Πρόκειται, αναμφίβολα, για βαθειά τομή στο επαγγελματικό κατεστημένο πολλών ομάδων εργαζομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, και είναι αναμενόμενο να υπάρχουν δυσαρέσκειες και αντιδράσεις, όπως εξάλλου συμβαίνει με κάθε τι νέο και καινοτόμο, που ταράζει τα νερά και ανατρέπει συνήθειες και πρακτικές χρόνων.
Είναι αδιαμφισβήτητα τα θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει για τους νέους επιστήμονες και νεοεισερχόμενους επαγγελματίες, διευκολύνοντάς τους την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, αλλά και για τους πολίτες-καταναλωτές : δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την δραστική μείωση του κόστους κάποιων αναγκαίων υπηρεσιών, με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ως αποτέλεσμα αύξησης του ανταγωνισμού. Αυτό θα έχει ως μεσο-μακροπρόθεσμη συνέπεια την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, και την επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα μας, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, μία ιστορική αλλαγή γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας, που θα εξυγιάνει το τοπίο αίροντας στρεβλώσεις και θα που εγγυάται νέες επιχειρηματικές και αναπτυξιακές ευκαιρίες. Το αίτημα των πολιτών για φθηνότερα και πιο ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες είναι μείζον και επιτακτικό, και η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμη τολμηρό βήμα για να ανταποκριθεί σε αυτό με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της επαγγελματικής δραστηριότητας.