- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μπλόκο στον Ε65 στήνουν οι αγρότες της Καρδίτσας

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας απευθύνει ενωτικό κάλεσμα αγώνα σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους που πλήττονται από τις πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ και των κυβερνήσεων και θέλουν να παλέψουν για το δίκιο τους.

Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα που οξύνονται και οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματος μας. Συνεχίζουμε να πουλάμε κοψοχρονιά την παραγωγή μας ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό (πετρέλαιο 1,4 ευρώ ανά λίτρο, αύξηση στη ΔΕΗ, κλπ) με αποτέλεσμα το εισόδημα μας συνεχώς να μειώνεται.

Το αίσχος των ανοιχτών και χαμηλών τιμών έχει γενικευτεί σε όλα τα προϊόντα (στο βαμβάκι η μείωση φτάνει στο 20%) με τις ευλογίες και αυτής της κυβέρνησης – που όμως την ίδια στιγμή φτάνουν πανάκριβα στην λαϊκή κατανάλωση – και επιτρέπουν να αισχροκερδούν σε βάρος μας  μια χούφτα βιομήχανοι και έμποροι.

Η αναθεώρηση της ΚΑΠ θα είναι σε χειρότερη κατεύθυνση με μείωση των κονδυλίων και των ενισχύσεων. Οι ζημιές στην παραγωγή υπάρχουν σε όλο σχεδόν το νομό με τον ΕΛΓΑ να μην αποζημιώνει όλα τα ζημιογόνα αίτια και η κυβέρνηση οδεύει προς ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.

Συνεχίζονται οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ (μια οικογένεια θα πληρώνει πάνω από 2.500€) ενώ την ίδια στιγμή οι συντάξεις είναι εξευτελιστικές και σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (που εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση). Η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει σύνταξη περίπου στα 330€/μήνα, ενώ τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο υπολειτουργούν και δεν καλύπτουν σε καμιά περίπτωση τις ανάγκες στην υγεία και πρόνοια.

Γι’ αυτό συνεχίζουμε τον οργανωμένο αγώνα με συσπείρωση νέων δυνάμεων, για να αποκτήσει δυναμική και να δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές διεκδίκησης λύσεων στα δίκαια αιτήματά μας.

Καλούμε εργατικά σωματεία, φορείς, συλλόγους, να είναι εκεί στο πλάι μας, όπως ήταν ως τώρα, γιατί ο αγώνας είναι κοινός αφού έχουμε τα ίδια προβλήματα και τις αιτίες να παλέψουμε. Με αυτόν τον τρόπο δυναμώνει ο αγώνας μας, υπάρχει προοπτική.

Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Οι αγώνες μας έφεραν αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε κατακτήσεις που δίνουν ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι με τους αγώνες δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει τίποτα, δεν κερδίζουμε τίποτα.

Παλεύουμε και διεκδικούμε

Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ένα εισόδημα για να ζήσουμε με άμεση πληρωμή στην πώληση του προϊόντος και σύμφωνα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, π.χ. οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρωθούν τον ιδρώτα και τον κόπο τους με βάση την διεθνή τιμή του προϊόντος και τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά (απόδοση ίνας, μήκος ίνας, αντοχή ίνας, υγρασία, ξένες ύλες και χρώμα ίνας).

Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους αγροτοκτηνοτρόφους. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.

Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.

Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%.

             Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.

 ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

 Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της ΕΕ. Όχι στην επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους στο νερό.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν τα «αγροτοδικεία.