Πρωτοσέλιδο

Μπλόκο στη Νίκαια στήνουν οι αγρότες


Στη Νίκαια αποφάσισαν να στήσουν μπλόκο οι αγρότες της Καρδίτσας που ετοιμάζονται εδώ και καιρό για τον νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σχετική πανκαρδιτσιώτικη σύσκεψη, με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ, όπου και αποφασίστηκε να δοθεί αγωνιστικό ραντεβού την ερχόμενη Δευτέρα 28 του μήνα στη Νίκαια.

Βέβαια, οι αγρότες του Νομού θα περιμένουν να δουν και το τι θα αποφασιστεί την Πέμπτη στην πανθεσσαλική σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί να γίνει στα Φάρσαλα καθώς ο στόχος τους είναι να στηθεί ένα πανθεσσαλικό αγροτικό μπλόκο.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΟΑΣΚ αναφέρει:

«Την Τετάρτη 2 Γενάρη πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ με τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων και αγροτών στην οποία έγινε εκτίμηση για το αγωνιστικό μπλόκο που στήθηκε στην Ε65, ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις, καθώς και ένα πρόγραμμα συσκέψεων και κινητοποιήσεων στο τέλος Γενάρη.

Εκτιμάμε ως θετική την κινητοποίηση και το μπλόκο που δημιουργήθηκε στην Ε65, ανέδειξε σε πανελλαδικό επίπεδο το αίσχος των ανοιχτών – χαμηλών τιμών, που κλέβουν τον μόχθο μας για να αισχροκερδούν οι εμποροβιομήχανοι και αυτό γίνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Υπάρχουν συσσωρευμένα προβλήματα που οξύνονται και οδηγούν σε δραστική μείωση του εισοδήματος αγροτών και κτηνοτρόφων (οι τιμές στα προϊόντα, κόστος παραγωγής, φορολογικό, ασφαλιστικό κλπ.). Γι’ αυτό χρειάζεται συνέχιση του οργανωμένου αγώνα και συσπείρωση νέων δυνάμεων, για να αποκτήσει δυναμική και να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις διεκδίκησης λύσεων στα δίκαια αιτήματά μας.

Με τους αγώνες μας το επόμενο διάστημα, υλοποιώντας την απόφαση της πλατιάς σύσκεψης της ΕΟΑΣΚ με τους αγροτικούς συλλόγους και στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανακοπής της επίθεσης και κάποιων κατακτήσεων μαζί με κοινό συντονισμό και αγώνα με εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους, αφού έχουμε κοινά συμφέροντα και κοινούς αντιπάλους.

Οι αγώνες μας έφεραν αποτελέσματα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν κατακτήσεις, που μπορεί να μην μας ικανοποιούν με βάση τις ανάγκες μας αλλά έδωσαν μια ανάσα σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους. Ταυτόχρονα βάλαμε φρένο στα ακόμη χειρότερα μέτρα που έχει η κυβέρνηση στα συρτάρια της και θα υλοποιούσε αν δεν είχε την πίεση των κινητοποιήσεών μας.

Παλεύουμε για να διεκδικήσουμε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας ανάμεσα στα οποία είναι:

  • Να μπει τέλος στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους. Όχι στην αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που στο όνομα της οικονομίας της αγοράς και με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης κερδοσκοπούν σε βάρος μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής στα μέσα και εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως παίρνουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και τα σπίτια. Κατάργηση όλων των χαρατσιών και αυτών που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.
  • Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών από την αδικαιολόγητη μείωση των τιμών σε μια σειρά προϊόντα και την απώλεια παραγωγής που δεν έγινε με δική τους ευθύνη και δεν αποζημιώνεται.
  • Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι τα τεκμήρια.
  • Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που σήμερα ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της υπαίθρου.
  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε αγρότες, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομήχανους, καθώς και την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Το ακατάσχετο στους τραπεζικούς λογαριασμούς να πάει στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Δωρεά πορτρέτου του Δημητρίου Μπούσδρα στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με κτηνοτρόφους