Πρωτοσέλιδο

Μπλόκα στον Ε65 στήνουν οι αγρότες την επόμενη εβδομάδα


Με τη συμμετοχή δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και εκατοντάδων αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη η πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας. Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, οι αγρότες μετέφεραν την πείρα από τη δράση τους και τα ιδιαίτερα προβλήματα που τους απασχολούν.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι μόνο με τον αγώνα μπορούν να προκύψουν κέρδη για τους βιοπαλαιστές αγρότες, στη μάχη για την επιβίωση που δίνουν καθημερινά. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «είτε θα παλέψουμε και θα πάρουμε ανάσες να συνεχίσουμε να παράγουμε είτε δεν υπάρχει αύριο απλά σαν θεατές των αγώνων από τον καναπέ και το καφενείο».

Στη σύσκεψη εκφράστηκε η αγανάκτηση αγροτών και κτηνοτρόφων για το αίσχος των «ανοιχτών» και χαμηλών τιμών, για το γεγονός ότι πουλάνε κοψοχρονιά την παραγωγή τους, ενώ το κόστος παραγωγής είναι πολύ υψηλό, αφού ένας αγρότης αναγκάζεται να πληρώσει πανάκριβα το πετρέλαιο (τη στιγμή που δίνεται χωρίς φόρο στους εφοπλιστές), το αγροτικό ρεύμα, όπου πρόσφατα είχαμε αυξήσεις, το αρδευτικό νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, με αποτέλεσμα το εισόδημά τους συνεχώς να μειώνεται και επιπλέον να αντιμετωπίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, επισημάνθηκε ότι και στον φετινό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται τίποτα για τους αγρότες, ενώ πολλά είναι τα «δωράκια» στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε:

  • Να συνεχιστούν οι συσκέψεις του κάθε Αγροτικού Συλλόγου, να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από το Σάββατο και να παρθούν αποφάσεις για ολιγοήμερα μπλόκα στον Ε65 και κατά τόπους σε όλη τη Θεσσαλία από την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη. Όπως τονίστηκε, οι κινητοποιήσεις αυτές θα δώσουν παράλληλα έναυσμα κλιμάκωσης του αγώνα σε όλη τη χώρα, ενόψει και της πανελλαδικής σύσκεψης στις 15 Δεκέμβρη.
  • Ειδικότερα, απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επίθεση που προωθεί η κυβέρνηση, με «διαρροές» μάλιστα για αύξηση των εισφορών για τους αγρότες, οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση.

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση Κ. Νούσιου με το Δ.Σ. Μορφωτικού Συλλόγου Μοσχάτου
Επόμενο άρθρο 4ο Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τον ΣΕΑ Παλαμά