Πρωτοσέλιδο

Μπλόκα στήνουν οι αγρότες στις 23 Γενάρη


Κλιμάκωση και πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων με στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε κεντρικά σημεία της χώρας στις 23 Γενάρη 2017 αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη που συγκάλεσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου, στο αμφιθέατρο Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας, στη Λάρισα. Μία βδομάδα πριν στηθούν τα μπλόκα, τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ζεσταίνοντας τις μηχανές για να κινηθούν με κατεύθυνση στους οδικούς κόμβους και τα άλλα καίρια σημεία που θα έχουν επιλεγεί.

Μέχρι τις 23 Γενάρη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες, οι Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων θα πραγματοποιούν καθημερινές περιοδείες στα χωριά και στις πόλεις. Θα ενημερώνουν τους αγρότες και θα τους καλούν να πάρουν, μαζικά, μέρος στην κλιμάκωση της κινητοποίησης και θα ζητούν από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να σταθούν συμπαραστάτες και συμμαχητές στο δίκαιο αγώνα τους.

Την εισήγηση στη σύσκεψη, που ήταν εξίσου μαζική με την προηγούμενη στις 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι από 11 Ομοσπονδίες και πάνω από 100 Αγροτικούς Συλλόγους, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη, έκανε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, ενώ το λόγο πήραν, μεταφέροντας πείρα και καταθέτοντας προτάσεις για την καλύτερη οργάνωση του αγώνα, δεκάδες εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, από όλες, σχεδόν, τις περιοχές της χώρας.

Στη σύσκεψη χαιρέτισε ο Τάσος Τσιαπλές, πρόεδρος του Ερηγατικουύ Κέντρου Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ καλώντας σε κοινό αγώνα εργατών – αγροτών, αλλά και η Κατερίνα Πάσχου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ).

Σημεία του ψηφίσματος που εγκρίθηκε στη σύσκεψη

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη σύσκεψη, αναφέρει:

«Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις ήταν πετυχημένες, ανέδειξαν τα προβλήματα και τα πραγματικά αιτήματα των αγροτών, κατέδειξαν τις αγωνιστικές διαθέσεις, ενώ έγιναν και σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση συντονισμού του αγώνα σε περιφερειακό επίπεδο.

Εκτενής και ουσιαστική συζήτηση έγινε για την ανάγκη να αναδειχτούν, ακόμα πιο καθαρά και πειστικά, οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες, τα οποία συνεχώς αυξάνονται και οξύνονται.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι για την αύξηση και την παραπέρα όξυνση των αγροτικών προβλημάτων ευθύνονται:

1ον: Τα εξοντωτικά για τους μικρομεσαίους αγρότες μέτρα που περιλαμβάνονται στο τρίτο μνημόνιο το οποίο ψήφισαν στη Βουλή οι 222 βουλευτές.

Μέτρα όπως:

  • Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά, μέχρι το 2022.
  • Ο διπλασιασμός, σχεδόν, του συντελεστή φορολόγησης,(από 13% το 2016 ανεβαίνει στο 22% το 2017 κι έπεται συνέχεια στα επόμενα χρόνια),ενώ με τα τεκμήρια διαβίωσης φορολογούνται όλοι οι αγρότες, ανεξάρτητα αν έχουν, ή όχι εισόδημα και πόσο.
  • Η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου που μαζί με αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και τα άλλα πολλά αγροτικά χαράτσια που μας επιβάλουν, εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής.
  • Η επιβολή πρόσθετου τέλους – το ονομάζουν «περιβαλλοντικό» – στο νερό άρδευσης και ύδρευσης.
  • Η επιπλέον φορολόγηση στο κρασί και το τσίπουρο.
  • Η κατάργηση του ΟΓΑ και η σχεδιαζόμενη περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να καλλιεργούν.

2ον: Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ 2015 – 2020 που εφαρμόζει, με συνέπεια, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, παίρνοντας την σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τη νέα ΚΑΠ επιβάλλονται μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, που, μέχρι το τέλος του 2019, θα φτάσουν στο 60% – ήδη περικόπηκαν κατά 30% και πλέον – ενώ, με εργαλείο “σφαγής” το νόμο για τον διαχωρισμό των αγροτών σε “κατά κύριο επάγγελμα ή μη” που ψήφισε η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στο αίτημα κάποιων δυνάμεων στα μπλόκα που υπηρετούν τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, αποκλείονται από τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις κοντά στις 250.000 μικροί αγρότες. Επιβάλλονται, επίσης, νέοι περιορισμοί στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

3ον: Τα καρτέλ των εφοδίων και της εμπορίας προϊόντων, τα μονοπώλια που, εκμεταλλευόμενα την “ελεύθερη” αγορά, αυξάνουν, διαρκώς, τις τιμές στα αγροεφόδια, αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας, τα οποία, στη συνέχεια, πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Ιδιαίτερα οξυμμένο είναι, φέτος, το πρόβλημα με τις “ανοιχτές τιμές” που παίρνουν οι έμποροι τη σοδειά μας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πότε και πόσο θα πληρωθούμε.

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας, ξεπερνώντας όσα και όποια εμπόδια στηθούν μπροστά μας. Γιατί βλέπουμε, ήδη, την κυβέρνηση να έχει σχεδιάσει και να βάζει σε εφαρμογή μια επιχείρηση που στοχεύει να εμποδίσει το άπλωμα, το δυνάμωμα και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Για να το πετύχει, χρησιμοποιεί το ψέμα και τη συκοφαντία, ενώ, παράλληλα, μας καλεί σε “διάλογο”, όχι, όμως, για το τι θα κερδίσουμε, αλλά για το πόσα ακόμα θα χάσουμε. Λέει ψέματα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα που είχαμε στα μπλόκα του περασμένου χειμώνα. Ισχυρό όπλο μας αποτελεί η συμμαχία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζομένων και των άλλων κοινωνικών ομάδων που υποφέρουν. Μια συμμαχία που, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη εμπειρία μας, μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, με επιτυχία, τον υποκινούμενο “κοινωνικό αυτοματισμό”, αλλά και άλλες δυσκολίες και εμπόδια που μπορούν να εμφανιστούν στον αγώνα μας.

Στη σύσκεψη, ομόφωνα, αποφασίσαμε:

1ον: Μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, τις Επιτροπές Αγώνα και των Μπλόκων να οργανώσουμε αμέσως -θα συνεχίσουμε και μέσα στις γιορτές- καθημερινές περιοδείες, συσκέψεις και ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, αλλά και στις πόλεις, να έλθουμε σε άμεση επαφή με τους αγρότες, τους άλλους εργαζόμενους, όλο το λαό, ενημερώνοντας όλους για τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγώνα μας και καλώντας τους να συμπαραταχθούν μαζί μας.

2ον: Στα πλαίσια της κλιμάκωσης του αγώνα μας με πανελλαδικό συντονισμό και συγχρονισμό των κινητοποιήσεων, να στήσουμε ισχυρά μπλόκα σε επιλεγμένα, κεντρικά σημεία της χώρας, στις 23 Γενάρη 2017.

Καλούμε όλους τους αγρότες να μπουν, αποφασιστικά, στη μάχη. Απ’ αυτόν τον αγώνα επιβίωσης δεν πρέπει να λείψει κανείς».

 

Προηγούμενο άρθρο Ορκίστηκαν 49 νέοι πτυχιούχοι του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας
Επόμενο άρθρο Επείγουσα ανάγκη για ολοκλήρωση των εμβολιασμών κατά της Οζώδους Δερματίτιδας