Μπήκε τάξη στα σχολικά κυλικεία – Πολλά από αυτά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τα μισθώματα


Μικρά χρυσωρυχεία ή επιχειρήσεις για «μεροδούλι, μεροφάι» είναι σήμερα τα σχολικά κυλικεία; Οι μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη σχολική αγορά, σύμφωνα με ανθρώπους που ήταν παλαιότερα στον χώρο είναι επικερδείς και γι’ αυτό και τις διεκδικούν πολλοί. Για όσους όμως δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο σήμερα, «βγαίνει απλώς το μεροκάματο». Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του χώρου, ο τζίρος του κυλικείου διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών. Οι εισπράξεις από τη λειτουργία του κυλικείου αποτελούν έσοδο της αρμόδιας Σχολικής Επιτροπής και διατίθενται για την κάλυψη ή συμπλήρωση των δαπανών λειτουργίας του σχολείου. Οι ενοικιαστές των σχολικών κυλικείων καταβάλλουν στις αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές κατ’ έτος το ποσό που συμφωνήθηκε, σε 3 δόσεις, στο πλαίσιο της σχολικής χρονιάς, ενώ σε περίπτωση που το σχολείο δεν λειτουργεί λόγω καταλήψεων, απεργιών, σεισμών, κακών καιρικών συνθηκών, εκλογών κ.λπ., γίνεται μείωση του μισθώματος. Στα σχολεία της Καρδίτσας ωστόσο, υπήρχαν κάποια κυλικεία που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις είτε των μισθωμάτων, είτε άλλες, για τις οποίες η Δημοτική Αρχή Καρδίτσας και η παρούσες σχολικές επιτροπές αναγκάστηκαν να τα βγάλουν σε δημοπρασία. Όπως δήλωσε στη «Γνώμη» ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Διαφάνειας & Αναδιοργάνωσης κ. Νίκος Καραγιάννης, από το καλοκαίρι που πέρασε μπήκε μια τάξη σε όλη αυτή τη διαδικασία, η οποία τηρείται απαρέγκλιτα και με αυστηρότητα από όλους τους εμπλεκόμενους.

 

 

Ο κ. Καραγιάννης

 

Σε δηλώσεις του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Νίκος Καραγιάννης, ανέφερε: «Σε σχέση με τα κυλικεία των σχολείων του Δήμου Καρδίτσας θα ήθελα να επισημάνω, χωρίς αυτό να αποτελεί αιχμή για κανέναν προηγούμενο διαχειριστή, ότι υπήρχε μια άσχημη κατάσταση από τις προηγούμενες σχολικές επιτροπές και το ξέρει όλη η εκπαιδευτική κοινότητα αυτό, υπήρχαν πολλά κυλικεία που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε υπήρχαν μειώσεις μισθωμάτων που δεν έπρεπε να γίνουν γιατί ήταν παράνομο και άρα το κυλικείο έπρεπε να βγει σε δημοπρασία, είτε υπήρχαν άλλες αποφάσεις που ανάγκαζαν και πάλι το κυλικείο να βγει σε δημοπρασία. Θεωρούμε ότι από το καλοκαίρι μπήκε μια τάξη με αποφάσεις των σχολικών επιτροπών που τηρούνται απαρέγκλιτα, όπως για τα κυλικεία που χρωστούν μισθώματα, εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν αποπληρώσουν μέρος των οφειλών, το κυλικείο θα βγαίνει σε δημοπρασία. Διότι τα χρήματα των κυλικείων είναι χρήματα που ανήκουν στις σχολικές μονάδες και σε αυτές επιστρέφουν άρα και στους μαθητές. Σ’αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία καταλαβαίνουμε τις ανάγκες όλων, αλλά παρατηρήθηκε και το φαινόμενο πολλοί να «χτυπούν» τα κυλικεία σε πολύ υψηλές τιμές και στη συνέχεια να τους γίνονται μειώσεις ενοικίων που δεν μπορούσαν βάσει νόμου να γίνουν. Χωρίς να σκεφτούμε πολιτικό κόστος, όλα τα κυλικεία έχουν βγει σε δημοπρασία και αυτή την τακτική έχουμε πάρει απόφαση να την τηρήσουμε πιστά. Έχουν δοθεί οδηγίες και στους διευθυντές των σχολείων και στους ενοικιαστές των κυλικείων ότι αν κάθε τρίμηνο δεν καταβάλλεται το ενοίκιο –με τη δέουσα ανοχή πάντα-  το κυλικείο θα βγαίνει σε δημοπρασία. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα και σε άλλους συμπολίτες μας να συμμετάσχουν στη διαδικασία. Επίσης πρέπει να επισημανθεί ότι ο Δήμος ελέγχει τα πωλούμενα προϊόντα, υπάρχει ειδικός κανονισμός με το τι επιτρέπεται και το τι όχι να διατίθεται από ένα κυλικείο και ο κανονισμός αυτός έχει γνωστοποιηθεί και στους διευθυντές των σχολείων και στους ενοικιαστές των κυλικείων. Έχει δοθεί σαφής εντολή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παράβαση του κανονισμού, η σχολική επιτροπή να παρέμβει άμεσα με ότι αυτό συνεπάγεται. Προς το παρόν έχουν γίνει μόνο συστάσεις σε κάποια κυλικεία που διαπιστώθηκε ότι πωλούν προϊόντα εκτός λίστας, ενώ έχουν γίνει και επεμβάσεις από τον ίδιο τον ΕΦΕΤ που είναι και ο αρμόδιος φορέας. Τα πράγματα πλέον είναι πολύ αυστηρά και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν».

 

Α. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟ­ΛΕΙΩΝ.

1. Σάντουιτς — τοστ τυποποιημένα

Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως.

Με τυρί ή και γαλοπούλα.

Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας.

Χωρίς μαγιονέζα.

Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητα της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Απλά αρτοσκευάσματα.

Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδι­κα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998): όπως οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως50 g.).

3. Διάφορα αρτοσκευάσματα

(άρθρο 114 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998).

Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα πα­ρακάτω:

Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία, (έως60 g.).

Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία, (έως 60 g.)

Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευ­ασία (έως60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:

1. Η περιεκτικότητα τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Ανά100 γραμμάριαπροϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα10 g., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα10 g., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα5 g. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα0,5 g.

Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως200 g.) Με τυρί φέτα ή κασέρι.

4. Γιαούρτι« παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκα­ντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

5. Φρέσκα φρούτα (μήλο, αχλάδι), καλά πλυμένα και σε ατομική συσκευασία.

6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα χωρίς κουκούτσι), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομική συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 330 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά

8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς προσθήκη άλ­λων συστατικών και έως 150ml).

9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρό­σθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).

10. Εμφιαλωμένο νερό του0,5 λίτρου.

11. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

 

 

Β. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ.

1. Σάντουιτς – τοστ τυποποιημένα.

Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως. Με τυρί ή και γαλοπούλα.

Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας. Χωρίς μαγιονέζα.

Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητα της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Απλά αρτοσκευάσματα.

Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδι­κα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) όπως: οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως50 g.).

3 Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τρο­φίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω.

Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως60 g.).

Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως60 g.).

Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευ­ασία (έως60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:

1. Η περιεκτικότητα τους σε trans λιπαρά να μην υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Ανά100 γραμμάριαπροϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα10 g., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα10 g., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα5 g. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα0,5 g.

Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως200 g.) Με τυρί φέτα ή κασέρι

4. Γιαούρτι« παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκα­ντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

5. Φρέσκα φρούτα καλά πλυμένα και σε ατομική συ­σκευασία.

6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και στα­φίδες) σε ατομική συσκευασία (έως50 g.).

7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομι­κή συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 500 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά

8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150 ml).

9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρό­σθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).

10. Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως50 g.).

11. Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

12. Χαλβάς και παστέλι (παντός τύπου), σε ατομική συσκευασία (έως50 g.)

13. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως30 g.).

14. Εμφιαλωμένο νερό, του0,5 λίτρου.

15. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

 

Γ. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

1. Σάντουιτς – τοστ τυποποιημένα.

Με ψωμί ολικής αλέσεως ή λευκό. Συνιστάται ολικής αλέσεως.

Με τυρί ή και γαλοπούλα.

Από τα λαχανικά επιτρέπεται η προσθήκη ντομάτας.

Χωρίς μαγιονέζα.

Δεν συνιστάται η προσθήκη βουτύρου ή μαργαρίνης. Αν προστεθεί μαργαρίνη τότε η περιεκτικότητα της σε trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Απλά αρτοσκευάσματα.

Όλα τα απλά αρτοσκευάσματα (άρθρο 113 του Κώδι­κα Τροφίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998) όπως: οι φρυγανιές, τα αρτίδια, τα φρατζολάκια, τα σησαμένια κουλούρια, τα παξιμάδια, τα κριτσίνια, (αν περιέχονται λιπαρές ουσίες τα trans λιπαρά δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 2% των ολικών λιπιδίων), σε ατομική συσκευασία (έως 50g).

3. Διάφορα αρτοσκευάσματα (άρθρο 114 του Κώδικα Τρο­φίμων και Ποτών, Γενικό Χημείο του Κράτους, 1998). Από την κατηγορία αυτή επιτρέπονται μόνο τα παρακάτω:

Α. Σταφιδόψωμο, σε ατομική συσκευασία (έως 60g). Β. Μουστοκούλουρα, σε ατομική συσκευασία (έως60 g). Γ. Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευ­ασία (έως60 g.) με τις παρακάτω προδιαγραφές:

1. Η περιεκτικότητα τους σε trans λιπαρά να μην υπερ­βαίνει το 2% των ολικών λιπιδίων.

2. Ανά100 γραμμάριαπροϊόντος: (α) η ζάχαρη να μην υπερβαίνει τα10 g., (β) τα ολικά λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα10 g., (γ) τα κορεσμένα λιπαρά να μην υπερβαίνουν τα5 g. και (δ) το νάτριο να μην υπερβαίνει τα0,5 g.

Δ. Τυρόπιτα – σπανακόπιτα, (βάρους έως 200g). Με τυρί φέτα ή κασέρι

4. Γιαούρτι« παντός τύπου», χωρίς συνθετικές γλυκα­ντικές ουσίες. Συνιστάται γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά.

5. Φρέσκα φρούτα καλά πλυμένα και σε ατομική συ­σκευασία.

6. Ξηρά φρούτα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα και στα­φίδες) σε ατομική συσκευασία (έως50 g).

7. Γάλα χαμηλό σε λιπαρά, γάλα πλήρες και γάλα με κακάο χωρίς συνθετικές γλυκαντικές ουσίες, σε ατομι­κή συσκευασία (έως 250 ml για το γάλα με κακάο, έως 500 ml για το σκέτο γάλα). Συνιστάται γάλα χαμηλό σε λιπαρά.

8. Ρυζόγαλο απλό, κρέμα απλή (χωρίς την προσθήκη άλλων συστατικών και έως 150 ml).

9. Φυσικοί χυμοί φρούτων (100% χυμός), χωρίς πρό­σθετη ζάχαρη, σε ατομική συσκευασία (έως 330 ml).

10. Ξηροί καρποί, ανάλατοι, σε ατομική συσκευασία (έως50 g).

11. Μέλι, σε ατομική συσκευασία.

12. Χαλβάς και παστέλι (παντός τύπου), σε ατομική συσκευασία (έως50 g).

13. Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, χωρίς γέμιση, σε μικρή συσκευασία (έως 30g).

14. Εμφιαλωμένο νερό, του0,5 λίτρου.

15. Καφές και αφεψήματα μόνο για το προσωπικό.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάστηκαν και ανέλαβαν υπηρεσία οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι Δ.Ε. Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Από Τετάρτη 19/1 έως πέμπτη 25/1 στο δημοτικό κινηματοθέατρο Καρδίτσας η ταινία «SHERLOCK HOLMES 2: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ»