Μπάμπης Παπαδόπουλος: «Προτεραιότητα στο κλειστό δίκτυο Σμοκόβου»


Προτεραιότητα στην άμεση προώθηση και ολοκλήρωση του κλειστού αρδευτικού δικτύου από τη Λ. Σμοκόβου έδωσε με την πρότασή του ο Δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου μέρους του υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα ο Καρδιτσιώτικος κάμπος. Στην τοποθέτησή του που έγινε στα πλαίσια της διαβούλευσης που βρίσκεται αυτή την εποχή σε εξέλιξη για τα σχέδια διαχείρισης των υδατικών πόρων ανέφερε:

«Σχετικά με το ζήτημα που σήμερα διαβουλευόμαστε υπάρχουν ορισμένες παραδοχές  οι οποίες συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού υδατικού προβλήματος και οι οποίες είναι πασίγνωστες σε όλους. Θα αποφύγω λοιπόν την αναφορά σε αυτές περιοριζόμενος αποκλειστικά στα βασικά σημεία των προτάσεων του Δ. Σοφάδων έτσι όπως εκφράστηκαν μέσα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα εδώ και δεκαετίες για το υδατικό μας διαμέρισμα αποτελεί η εξέλιξη της μερικής εκτροπής του Αχελώου.

Λέμε ναι. Συμφωνούμε ότι η μερική εκτροπή του Αχελώου δίνει λύσεις παραγωγικές, λύσεις αναπτυξιακές, δίνει ανάσα ζωής στη Θεσσαλία. Προτεραιότητα για μας όμως είναι η ολοκλήρωση του κλειστού αρδευτικού δικτύου από τη Λ. Σμοκόβου.

Όταν υπάρχει ένα έργο πανέτοιμο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του υδατικού προβλήματος του Θεσσαλικού κάμπου…

όταν υπάρχει ένα έργο για το οποίο ολόκληρες γενιές πριν από οραματίστηκαν, διεκδίκησαν, αγωνίστηκαν και το κατέκτησαν…

όταν υπάρχει ένας ταμιευτήρας γεμάτος απ’ την πρώτη και βασική ύλη ανάπτυξης για περισσότερα από 200.000 στρέμματα θεσσαλικής γης…,

είναι εγκληματική αδιαφορία να εγκαταλείπουμε την ολοκλήρωσή του  αφήνοντας κάθε χρόνο να χύνονται εκατομμύρια κ.μ. νερού στη Θεσσαλική πεδιάδα μέσα σε ένα παλαιολιθικού τύπου δίκτυο χωμάτινων αγωγών όπου χάνεται το μισό, ίσως και περισσότερο, νερό. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει πρόσφατη μελέτη-έρευνα «Καταγραφή των Συλλογικών Αρδευτικών Δικτύων στη Θεσσαλία και διερεύνηση της αποδοτικότητας διανομής του αρδευτικού νερού» της ΥΔΡΟΕΞΥΓΙΑΝΤΙΚΗΣ Λαζαρίδης &Σια ΕΕ που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ημερίδα και που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος i-adapt «Καινοτόμες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση της ερημοποίησης στον Πηνειό: Πιλοτική παρουσίαση τεχνολογιών».

Η ολοκλήρωση λοιπόν του κλειστού αρδευτικού δικτύου Σμοκόβου είναι η βασική μας προτεραιότητα και πρόταση η οποία ασφαλώς συμπληρώνεται από ένα πλέγμα δράσεων και παρεμβάσεων εξίσου σοβαρών:

  1. Η σύσταση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης. Θα βάλει τέλος στο χαοτικό και πολυδαίδαλο αρδευτικό σύστημα του θεσσαλικού κάμπου. Θα επιβάλει κανόνες και αρχές λειτουργίας, θα οργανώσει και θα βάλει τάξη στην ανεξέλεγκτη λειτουργία. Σε καμιά όμως περίπτωση δεν συμφωνούμε και δεν θα επικροτήσουμε πολιτικές που στρέφονται εναντίων των αγροτών όπως είναι η προτεινόμενη τιμολόγηση του νερού που αν επικρατήσει θα σημάνει το θάνατο της θεσσαλικής αγροτικής παραγωγής.
  2. Επαναφορά και προγραμματισμός για την κατασκευή του αγωγού Σ1 από τη Λ. Σμοκόβου. Είναι οξύμωρο και άδικο απ’ τη μια πλευρά να γίνεται σχεδιασμός και προγραμματισμός μεταφοράς νερού σε δεκάδες χιλιόμετρα απόσταση από τη Λ. Σμοκόβου, ακόμα και σε περιοχές εκτός νομού, κι απ’ τη άλλη να εγκαταλείπεται αναιτιολόγητα, άγνωστο πως, πότε και γιατί, η κατασκευή του αγωγού Σ1 που δίνει αρδευτική λύση σε 20.000 περίπου στρέμματα των περιοχών Ανάβρας, Κέδρου, Λουτρού, Μελισσοχωρίου που βρίσκονται κάτω από τον «ίσκιο» της Λίμνης
  3. Εκσυγχρονισμός αρδευτικών δικτύων
  4. Επίσπευση διαδικασιών για την κατασκευή Λιμνοδεξαμενών Κυψέλης και Δασοχωρίου
  5. Κατασκευή μικρότερων εγγειοβελτιωτικών έργων αποθήκευσης επιφανειακών υδάτων (μικρά φράγματα, ταμιευτήρες επιφανειακών υγρών)
  6. Εκσυγχρονισμός αρδευτικού εξοπλισμού αγροτών
  7. Επεξεργασία λυμάτων στους παραλίμνιους οικισμούς Λ. Σμοκόβου
  8. Διαχείριση αγροτικών αποβλήτων (συσκευασίες φυτοφαρμάκων).
  9. Εκσυγχρονισμός δεξαμενών ύδρευσης (υδραγωγείων).
  10. Χρήσεις γης για τον κτηνοτροφικό τομέα
  11. Εκπαίδευση αγροτών»
Προηγούμενο άρθρο Αλλαγές στα κριτήρια ένταξης σε παιδικούς σταθμούς
Επόμενο άρθρο «Καλό Καλοκαίρι μ’ ένα βιβλίο»