Ειδήσεις

Μπάμπης Παπαδόπουλος: Εμπαίζουν ανέργους και Δήμους


Απ’ τον Σεπτέμβριο του 2019 η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την πρόσληψη 36.500 θέσεων εργασίας οχτάμηνης διάρκειας στα πλαίσια νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Οι προβλεπόμενες θέσεις για φορείς του Ν. Καρδίτσας είναι 514.

Είναι περιττή επανάληψη η αναφορά των ωφελειών του προγράμματος καθώς με επιτυχία έχουν υλοποιηθεί αρκετά ανάλογα προγράμματα τα τελευταία χρόνια δίνοντας πρόσκαιρη ανάσα, οικονομική και ψυχολογική, σε χιλιάδες άνεργους νέους αλλά και μια σημαντική διέξοδο για την επιχειρησιακή θωράκιση των Δήμων και άλλων δημόσιων φορέων.

Πέρασαν όμως από τότε 9 μήνες κι ακόμα βλέπουμε ανακοινώσεις!

Κάθε μήνα ανακοινώνεται, δηλώνεται, και διαχέονται πληροφορίες ότι «τον επόμενο μήνα βγαίνει η προκήρυξη»…

Ήρθε ο Απρίλης και στις 9/4/2020  δημοσιεύθηκε, επιτέλους, η υπουργική απόφαση για τους όρους και τα κριτήρια πρόσληψης δημιουργώντας πλέον σε κάθε ενδιαφερόμενο την ελπίδα ότι «όπου να ναι» θα αρχίσουν και οι αιτήσεις.

Κι όμως! Πέρασε άλλος ενάμιση μήνα, βαδίζουμε προς το τέλος Μάη και ακόμα βρίσκονται όλοι σε θέση αναμονής.

Εύλογη η αγανάκτηση και οι απορίες όλων.

Όταν χρειάζεται πάνω από ένας χρόνος για να υλοποιηθεί μια απόφαση που βοηθάει, και μάλιστα όχι μόνιμα αλλά προσωρινά, το 3% των εγγεγραμμένων ανέργων της χώρας τότε για ποιο αποτελεσματικό κράτος μιλάνε όσοι επαίρονται γι αυτό; Και τι βοήθεια έχει να προσδοκά, και πότε, το υπόλοιπο 97% των ανέργων;

Τι είδους κράτος είναι αυτό που όταν προσπαθεί να λύσει προσωρινά το πρόβλημα ανεργίας 36.500 νέων ανθρώπων να το πάει από μήνα σε μήνα επί ένα σχεδόν χρόνο ενώ όταν πρόκειται να προσλάβει, για παράδειγμα, 1500 μόνιμους ειδικούς φρουρούς να χρειάζονται μόνο 3 μήνες;

Επιτέλους, δεν έχουμε να κάνουμε με το «έργο του ελληνικού» ούτε για με τεράστιο έργο της χώρας όπου ασφαλώς απαιτείται προετοιμασία μηνών και χρόνων. Για μια απλή προκήρυξη πρόσληψης ανέργων πρόκειται όπως τόσες άλλες, πανομοιότυπες σχεδόν, που υλοποιήθηκαν τα τελευταία 6 χρόνια.

Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός ανέργων και δήμων.

 

Προηγούμενο άρθρο 9 + 1 λόγοι για να φοιτήσει ένας μαθητής στο Μουσικό σχολείο
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Επιχειρηματικότητα