Ειδήσεις

Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας: 1η Διάχυση παιδαγωγικών εμπειριών


Τις παιδαγωγικές τους εμπειρίες και την προστιθέμενη αξία για την εκπαιδευτική διαδικασία και όλη τη σχολική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς) κατέθεσε η ομάδα των πέντε εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου στα πλαίσια της διάχυσης του προγράμματος Erasmus+/KA1-του οποίου η πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε από 30/10 έως 3/11 στην Πράγα της Τσεχίας -Καρδίτσας σε ειδική εκδήλωση στον χώρο του σχολείου στις 24/1. Οι εκπαιδευτικοί που παρακολούθησαν το επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο «Innovative Approaches toTeaching» (Καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία)  που διοργάνωσε ο φορέας ITC – International Training Centre, παρουσίασαν στους συναδέλφους τους θέματα που αφορούσαν στις θεωρίες της νοημοσύνης, τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, τις δεξιότητες του 21ου αιώνα (όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η μεταγνώση), τη διαπολιτισμικότητα καθώς και διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές με τη χρήση των ΤΠΕ. Όλες οι εκπαιδευτικές ενότητες περιλάμβαναν ποικίλες συνεργατικές και διαδραστικές δραστηριότητες και βασίστηκαν κυρίως στη βιωματική μάθηση.

Το μοντέρνο σχολείο του 21ου αιώνα για να είναι ελκυστικό στους μαθητές απαιτεί νέες μεθόδους διδασκαλίας από τους εκπαιδευτικούς, με τη συνδρομή των νέων τεχνολογιών και ψηφιακών εφαρμογών. Νέες τεχνικές όπως η διαφοροποιημένη και εξατομικευμένη διδασκαλία μπορούν να δώσουν ίσες ευκαιρίες μάθησης στους μαθητές και την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

Η εκπαιδευτική ομάδα που υλοποίησε τη διάχυση – η οποία ήταν η πρώτη αφού θα ακολουθήσουν κι άλλες σε επίπεδο νομού και περιφέρειας – αποτελείται από τις/τους:  Καραγιάννη Γεωργία,  καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας και αρχική υπεύθυνη του προγράμματος,  Κουφογιάννης Ευθύμιος, φιλόλογος και υποδιευθυντής του σχολείου,  Παππάς Ηλίας,  καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος του  Συνόλου Ελληνικής Παραδοσιακής μουσικής, Ζαχαρτζής Μιχάλης,  καθηγητής μουσικής και υπεύθυνος Συνόλου Χορωδίας και Βόβες Μιχαέλα, καθηγήτρια χημείας και βιολογίας.

Κοινή πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στην κινητικότητα εκπαιδευτικών είναι ότι η επαφή των εκπαιδευτικών του σχολείου με συναδέλφους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και άλλα εκπαιδευτικά συστήματα, μέσα από προγράμματα όπως το Erasmus+, συμβάλλει στην ουσιαστική αναβάθμιση του έργου τους,  στην επαγγελματική  τους ανάπτυξη καθώς και στην ενίσχυση των διαπολιτιστικών και γλωσσικών τους δεξιοτήτων.

Η παιδαγωγική ομάδα

Προηγούμενο άρθρο Ειρήνη – φιλία και αλληλεγγύη με τους γειτονικούς λαούς
Επόμενο άρθρο Κοντά στους αγρότες το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων