Ειδήσεις

Μουσικό Σχολείο: Αφιέρωμα στην μεγάλη ελληνίδα μουσουργό Ρένα Κυριακού


Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το «Αφιέρωμα στη Ρένα Κυριακού» από το Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας την Παρασκευή, 22/6/2018.Η Ρένα Κυριακού (1917-1994) υπήρξε παιδί-θαύμα, διεθνώς αναγνωρισμένη πιανίστρια, συνθέτρια και παιδαγωγός.  Ως πιανίστα και συνθέτρια πρωταγωνίστησε σταθερά για πέντε δεκαετίες (1925-1975) στη διεθνή μουσική σκηνή. Με τις πολυάριθμες και πρωτοπόρες ηχογραφήσεις της ανέδειξε το πιανιστικό έργο συχνά παραγκωνισμένων συνθετών.

Ήταν μία ακόμη πρωτοποριακή κίνηση του Μουσικού Σχολείου που τίμησε τη μεγάλη μας μουσουργό αφού οι μαθητές ερμήνευσαν και έκαναν στο κοινό της πόλης μας το άγνωστο (για αυτό) μέχρι τώρα συνθετικό έργο της. Το πρόγραμμα της συναυλίας είχε επαναληφθεί στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τον Μάρτιο του 2018. Το 2017 υπήρξε το επετειακό έτος των 100 χρόνων από τη γέννηση της Ρένας Κυριακού. Έτσι το Μέγαρο Μουσικής και η Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν αφιέρωσαν μεγάλο κύκλο συναυλιών τους στην ελληνίδα πιανίστα και συνθέτρια και τα έργα της αποδόθηκαν από μεγάλους σολίστ παγκόσμιας εμβέλειας.Το έργο της Ρένας Κυριακού αποδόθηκε από τους μαθητές του Μουσικού Συνόλου της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής την ευθύνη του οποίου έχει η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Δρ. Ιστορικής Μουσικολογίας κ.Γιαννέλου Χριστίνα και είναι το πρώτο που λειτουργεί στα πλαίσια των μουσικών σχολείων της χώρας. Οι μαθητές που συμμετείχαν κατά σειρά παρουσίασης ήταν οι:Μπουραζάς Δημήτρης, Μάτιου Παναγιώτα, Αντωνοπούλου Ειρήνη, Κουκουμτζή Κωνσταντίνα, Ντάφος Γεώργιος, Τσιούλος Ευάγγελος, Αλμπάνη Ίριδα, Αργυρίου Μαριτίνα, Νατσιόπουλος Ηρακλής, Κουνέλης Δημήτρης, Ριζάς – Πιντζόπουλος Πάρις, Τσίπρας Φώτης, Μπουραζάς Στέφανος, Σιωρόπουλος Ορέστης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δ.Δ.Κ. κ. Μιχάλης Παπανούσκας (ο οποίος απένειμε αναμνηστικούς επαίνους στους μαθητές), ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Μαντζιάρας, ο Διευθυντής του ΓΕΛ Παλαμά κ. Σωτήρης Ριζάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας κ. Μαίρη Τσιρογιάννη, ο Υποδιευθυντής του ΜΣΚ κ. Ευθύμιος Κουφογιάννης, καθηγητές του σχολείου, οι γονείς των παιδιών και το μουσικόφιλο κοινό της πόλης που σέβεται και αγαπά την Ελληνική Λόγια Μουσική.

Το αφιέρωμα δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση και το γνήσιο ενδιαφέρον των καθηγητών του Μουσικού Σχολείου: της κ. Ευφροσύνης Βάγγου, της κ. Κωνσταντίνας Ντζιαβού, της κ. Δήμητρας Μάνθου, του κ. Ευθύμιου Κουφογιάννη και του κ. Άγγελου Παλαπέλα.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη φυγόποινου στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Πώς να προστατευτείτε από τις ασθένειες που προσβάλουν τα κολοκύθια