Ειδήσεις

Μουσείο Πόλης: Αποχαιρετώντας τον Πέτρο Κομπορόζο (1958-2018)


Το απόγευμα της Πέμπτης έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή ο Πέτρος Κομπορόζος. Ο Πέτρος πάλευε με τον καρκίνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες και κανείς από όσους τον γνώριζαν ή συνεργάζονταν μαζί του στο μουσείο πόλης της Καρδίτσας δεν πίστευε ότι θα χρειαζόταν να τον αποχαιρετίσει τόσο σύντομα.

Για όσους ασχολούνται με την ιστορία ή την αρχαιολογία της Δυτικής Θεσσαλίας, ο Πέτρος δεν χρειάζεται συστάσεις.
Σεμνός,διακριτικός και ακαταπόνητος, συγκέντρωσε έναν τεράστιο πλούτο αρχείων, μουσειακών αντικειμένων και άυλων καταγραφών για τον τόπο του, την αγαπημένη του Πορτίτσα, στους πρόποδες των θεσσαλικών Αγράφων. Εξίσου πολύτιμες υπηρεσίες πρόσφερε και στην πόλη της Καρδίτσας, συλλέγοντας, τεκμηριώνοντας, μελετώντας και βοηθώντας ερευνητές εθελοντικά εδώ και 15 χρόνια.

Εκείνο που τον έκανε ωστόσο να ξεχωρίζει από όλους όσους καταπιάνονται με την τοπική στορία της περιοχής δεν ήταν μόνο το πάθος της έρευνας, η σπάνια σχέση του με τις πηγές, υλικές, αρχειακές και άυλες, το ταλέντο του να διαβάζει το νόημα πίσω από τις λέξεις, ακόμη και τις πιο κακογραμμένες και δυσανάγνωστες…
Ήταν η αγάπη του για ό,τι μετέφερε γνώση από το παρελθόν, μονοπάτι, ερείπιο, φωτογραφία, ρυτιδωμένο πρόσωπο, δικαστικό έγγραφο, ενθύμηση σε λειτουργικό βιβλίο.

Θα τον θυμόμαστε πάντα για το παράδειγμα, την ακεραιότητα, το ήθος και όλα όσα μας δίδαξε.

 

Προηγούμενο άρθρο Μια άλλη άποψη, λίγο διαφορετική
Επόμενο άρθρο Χρυσά μετάλλια για την Α.Κ.Α.Κ. & τον ΑΣΚ Ολυμπιακό