Τη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει μαχητική διάθεση από τους Θεσσαλούς όσον αφορά στο έργο του Αχελώου, σε αντίθεση με τους πολέμιούς του, ανέδειξε χθες το Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ν. Καρδίτσας το οποίο συνεδρίασε με μοναδικό του θέμα στην ημερήσια διάταξη το έργο της εκτροπής του Αχελώου, με τη συμμετοχή του Προέδρου της ΠΑΣΕ και Νομάρχη Καρδίτσας κ. Αλεξάκου, του πρ. Νομάρχη κ. Αναγνωστόπουλου και του Προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Κατσαρού. Για το λόγο αυτό αποφάσισαν να συγκαλέσουν ευρεία σύσκεψη, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, με τη συμμετοχή όλων των φορέων της Θεσσαλίας προκειμένου να διατρανωθεί η βούληση για τη συνέχιση των έργων και να προγραμματιστούν οι περαιτέρω ενέργειες, ενώ το σώμα συμφώνησε στο να πιεστεί το Υπουργείο Υποδομών και όχι το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναλάβει την υπεράσπιση του έργου την προσεχή Τρίτη που εκδικάζεται μια ακόμη αίτηση ακύρωσης του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. κοημιουργ
Συνάντηση με τους Υφυπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος
Στα πλαίσια του χθεσινού συμβουλίου, ο κ. Αλεξάκος ενημέρωσε το σώμα για τη συνάντηση που είχε την προηγούμενη ακριβώς ημέρα για το ίδιο θέμα με τους Υφυπουργούς Υποδομών κ. Γιάννη Μαγκριώτη και Περιβάλλοντος κ. Θάνο Μωραΐτη, τον Γ.Γ. Δημοσίων Έργων κ. Γιάννη Οικονομίδη και τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων κ. Ανδρέα Ανδρεαδάκη. Όπως είπε, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα. Από την πλευρά του έθεσε το ζήτημα της αναγκαιότητας της ολοκλήρωσης του έργου, οι δαπάνες για το οποίο ανέρχονται μέχρι σήμερα στο ποσό των 392.000.000 ευρώ (με σημερινές τιμές), οι οποίες καλύπτουν το 71% του συνόλου των εργασιών, αφού οι υπόλοιπες εργασίες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ανέρχονται σε 158.000.000 ευρώ.
Τι ζήτησε ο Νομάρχης
Σε πρώτη φάση ο κ. Αλεξάκος ζήτησε ισχυρή νομική υποστήριξη για την απόρριψη της αίτησης αναστολής του έργου από την WWF Ελλάς η οποία εκδικάζεται την επόμενη Τρίτη. Στη συνέχεια ζήτησε την άμεση υπογραφή της σύμβασης για την επένδυση της σήραγγας εκτροπής και την προετοιμασία για την κήρυξη απαλλοτρίωσης των ιδιοκτητών εκτάσεων που θα καταληφθούν από τα νερά μετά την πλήρωση του Φράγματος. Επιπλέον ζήτησε την εγγραφή στον προϋπολογισμό του 2010 ποσού 40.000.000 ευρώ για τη συνέχιση των έργων και την προετοιμασία για τη δημοπράτηση του τείχους προστασίας της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Μυροφύλλου.
Στήριξη της πολιτείας στο έργο
Οι Υφυπουργοί από τη μεριά τους τόνισαν καταρχήν ότι η ελληνική πολιτεία θα παρέχει ισχυρή νομική στήριξη μέσω των δικηγόρων της για την συνέχιση των εργασιών που εκδικάζεται την επόμενη Τρίτη. Δεσμεύθηκαν δε ως πολιτεία να κινηθούν παράλληλα σε τρεις στόχους: Πρώτον, για τη συνέχιση των εργασιών στο έργο του Αχελώου, δεύτερον για την έμφαση στις καλές πρακτικές για την ορθολογικότερη διαχείριση των νερών του υδατικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας με τις υφιστάμενες υποδομές και τρίτον για την αύξηση των πιστώσεων για την κατασκευή έργων ταμίευσης νερού και άρδευσης στη Θεσσαλία. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ταυτόχρονα η δυνατότητα αύξησης των νερών που μπορούν να ταμιευτούν και μείωσης των απωλειών νερού κατά την άρδευση. Οι δεσμεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τα γνωστά επιχειρήματα που αφορούν στην περιβαλλοντική διάσταση του έργου, την αποφυγή της ερημοποίησης της Θεσσαλικής πεδιάδας, την αξιοποίηση των πόρων που έχουν διατεθεί μέχρι τώρα (71% του έργου) από το υστέρημα του ελληνικού λαού, θα χρησιμοποιηθούν κατά τη νομική υποστήριξη για να πεισθεί το ΣτΕ για την αναγκαιότητα να συνεχισθεί το έργο. Αποτελούν επίσης σημαντικά επιχειρήματα που αντικρούουν όσους υποστηρίζουν ότι στη Θεσσαλία δεν γίνεται κανένα έργο υποδομής και ότι οι Θεσσαλοί περιμένουν να λύσουν το υδατικό της πρόβλημα από τα νερά του Αχελώου.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος
Μετά τον κ. Αλεξάκο, ο πρώην Νομάρχης Καρδίτσας και πρώην Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος πήρε το λόγο στηλιτεύοντας όλες τις οργανώσεις ή τα δημοσιεύματα που χαρακτηρίζουν «φαραωνικό» το έργο και υπογράμμισε τη βούληση όλων των κυβερνήσεων έως τώρα για τη συνέχιση των έργων, γεγονός που αποδεικνύεται από τα τεράστια ποσά που έχουν ήδη επενδυθεί. Ο κ. Αναγνωστόπουλος ζήτησε τη δημιουργία πανστρατιάς Θεσσαλών οι οποίοι θα υπερασπίζονται πάντα και παντού του έργο, αφού σε αυτό το κομμάτι η Θεσσαλία υστερεί, ενώ είπε ότι για κάτι τέτοιο είναι πολύ ευνοϊκή η συγκυρία, δεδομένου οτι Πρόεδρος της ΠΑΣΕ είναι ο Καρδιτσιώτης Νομάρχης. Ωστόσο ο πρώην Νομάρχης έκανε λόγο και για μεγάλα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τη μη ολοκλήρωση του έργου, όπως διάφορα μεγάλα μελετητικά και δικηγορικά γραφεία.
Ο κ. Κωτσός
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Κωτσός στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην άσχημη θέση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το έργο και τόνισε πως μονόδρομος για την ολοκλήρωση των έργων είναι η ισχυρή πολιτική βούληση. Τέλος, αναφέρθηκε και στην σύμβουλο της Υπουργού Περιβάλλοντος κα Καραβασίλη, η οποία σε δημόσια τοποθέτησή της εξέφρασε την προσωπική της άποψη για το έργο, τονίζοντας πως είναι κατά της εκτροπής και ότι πρόσφατα η ίδια η Υπουργός σταμάτησε ένα εξίσου καταστροφικό έργο για το περιβάλλον (ποταμός Αώος), υπονοώντας φυσικά ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να επιτευχθεί και στην περίπτωση του Αχελώου.
Ο κ. Τέγος
Στην τοποθέτησή του ο κ. Τέγος αναφέρθηκε στη διγλωσσία της κυβέρνησης (αφού ο Υπουργός και Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ.κ. Ρέππας και Μαγκριώτης είναι υπέρ του έργου και η Υπουργός Περιβάλλοντος κατά) την οποία και πρέπει να εκμεταλλευτούν, ενώ κατέληξε λέγοντας πως αυτό που προέχει είναι… η κυβέρνηση να προβεί άμεσα στα σχέδια διαχείρισης του υδατικού αποθέματος της Θεσσαλίας, η ΠΑΣΕ να πάψει να κάνει ερασιτεχνισμούς και τέλος να δημιουργηθεί ένα κίνημα το οποίο θα αντιδρά σε κάθε αντίθετη προς τα συμφέροντα των Θεσσαλών απόφαση για την εκτροπή του Αχελώου.