ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ – Με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπ. Τουρισμού


Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσκυνηματικές και θρησκευτικές περιηγήσεις στη χώρα μας, αναμένεται να προχωρήσει σύντομα το υπουργείο Τουρισμού, όπως γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος μιλώντας πρόσφατα στο βήμα του κεντρικού συνεδρίου της 28ης διεθνούς έκθεσης τουρισμού Philoxenia. Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο πλευρών, όπως εξήγησε, θα καταρτιστεί επίσημος προσκυνηματικός οδηγός και χάρτης των θρησκευτικών προορισμών, ώστε η Ελλάδα να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες, δεδομένου ιδίως ότι -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού -ο θρησκευτικός τουρισμός είναι, μετά το 2007, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν. Ο κ. Λιάσκος υπογράμμισε ακόμη ότι προγραμματίζονται συμφωνίες συνεργασίας με Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ανατολικής Ευρώπης και πρόσθεσε ότι στόχοι του σχεδιασμού για το συγκεκριμένο κομμάτι τουρισμού είναι -μεταξύ άλλων -οι εξής: διευκόλυνση της υποδοχής των τουριστών/προσκυνητών από τρίτες χώρες, καταγραφή των προσκυνημάτων ανά νομό, συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για τον προσκυνηματικό τουρισμό και προβολή του, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) ώστε να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό αποθετήριο καταγραφής και ανάδειξης των τουριστικών προορισμών του είδους. Για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, πρόσθεσε, έχει ήδη δημιουργηθεί κοινή επιτροπή από το αρμόδιο υπουργείο και την Εκκλησία της Ελλάδος, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο προσέλκυσης επισκεπτών στους προορισμούς θρησκευτικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος, σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, κρίνεται αναγκαία «η θεσμοθέτηση ή μάλλον επανασύσταση» ενός συμβουλευτικού οργάνου, που θα συντονίζει όλες τις ενέργειες σχετικά με τον προσκυνηματικό τουρισμό. Το υπουργείο, είπε, σε συνεργασία με την Εκκλησία, θέλει να προβάλλει τον θρησκευτικό πλούτο της Ελλάδας στοχευμένα στο εξωτερικό, σε ειδικές διεθνείς εκθέσεις, με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον μιας τεράστιας αγοράς, με περίπου 300 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως και τζίρο της τάξης των 15 δισ. ευρώ.
Αξίζει μερίδιο της «πίτας» ο Νομός Καρδίτσας
Σημαντικό κομμάτι της «πίτας» από την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού θα μπορούσε να διεκδικήσει επάξια και ο Νομός Καρδίτσας, χάρη στην πλούσια θρησκευτική και πολιτιστική του κληρονομιά, σε συνδυασμό και με τα Μετέωρα, που έρχεται πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Από τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο εκλογικό σύστημα με λιγότερες εκλογικές περιφέρειες, όπου στην περίπτωση αυτή η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα θα αποτελέσουν μία εκλογική περιφέρεια, η παραπάνω πρόταση φαντάζει ως αναγκαιότητα προκειμένου να γίνει το θαύμα και να αναστραφεί η φθίνουσα πορεία μιας ολόκληρης περιοχής που απειλείται με ερήμωση.

 

 

Τα θρησκευτικά μνημεία

 

Η Μητροπολιτική μας περιφέρεια έχει ευνοηθεί με το να έχει πολλά ιστορικά και αξιόλογα μοναστήρια που ανέδειξαν έμμεσα ή άμεσα οκτώ αγίους, μεγάλους και σπουδαίους εκκλησιαστικούς άνδρες, πλήθος αγωνιστών και ηρώων της πατρίδας μας, κοινωνικούς εργάτες, δασκάλους του γένους και παιδαγωγούς. Έντεκα ανδρικά και γυναικεία μοναστήρια με μικρές ή μεγάλες αδελφότητες αποτελούν μέχρι και σήμερα πόλο έλξης εκατοντάδων και χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών. Τα ενεργά μοναστήρια της περιοχής μας είναι: Το μοναστήρι της Κορώνας, της Ρεντίνας, της Πέτρας, της Σπηλιάς, του Αγ. Γεωργίου – Καραϊσκάκη, της Παναγίας Φανερωμένης Καλλιφωνίου, των Δώδεκα Αποστόλων, της Αγ. Τριάδας Δρακότρυπας, των Βραγκιανών, της Πελεκητής και του Κατουσίου. Ωστόσο υπάρχουν και μοναστήρια ερειπωμένα ή διαλυμένα όπως: το Μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας στη Λοξάδα, της Αγ. Τριάδος Μορφοβουνίου, του Βλασίου Αργιθέας, του Βελεσίου, του Κωστη, του Μεσοβουνίου, της Αγ. Τριάδας Οξυάς, του Πετρίλου, του Αγ. Παντελεήμονος, του Αγ. Δημητρίου, του Μεζήλου, του Τριζώλου, της Μούχας, του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου Παλιουρίου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουκοβίτσας, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κοπλεσίου, της Αγ. Τριάδας Σιαϊκας Αγράφων και της Γεννήσεως της Θεοτόκου Νεράϊδας.

 

Να συνενώσουν οι φορείς τις δυνάμεις τους

 

Αυτός ο τόπος γνώρισε και συνεχίζει να γνωρίζει την αδιαφορία και την εγκατάλειψη εκ μέρους της κεντρικής –κυρίως- πολιτικής ηγεσίας. Επιτέλους η πολιτική ηγεσία της περιοχής μας, τοπικοί ή κεντρικοί άρχοντες, κυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί, πρέπει να αναλάβουν τις διαχρονικές ευθύνες τους για τον τρόπο που ιεράρχησαν τις ανάγκες του τόπου μας και προγραμμάτισαν τα αναπτυξιακά έργα, για την άνιση κατανομή των πιστώσεων από τα εθνικά ή ευρωπαϊκά προγράμματα, για τις προσωπικές ή μικροπολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρέτησαν, για την αδράνεια που επέδειξαν μπροστά στην αποσύνθεση της παραδοσιακής οικονομίας του τόπου μας και την ανυπαρξία στοιχειώδους μέριμνας για τη μετεξέλιξή της, ώστε να αντεπεξέλθει στις πιέσεις της ελεύθερης αγοράς και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες. Πρέπει, έστω και τώρα, να συναισθανθούν τις ευθύνες τους για την ερήμωση των χωριών μας. Εάν αποφάσιζαν όλοι τους να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και τις προσπάθειές τους, έστω και στο παρά πέντε, ίσως να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία…

Προηγούμενο άρθρο Έξοδο πραγματοποίησαν οι νέοι του «Θεοδωρίδειου Κέντρου – Ορίζοντες»
Επόμενο άρθρο Η Διοίκηση του ΤΕΙ Λάρισας έστειλε ήδη την πρόταση κατάργησης τμημάτων - Στο Υπουργείο Παιδείας