Σε κρας τεστ για την κυβερνητική θέση όσον αφορά στα έργα του Αχελώου, αλλά και γενικότερα τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία, εξελίσσεται η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ερχόμενη εβδομάδα (6 Μαΐου) της προσφυγής κατά του σχεδίου διαχείρισης υδάτινων πόρων Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας που ως γνωστόν προβλέπει τη μεταφορά 250 εκατ. κ.μ. νερού από τον Αχελώο.
Θα καταθέσει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος τις θέσεις του στην εκδίκαση της προσφυγής, η οποία πιθανόν να αναβληθεί για το φθινόπωρο του 2015 και αν ναι, ποιες θα είναι αυτές; Ή μήπως θα αποφύγει να πράξει ακόμη κι αυτό, γεγονός που δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι τηρεί απόλυτα αρνητική θέση, εξέλιξη η οποία προφανώς θα βαρύνει αρνητικά στην εκδίκαση της υπόθεσης;
Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν έχει παρουσιάσει τις θέσεις του, ενώ αν τυχόν το ΣτΕ κάνει δεκτή την προσφυγή, τότε θα βρεθούν στον αέρα όλα τα αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία καθώς θεωρούνται ενιαίο αδιαίρετο σύνολο.
Αυτό προειδοποίησε κρίνοντας απαραίτητο να υποστηρίξει την υπόθεση στο ΣτΕ το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) κ. Γιάννης Καλλές σε σύσκεψη που συγκάλεσε χθες το απόγευμα η ΕΘΕΜ στην Αθήνα από κοινού με το ΤΕΕ ΚΔ Θεσσαλίας (ήταν παρών ο πρόεδρος κ. Βασίλης Τσιωνάς) και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας (παρέστη ο πρόεδρος κ. Κωνσταντίνος Καλόγηρος).
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν οι έξι από τους 22 βουλευτές της Θεσσαλίας, μεταξύ των οποίων μόνο ένας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος των Τρικάλων (οι Λαρισαίες βουλευτίνες κ. Άννα Βαγενά και Ηρώ Διώτη ενημέρωσαν πως δεν μπορούν να παραστούν λόγω υποχρεώσεων στη Βουλή). Ως ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που ως γνωστόν είναι αντίθετος στα έργα του Αχελώου, ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος ξάφνιασε όταν πρότεινε να καταθέσουν επίκαιρη ερώτηση όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και ειδικότερα τον υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη ώστε αυτός να προσέλθει στη Βουλή και να παρουσιάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα αρδευτικά/υδρευτικά έργα στη Θεσσαλία.
«Θα σας αφήσουν να το κάνετε;», τον ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ από την Καρδίτσα κ. Κώστας Τσιάρας. «Ετοιμάστε το και το υπογράφουμε», επισήμανε ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι ένα τέτοιο κείμενο «δεν στριμώχνει» την κυβέρνηση.
Τελικά και αφού ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Λαμπρούλης εξήγησε ότι δεν είναι εφικτό να υπογράφονται επίκαιρες ερωτήσεις και επερωτήσεις από βουλευτές διαφορετικών κομμάτων, ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος πρότεινε να υπάρξει ένα κείμενο για το θέμα το οποίο να κληθούν να υπογράψουν όλοι οι Θεσσαλοί βουλευτές ανεξάρτητα αν θα είναι ερώτηση στη Βουλή ή απλή ανακοίνωση.
Απόφαση τελικά δεν ελήφθη, αποφασίστηκε όμως να αναληφθεί πρωτοβουλία από τους βουλευτές ώστε να επιδιωχθεί συνάντηση με τον κ. Π. Λαφαζάνη στο υπουργείο στην οποία να κληθούν και η ΕΘΕΜ και άλλοι φορείς (ο κ. Ι. Καλλές ανέφερε ότι η ΕΘΕΜ έχει ήδη ζητήσει ραντεβού αλλά δεν έχει λάβει απάντηση από το γραφείο του κ. Π. Λαφαζάνη).
Παράλληλα, ο κ. Γ. Λαμπρούλης είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να γίνει ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής (σ.σ. πρόεδρος είναι η κ. Ηρώ Διώτη) στην οποία να προσκληθούν ο υπουργός κ. Π. Λαφαζάνης, οι φορείς της Θεσσαλίας και φυσικά θα λάβουν μέρος και οι Θεσσαλοί βουλευτές.
ΜΕΣΟΧΩΡΑ
Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής συζήτηση και για το υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα με τον κ. Ι. Καλλέ να επισημαίνει ότι ενώ είναι έτοιμη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι υπηρεσίες του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν τη στέλνουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για διαβούλευση προκειμένου κατ’ αυτόν τον τρόπο να υπάρχει κωλυσιεργία στο ζήτημα.
Από την πλευρά των Λαρισαίων βουλευτών ο κ. Βασίλης Κόκκαλης των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι «ο Πηνειός πρέπει να γίνει ο Αχελώος της Θεσσαλίας», ο κ. Χρ. Κέλλας μίλησε για την αναγκαιότητα των έργων και τόνισε ότι «πρέπει να βγουν μπροστά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ» αν και υπενθύμισε ότι είναι κάθετα αντίθετοι στον Αχελώο (ανέφερε ονομαστικά τη Διώτη). Στην αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στον Αχελώο αντιδιαστέλλοντάς τη με τις θέσεις του ΚΚΕ υπέρ του έργου αναφέρθηκε και ο κ. Γ. Λαμπρούλης, ο οποίος άσκησε παράλληλα κριτική στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και υπογράμμισε ότι «πίσω από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις κρύβονται συμφέροντα».
Επισημαίνεται ότι ο κ. Σάκης Παπαδόπουλος, απηχώντας προφανώς το κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πρότεινε να μελετηθεί επιστημονικά αν με μικρά φράγματα και λιμνοδεξαμενές στο σύνολο του θεσσαλικού χώρου μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ για τη Μεσοχώρα παρέπεμψε σε οικολογικές οργανώσεις που όπως είπε αμφισβητούν αν χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις και χρηματοδότηση ενεργειακών έργων.
Στη σύσκεψη παρέστη και εκπρόσωπος του βουλευτή Λάρισας του «Ποταμιού» κ. Κ. Μπαργιώτα.
Γ. Μακρής, Εφημ. Ελευθερία