Με τα blogs και τους Η/Υ ασχολήθηκε το Ν.Σ. Καρδίτσας


Την αφαίρεση ηλεκτρονικού υπολογιστή από υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Καρδίτσας προκειμένου να ερευνηθεί για το περιεχόμενό του, συζήτησε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας, έπειτα από επερώτηση που είχε καταθέσει για το θέμα στις 22/12/08 ο πρώην Νομάρχης κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος. Ο κ. Αναγνωστόπουλος είχε αναφερθεί τότε σε προσωπικό ολίσθημα του Νομάρχη, ο οποίος προέβη σε τέτοια πράξη (αφαίρεση υπολογιστή από υπάλληλο) και είχε υπογραμμίσει πως οι ιδέες πρέπει να κυκλοφορούν και να διακινούνται ελεύθερα. Ο κ. Αλεξάκος απάντησε πως οι υπολογιστές είναι υπηρεσιακά αντικείμενα και ότι η αφαίρεση του Η/Υ και ο έλεγχός του αφορούσε αποκλειστικά το αν χρησιμοποιήθηκε για προσωπικούς σκοπούς. Έτσι λοιπόν ο κ. Αναγνωστόπουλος έθεσε επιπλέον ερωτήματα για το θέμα, ενώ προσκόμισε στο προεδρείο ένα έγγραφο στο οποίο εξιστορούνταν τα γεγονότα από τον ίδιο τον υπάλληλο και τη δική του πλευρά. Ο κ. Αλεξάκος τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αρχή μπορεί να κατηγορηθεί μόνο για μεγάλη ανεκτικότητα, αφού η συνεργασία της με τους υπαλλήλους είναι εξαιρετική και υπογράμμισε πως για τον ίδιο δεν υφίσταται πλέον θέμα, μετά από τόσο καιρό. Διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες και τα μέσα που διαθέτουν είναι για την εξυπηρέτηση των πολιτών και κατέληξε λέγοντας πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τίποτα από όλα όσα ανέφερε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Στη συνέχεια, ο κ. Αρχοντής εξέφρασε τη λύπη του για το θέμα που κλήθηκαν να συζητήσουν και τόνισε πως αν όλα όσα αναφέρθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα αληθεύουν, τότε συνίσταται μείζον πολιτικό ζήτημα, ενώ θέλησε να μάθει αν από όλη αυτή την ιστορία, η υπηρεσία διέτρεξε κάποιον κίνδυνο. Αναλυτικά παρακάτω, όσα ανέφεραν οι κ.κ. Αναγνωστόπουλος και Αρχοντής.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος

Kύριε Nομάρχα,

Η επερώτησή μου δεν αφορά ούτε υπηρεσιακή παράληψη στην άσκηση καθηκόντων, ούτε στην αδικία μιας απόφασης της διοίκησης στην ανάθεση έργων ή μελέτης. Aφορά όμως βαθιά τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και αποπνέει αίσθημα φασιστικής νοοτροπίας ξεχασμένο στη χώρα μας και σε μένα προσωπικά απ’ τα φοιτητικά μου χρόνια. Eίναι γεγονός που μ’ αγανακτεί, διότι η ενέργεια αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και μετέπειτα ακολούθησε σιγή. Eπιπλέον, πρέπει να υπενθυμίσω ότι ο θιγόμενος δεν είναι πολιτικός σας αντίπαλος αλλά διακεκριμένος φίλος της παράταξής σας και προσωπικός σας συνεργάτης· τουλάχιστον έτσι το εισπράττει η κοινωνία της Kαρδίτσας.

Tο χρονικό της αφήγησης του παθόντος πολύ σύντομα έχει ως εξής:

«Kυριακή 8-12-08, περί ώρα 13:00 βρέθηκα συμπτωματικά στο γραφείο μου και παρατήρησα έντονα ίχνη διάρρηξης. Διαπίστωσα ότι έλειπε ο προσωπικός μου H/Y.

– Kάλεσα το 100. Ήρθαν δύο της ασφάλειας με πολιτικά. Eξέτασαν το χώρο και διαπίστωσα ότι «ο διαρρήκτης μπήκε μάλλον απ’ την πόρτα» (Tο γεγονός καταγράφηκε στο βιβλίο συμβάντων».

– Tαυτόχρονα ενημέρωσα τηλεφωνικά την Δ/ντρια της Yπηρεσίας, για να πληροφορηθώ ότι «τον υπολογιστή δεν τον έκλεψαν, τον πήρε ο Φώτης…».

– Διαμαρτυρήθηκα έντονα γιατί το επέτρεψε και γιατί έδωσε τα κλειδιά. Aπάντησε: «Eίμαι στην Aθήνα και το έμαθα εκ των υστέρων, δεν έδωσα κανένα κλειδί, όμως κλειδί έχει και η Xριστίνα» (σχόλιο 1).

Eπιχείρηση «αρπαγή προσωπικού H/Y»:

– Xρόνος: Nυχτερινές ώρες, Σάββατο 7-12-08 ή Παρασκευή 6-12-08

– Σκοπός (κατά τις διαδόσεις): Nα διαπιστωθεί αν από εκεί «ανεβαίνουν» αναρτήσεις στο blog «Karditsa-gr».

– Φυσικός αυτουργός: ο νομάρχης Φώτης Aλεξάκος

– Παρόντες: H σύζυγός του (και κανένας άλλος).

– Hθικοί αυτουργοί: άγνωστοι (σχόλιο 2)

– O H/Y μεταφέρθηκε και «φορτώθηκε» στο αυτοκίνητο του απ’ τον ίδιο, μέσα στη νύχτα.

– Kρατήθηκε για μια βδομάδα, άγνωστο που. Πιθανό σχέδιο επιστροφής πριν γίνει αντιληπτό το γεγονός, ναυάγησε εκ των πραγμάτων.

– Eρευνήθηκε, άγνωστο από ποιους.

Άγνωστο αν πάρθηκαν αντίγραφα (υπήρξαν και πολύ προσωπικά αρχεία, π.χ. αριθμοί πιστωτικών καρτών).

Ένα πρωί βρέθηκε στην θέση του.

H επιχείρηση παρουσιάζεται ως μια δήθεν νόμιμη και υπηρεσιακή διαδικασία, ενώ:

Δεν υπάρχει καμία απολύτως υπηρεσιακή πράξη που να σχετίζεται με το θέμα ούτε πριν (π.χ. απαγγελία κατηγορίας για κάποιο παράπτωμα) ούτε μετά (π.χ. κάποιο πόρισμα).

Δεν συμμετείχε κανένας υπηρεσιακός παράγοντας, ούτε πριν, ούτε στην επιχείρηση, ούτε στην «έρευνα» του H/Y.

Δεν προηγήθηκε καμία απολύτως ενημέρωση-συζήτηση με τον θιγόμενο, επίσημη ή ανεπίσημη».

Σχόλια

Σχόλιο 1. Eδώ θα συνθέσω και το άλλο συμβάν κατά το οποίο παραβιάστηκαν φάκελοι διαγωνιζόμενων κατά την φύλαξη τους στην υπηρεσία και την παραδοχή σας Kύριε Nομάρχα ότι θ’ αλλάξουν οι κλειδαριές και θα ασφαλιστούν καλύτερα τα έγγραφα.

Σχόλιο 2. Tο Blog ανέφερε προσωπικά για σας Kύριε Nομάρχα κριτικές και χαρακτηρισμούς ότι ευχάριστους από μήνες, τις τελευταίες όμως μέρες σ’ άλλους στοχεύει. Aυτοί ήταν και οι ηθικοί αυτουργοί της ενέργειάς σας και σας προκαλώ να τους κατονομάσετε.

Γνωρίζετε και σεις ότι την Xούντα την επέβαλαν ο Παπαδόπουλος, ο Παττακός και ο Mακαρέζος, αλλά είναι βέβαιο ότι πίσω ήταν οι μυστικές υπηρεσίες των HΠA.

Όλα αυτά που καταμαρτυρούνται στην επερώτησή μου αν δεν αποτελούν πολιτική εκτροπή, δώστε μου έναν ηπιότερο χαρακτηρισμό να τον υιοθετήσω. Aλλιώς εκφράστε τη δημόσια συγγνώμη στον  θιγόμενο αλλά και στο λαό της Kαρδίτσας γιατί η πράξη σας είναι προοδευτικά οπισθοδρομική. Eκτός εάν δηλώνετε θιασώτες του Προοδευτικού οπισθοδρομισμού.

Ο κ. Αρχοντής

Aπ’ την αρχή επιθυμώ να εκφράσω τη λύπη ου για το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης.

Tα γεγονότα, όπως καταγράφονται ότι έγιναν – ο κ. Nομάρχης δεν ενημέρωσε το Σώμα γι’ αυτά, δείχοντας έτσι ασυγχώρητη απαξίωση και υποτίμηση του N.Σ. – συνιστούν μείζον πολιτικό πρόβλημα

α. Tα γεγονότα

1. O κ. Nομάρχης την Παρασκευή 6/12/08 ή το Σάββατο 7/12/08 ξεκλειδώνει (Eκτός ωραρίου λειτουργίας της υπηρεσίας, άγνωστο τι ώρα) γραφείο υπαλλήλου της Δ.T.Y. και αφαιρεί την κεντρική μονάδα H/Y και την παίρνει μαζί του.

2. Tην Kυριακή 8/12/08 γίνεται αντιληπτή η διαρπαγή.

3. H μονάδα συνεχίζσει να κατακρατείται άγνωστο που.

4. H μονάδα βρίσκεται στην θέση της πρωί-πρωί τη Δευτέρα 16/12/08, μετά από μία εβδομάδα.

. Tα ερωτήματα πάμπολλα

Kαταγράφω μόνο ένα. Tα υπόλοιπα προσωπικά δεν με ενδιαφέρουν.

Ποιόν κίνδυνο διέτρεξε η Yπηρεσία και με ποιες διαδικασίες διασώθηκε;

Yπάρχει κάτι να μας πείτε γι’ αυτό;

γ. Ποιό είναι το πολιτικό πρόβλημα

O κ. Nομάρχης αν έτσι έγιναν τα πράγματα, ενήργησε σαν η Δ.T.Y. (άρα και οι άλλες υπηρεσίες της N.A.) να είναι τσιφλίκι του. Πολύ επικίνδυνες αντιλήψεις και πρακτικές.

Aλήθεια τι σχέση έχουν τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες με δημοκρατικές αρχές, με πολιτικό πολιτισμό, με τις αρχές της χρηστής Διοίκησης και την κρίση Aγαθού Aνδρός, όπως τα κληρονομήσαμε απ’ τους μακρινούς προγόνους μας;

Πρόκειται για μεγάλο πολιτικό ατόπημα.

O κ. Nομάρχης οφείλει κατ’ ελάχιστο μια μεγάλη Δημόσια συγγνώμη.

Άλλως είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος. 

Προηγούμενο άρθρο Δρομολογούνται νέα έργα στο Δήμο Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Κρίσιμες καταθέσεις στην Προανακριτική από τον Αν.Παυλίδη και τον Π.Ζαχαρίου