Επιστολή προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, απέστειλε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Νίκος Παπαγεωργίου, αναφορικά με την προχειρότητα του εκπαιδευτικού υλικού των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης με voucher, που αφορούν τους πληττόμενους επιστημονικούς κλάδους, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Οι μηχανικοί, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας βιώνουμε μία εξαιρετικά πρωτόγνωρη κρίση. Με γνώμονα τη δημόσια υγεία και τις οδηγίες των ειδικών, χιλιάδες μηχανικοί έχουν ουσιαστικά παύσει τις δραστηριότητές τους. Για το λόγο αυτό άλλωστε, οι ΚΑΔ των μηχανικών έχουν συμπεριληφθεί στη σχετική λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, ως πληττόμενοι από την κρίση του covid-19.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης των θιγόμενων κλάδων, αποφασίστηκε, όπως είναι γνωστό, ότι οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους σε συγκεκριμένα αντικείμενα και, ταυτόχρονα, να ενισχυθούν οικονομικά, μέσω προγραμμάτων τηλεκατάρτισης.
Η κυβερνητική απόφαση έδωσε τη δυνατότητα να ενισχυθούν πολλοί κλάδοι που πλήττονται από την κρίση (επιστημονικοί κλάδοι, ΚΕΚ), ενώ η χρηματοδότηση αυτού του εγχειρήματος προέρχεται από το ΕΣΠΑ και δεν επιβαρύνει καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, πετυχαίνοντας έτσι απορρόφηση κονδυλίων προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιπλέον, κάθε μηχανικός έχει μια ευκαιρία να επιμορφωθεί σε σύγχρονα αντικείμενα που τον ενδιαφέρουν, μετατρέποντας έτσι την περίοδο της κρίσης σε ευκαιρία και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις του.
Παρόλα αυτά όμως, η πραγματικότητα έδειξε πως αρκετά σεμινάρια τηλεκατάρτισης δεν ανταποκρίνονται στο επίπεδο και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των επιστημόνων. Σε ορισμένα δε το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται έχει – σε προσβλητικό επίπεδο – πολλά λάθη, γεγονός που αναδεικνύει την προχειρότητα με την οποία έχουν προετοιμαστεί.
Δεν τα γνωρίζουμε όλα. Αυτά όμως που έχουμε διδαχθεί στις σχολές μας τα γνωρίζουμε πολύ καλά. Errare humanum est. Ως επιστήμονες όμως απαιτούμε να διορθωθούν άμεσα όλα τα λάθη και να χρησιμοποιηθεί εκπαιδευτικό υλικό υψηλής ποιότητας, που να είναι συμβατό με τις προδιαγραφές της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Απαιτούμε να μας δοθεί μια ευκαιρία να βγούμε από την κρίση έχοντας ακόμη ένα εφόδιο. Κατακτώντας ακόμα μία γνώση. Κάνοντας μας ακόμη πιο ανταγωνιστικούς στην αγορά.»