Πρωτοσέλιδο

Με μπλόκα κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι αγρότες


Στους δρόμους του αγώνα έχουν βγει οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Στην Καρδίτσα, η αστυνομία έχει κλείσει το δρόμο στα τρακτέρ, εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν στον αυτοκινητόδρομο Ε65 και να στήσουν μπλόκο. Το γεγονός καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, η οποία απαιτεί να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ. Ωστόσο οι αγρότες έφτασαν πεζοί στον αυτοκινητόδρομο.

Στη Λάρισα, μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο του Πλατύκαμπου. Στα Φάρσαλα, όπου επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη στις 5 μ.μ. για να καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Οι κινητοποιήσεις αυτές αναμένεται να δώσουν το έναυσμα της κλιμάκωσης μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη στις 15 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι βγαίνουν ξανά στους δρόμους, προβάλλοντας συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων – διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα στις συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στα άμεσα αιτήματά τους βρίσκονται οι διεκδικήσεις για:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να αφήνουν ένα εισόδημα.
  • Άμεση μείωση στο κόστος παραγωγής σε μέσα και εφόδια και όχι συνεχής αύξηση, όπως έγινε με τα τιμολόγια της ΔΕΗ από το Σεπτέμβρη. Αφορολόγητο πετρέλαιο.
  • Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει και να ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης της παραγωγής.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθεάτρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Αποκατάσταση κυκλοφορίας στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65