Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα πραγματοποιήθηκε στο δ.δ. Mαταράγκας του Δήμου Άρνης ο εορτασμός της επετείου της τελευταίας μάχης της θεσσαλικής επανάστασης του 1878, με την παρουσία, εκ μέρους της κυβέρνησης, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του Νομού και πλήθος κόσμου. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε επίσημη δοξολογία στον Iερό Nαό Aγ. Nικολάου Mαταράγκας στις 10.30 το πρωί υπό του Σεβασμιωτάτου Mητροπολίτη μας κ. Kυρίλλου, ενώ στη συνέχεια Δρ. Θεόδωρος Νημάς Σχολικός Σύμβουλος των Φιλολόγων Ν. Τρικάλων μίλησε για τη σπουδαία αυτή μάχη.
«Την περίοδο (1875- 1878) έχουμε νέα οξύτατη βαλκανική κρίση. Κάτω από την απειλητική πίεση της νικηφόρας προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων, τα οποία βάδιζαν κατά της πρωτεύουσας Κωνσταντινούπολης, υπογράφτηκε την 3 Μαρτίου 1878 η ταπεινωτική για τους Οθωμανούς συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Το Οθωμανικό κράτος φαίνεται να καταρρέει στρατιωτικά αλλά και δημοσιονομικά. Τα βαλκανικά κράτη, επωφελούμενα από τη ρωσοτουρκική διαμάχη διεκδικούν εδάφη από την οθωμανική αυτοκρατορία. Η συνθήκη ευνοούσε τα ρώσικα σχέδια, αλλά δεν έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη προστάτιδα της ακεραιότητας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τη Μεγάλη Βρετανία. Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου δημιουργούσε τεράστια προβλήματα και στη χώρα μας γιατί με τη ρωσική στήριξη δημιουργήθηκε μια μεγάλη Βουλγαρία. Ως απόρροια της βρετανικής αντίδρασης και της ανάγκης για νέα διευθέτηση τον Ιούνιο του 1878 συγκλήθηκε το συνέδριο του Βερολίνου που είχε ως αποστολή να αναδιανείμει τα εδάφη των Βαλκανίων. Στο συνέδριο του Βερολίνου ανατράπηκε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και περιορίζεται η Μεγάλη Βουλγαρία. Αποφασίστηκε η διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να διευθετηθεί με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τελικά, έγινε και πάλι στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση των πρεσβευτών των μεγάλων δυνάμεων, χωρίς την παρουσία της Ελλάδας, όπου και αποφασίστηκε να παραχωρηθεί στο ελληνικό κράτος ολόκληρη η Θεσσαλία και μικρό κομμάτι της Ηπείρου. Πως όμως η Ελλάδα νομιμοποίησε την παρέμβασή της αφού είχε τηρήσει πολιτική ουδετερότητας και οι διάσπαρτοι στους ορεινούς όγκους επαναστάτες είχαν σχεδόν παντού ηττηθεί; Μπορεί το επίσημο κράτος να τήρησε πολιτική ουδετερότητας, αλλά πολλοί απλοί Έλληνες, στρατιώτες, αξιωματικοί και πολίτες, εισέβαλαν στη σκλαβωμένη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, ενώθηκαν με τους πιο δυναμικούς ντόπιους και επαναστάτησαν. Η σημασία της μάχης στη Ματαράγκα και την Πετρομαγούλα είναι τεράστια για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας. Κράτησε το νικηφόρο πνεύμα των επαναστατών ζωντανό και ανάγκασε τους Άγγλους προξένους στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη να έλθουν στη Θεσσαλία και να ζητήσουν από τους επαναστάτες να σταματήσουν, με την υπόσχεση ότι τα αιτήματά τους θα δικαιωθούν με τη φροντίδα της Μεγάλης Βρετανίας. Μ’ αυτό το τρόπο έγινε δυνατή η αποτελεσματικότερη παρουσίαση των ελληνικών αιτημάτων στο συνέδριο του Βερολίνου και η απελευθέρωση του νοτίου τμήματος της Ηπείρου και της Θεσσαλίας, με τους όρους της συνθήκης της Κωνσταντινουπόλεως. Οι νεκροί που τιμούμε σήμερα όρθωσαν αποτελεσματικά το ανάστημα σε ένα πολύ ισχυρότερο αντίπαλο, πάλεψαν σε δύσκολες συνθήκες και χωρίς στήριξη, υπακούοντας όχι στο γράμμα των κανονισμών αλλά σε ένα ισχυρό αίσθημα πατριωτισμού και προσωπικής αξιοπρέπειας και πέτυχαν να δώσουν μια ισχυρή ώθηση στο όραμα όχι μόνο των Θεσσαλών αλλά και των υπόλοιπων Ελλήνων για ελευθερία».
Στην κεντρική πλατεία Mαταράγκας
Aκολούθως, οι επίσημοι και όλος ο κόσμος αναχώρησαν από τον Iερό Nαό με τα πόδια για το Hρώο της κεντρικής πλατείας της Mαταράγκας όπου έγινε κατάθεση στεφάνων.
Ο κ. Ταλιαδούρος
«Το όραμα των αγωνιστών του ΄78 ήταν η ελευθερία, την οποία διασφάλισαν με τη θυσία τους και μας την κληροδότησαν ως το ύψιστο αγαθό, για να μπορούμε σήμερα ελεύθερα να οραματιζόμαστε τα «καλύτερα» και τα «υψηλότερα» και να στοχεύουμε στο μείζον, την παιδεία.
Μια παιδεία πολυδιάστατη, αναβαθμισμένη, μια παιδεία ανταγωνιστική, μια παιδεία που ανοίγει πόρτες, πλαταίνει τους ορίζοντες, διευρύνει τις διεκδικήσεις, κατοχυρώνει την επιτυχία, κατακτά τον κόσμο, μεγαλώνει την Ελλάδα μας.
Η Ελευθερία για την οποία αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας , τους οποίους τιμούμε σήμερα, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πατρίδας μας και την πρόοδο των συμπολιτών μας. Ομοίως σήμερα, στην εποχή της γνώσης και της τεχνολογίας, στην εποχή του έντονου διεθνούς ανταγωνισμού η υψηλού επιπέδου και ποιότητας εκπαίδευση αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την πρόοδο.
Μέλημά μας είναι το καλύτερο για τα παιδιά, το καλύτερο για τον μέλλον του τόπου μας, την Καρδίτσα που ιστορικά αντιστάθηκε σε κάθε κακό, που ανέδειξε την ελευθερία και την δημοκρατία ως ύψιστα ιδανικά.
Έτσι θα πορευόμαστε και θα συνεχίζουμε τη μάχη, τον αγώνα. Αγώνας για ελευθερία ήταν η επανάσταση του 1878, αγώνας για μια καλύτερη παιδεία είναι η μάχη του σήμερα. Και αυτόν τον αγώνα θα τον κερδίσουμε εκπληρώνοντας και εμείς το χρέος μας στην Πατρίδα».
Ο κ. Παπαμαργαρίτης
Τέλος, ο Δήμαρχος Άρνης κ. Παπαμαργαρίτης, τόνισε: «Παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας κ. Ταλιαδούρου καθώς και με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Νομού μας, γιορτάσαμε σήμερα τη μάχη της Ματαράγκας, Πετρομαγούλας, Πύργου Κιερίου. Είναι μια μάχη ιστορική και θα ήθελα να αφιερώσω αυτή τη γιορτή λόγω της κρίσης που υπάρχει. Πρέπει να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι, ότι η ιστορία πρέπει να διδάσκεται από τα σχολεία και πρέπει όλοι μας να τιμούμε την ιστορία μας».