Ειδήσεις

Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι λατρευτικές Συνάξεις για τον πολιούχο άγιο Σεραφείμ


Με λαμπρότητα κορυφώθηκαν οι λατρευτικές Συνάξεις για τον πολιούχο και προστάτη μας άγιο, ένδοξο ιερομάρτυρα Σεραφείμ, αρχιεπίσκοπο Φαναρίου και Νεοχωρίου, την Κυριακή των Μυροφόρων 12 Μαΐου 2019.

Οι λατρευτικές Συνάξεις ξεκίνησαν από το πρωί του Σάββατου 11 Μαΐου με τη Θεία Λειτουργία στον τόπο όπου ο Άγιός μας γεννήθηκε στην Πεζούλα ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.

Το εσπέρας και ώρα 5:00΄μ.μ., η Τιμία Κάρα έφθασε στον τόπο μαρτυρίου του στο Φανάρι. Κομιστής αυτής ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Μεθόδιος Κολοβός, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Κορώνης, όπου φυλάσσεται η Τιμία Κάρα. Εκεί τελέστηκε η ακολουθία του Εσπερινού προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Ακολούθως, η Τιμία Κάρα ξεκίνησε για την πόλη της Καρδίτσας, με ενδιάμεσες στάσεις στο Παλαιοκκλήσι και στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Καρδίτσης.

Στις 7:00΄μ.μ. περίπου, ο Σεβασμιώτατος κόμισε τον Άγιό μας στην πόλη μας. Έναντι του ξενοδοχείου «Άρνη» ανέμενε η λιτανευτική πομπή με επικεφαλείς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομο και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο. Ο κλήρος και ο λαός, μικροί και μεγάλοι υποδεχθήκαμε τον Άγιο και προστάτη μας.

Ακολούθησε, λιτανευτική πομπή μέχρι τον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης. Της λιτανευτικής πομπής προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Μετά την απόθεση της τιμίας κάρας στο προσκυνητάριο του Αγίου, άρχισε η ακολουθία του Εσπερινού προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρναβου κ. Ιερωνύμου συγχοροστατούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Τιμοθέου.

Την κυριώνυμο ημέρα στον Ιερό μας Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Τιμοθέου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Ακολούθησε, η λιτανευτική πομπή της ιεράς εικόνος και της τιμίας κάρας του Αγίου μας μέχρι και την κεντρική πλατεία της πόλεώς μας, όπου ο προεξάρχων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευλόγησε τους άρτους.

Στην προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος, αφού ανεφέρθη στο θαύμα του επετέλεσε ο Άγιος Σεραφείμ πριν ακριβώς από 91 χρόνια, το 1927, όταν μακρά ανομβρία κατά την οποία άνθρωποι πέθαιναν, τα ζώα εχάνονταν, ο κάμπος τελείως νεκρός και ο τότε Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρός Ιεζεκιήλ με τον κλήρο και τον λαό ανέπεμψαν προσευχές και δεήσεις στον Άγιο Σεραφείμ, στον φίλο του Ιησού Χριστού, στον κήρυκα της Αναστάσεως, να σταματήσει η φοβερή ανομβρία. Ο Άγιος με την παρρησία του ενώπιον του Τριαδικού Θεού μας έφερε πλούσια όμβρο βροχής για να επιβιώσουν οι πρόγονοί μας. Στην συνέχεια, ευχαρίστησε εγκαρδίως τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους στην πανήγυρή μας «Θερμώς σας ευχαριστώ εξ ονόματος του Ιερού κλήρου, των αρχόντων και του λαού Άγιοι Αρχιερείς και ευγνομόνως δεχθείτε τις προσευχές μας ενώπιον του Αγίου μας», καθώς και τους συντελεστές αυτής. Τους άρχοντες, τον Δήμο Καρδίτσης, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Στρατονόμων, το Τμήμα Τροχαίας, τις Φιλαρμονικές (Καρδίτσης και Παλαμά), τους Διευθυντές της Πρωτοβαθμίου και Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως, τους καθηγητές και τους μαθητές, τον Πρόεδρο των Πολιτιστικών Συλλόγων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Σώμα των προσκόπων, την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κορώνης με επικεφαλής τον Καθηγούμενο αυτής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Μεθόδιο Κολοβό, κομιστή της Τιμίας Κάρας, τους Ιερείς μας, τους Ιεροψάλτες, τα παιδιά τόσο των ενοριών, όσο και των Κατηχητικών μας και τον ευσεβή, φιλακόλουθο και φιλάγιο λαό. Τέλος, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αμφιλόχιο Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, τους Αιδεσιμολογιωτάτους Πρωτοπρεσβυτέρους π. Δημήτριο Θεοδωρόπουλο, Γενικό Αρχιερατικό μας Επίτροπο και π. Γεώργιο Στάμο, Αρχιερατικό Επίτροπο πόλεως Καρδίτσης για την άριστη συνδιοργάνωση της Πανηγύρεως προς τιμήν του πολιούχου και προστάτου μας Αγίου Σεραφείμ.

Η λιτανευτική πομπή επέστρεψε στον Ιερό Μητροπολιτικό μας Ναό όπου και έγινε η απόλυσις.

Στις λατρευτικές Συνάξεις έψαλλε ο Χορός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός με χοράρχη τον Διευθυντή αυτής κ. Ιωάννη Παπαχρόνη.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρέμβαση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Υδατικά Θεσσαλίας και τα έργα Άνω Αχελώου
Επόμενο άρθρο Βασίλης Τσιάκος: Θέλουμε μια Καρδίτσα των ευκαιριών, των δυνατοτήτων, της ανάπτυξης