Με την παρουσία πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το πρωί στην εορτάζουσα Ιερά Μονή Γέννησης της Θεοτόκου του τοπικού διαμερίσματος Νεράιδας το 8ο Αντάμωμα Δημοτών του Δήμου Ιτάμου. Η θεία λειτουργίας και η αρτοκλασία έγινε χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Τ.Δ. Νεράιδας, οι εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, ο Δήμαρχος Ιτάμου και ο Νομάρχης Καρδίτσας. Στη σύντομη ομιλία του ο Δήμαρχος Ιτάμου κ. Βασίλης Τσαντήλας, ανέφερε: «Τιμώντας την χάρη εορτασμού της Παναγίας, στο ταπεινό, αλλά με πλούσια ιστορία αγώνων, Μοναστήρι της Νεραΐδας Αγράφων, Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε υγεία, ευτυχία, αγάπη για όλους. Στον θεσμό του «Ανταμώματος» που πρώτος ο Δήμος Ιτάμου καθιέρωσε και ακολούθησαν αρκετοί άλλοι Δήμοι, δεν κάνουμε ούτε απολογισμό έργων, ούτε προβολή της Δημοτικής Αρχής.
Κύριοι στόχοι μας ήταν και παραμένουν :
α) Η ανάπτυξη της συνείδησης του Δημότη Ιτάμου και η αλληλογνωριμία των συνδημοτών
β) Η προβολή ορισμένων κορυφαίων θεμάτων του Δήμου
γ) Η ανάδειξη της Θρησκευτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς
δ) Η τουριστική προβολή του Δήμου
Αγαπητοί συνδημότες,
Τέσσερα (4) είναι τα θέματα που θα αναφερθούν σήμερα :
1ον. Η ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΤΣΙΦΛΙΚΙΩΝ ΙΤΑΜΟΥ
Ίσως δεν είναι εποχές σήμερα για επαναστάσεις, αφού η ελληνική κοινωνία ζει στον ρυθμό «Του δε βαριέσαι αδερφέ», αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτάμου, ΟΜΟΦΩΝΑ, αποφάσισε να αρχίσουμε έναν αγώνα για την διεκδίκηση των Ιδιωτικών Δασικών Τσιφλικιών από τον Δήμο Ιτάμου. Την απόφαση αυτή ως Δημοτική Αρχή και ως Δήμος θα την παλέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε, ούτε να αδιαφορήσουμε άλλο, ούτε μας φοβίζει η απειλή του πολιτικού κόστους και οι δυνάμεις των τσιφλικάδων. Θεωρούμε τον Δασικό Πλούτο του Ιτάμου Εθνικό πλούτο που ανήκει ως κοινωνικό – φυσικό αγαθό μόνον στους Δημότες Ιτάμου και την πατρίδα μας. Περισσότερες από 150.000 στρέμματα πλούσιες Δασικές εκτάσεις με σπάνια χλωρίδα και πανίδα του Δήμου Ιτάμου ανήκουν σε ιδιώτες με στοιχεία που δεν αναγνωρίζουμε. Στον κοινωνικό αυτόν αγώνα, καλούμε τους Δημότες Ιτάμου όχι μόνον σε απλή συμπαράσταση, αλλά να κάνουμε προσωπική υπόθεση την απαλλοτρίωση των Δασικών Τσιφλικιών. Καλούμε, τους Κοινωνικούς Φορείς του νομού, τα Κόμματα, τα Πολιτικά στελέχη όλων των παρατάξεων και την Κυβέρνηση, να φέρουν το θέμα στην Βουλή των Ελλήνων και να παρθεί η μεγάλη και δίκαιη απόφαση : Όλα τα Δασικά Τσιφλίκια να περάσουν στους Δήμους, ως Εθνικός και κοινωνικός πλούτος, για προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των κατοίκων της ορεινής Ελλάδας.
2ον. Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑ – ΑΓΡΙΝΙΟ
Αγαπητοί συνδημότες,
Τριάντα χρόνια ασχολούμαι προσωπικά με αυτό το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη και αίτημα των φορέων του ν. Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα σε 30 χρόνια ελάχιστα έγιναν. Έφτασε ο δρόμος ως το Φράγμα της Λίμνης Πλαστήρα. Σταμάτησε, έγιναν διάφορα σενάρια από Ανθηρό και Γιαννουσέϊκα χωρίς να προχωρήσει κάτι. Ανατέθηκαν μελέτες, διατέθηκαν σημαντικά κεφάλαια και οριστική μελέτη δεν έχουμε ακόμη σήμερα που μιλάμε. Το 2007, έγιναν σημαντικά βήματα με συναντήσεις των δύο Περιφερειών Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, των Νομαρχών Καρδίτσας και Ευρυτανίας και των άμεσα ενδιαφερομένων Δημάρχων, Ιτάμου, Καλλιφωνίου, Φουρνάς, Βίνιανης και Φραγκίστας.
Σήμερα απαιτούμε :
α) Την τελική σύνταξη και παράδοση των μελετών έως τα Χριστούγεννα 2008 και
β) Την ένταξη και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και παράδοση του έργου ως το 2013.
Στην περιοχή του Δήμου Ιτάμου που βρισκόμαστε σήμερα, υπάρχει σωρεία θεμάτων οδοποιίας. Εμείς ζητάμε :
α) Χαιρετίζουμε με ικανοποίηση, την ένταξη στο πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», του οδικού άξονα : Λίμνη Πλαστήρα – Νεραΐδα – Κλειτσός Δήμου Φουρνά, με τρεις χρηματοδοτήσεις ύψους 2 εκατομ. ευρώ ποσό που δεν καλύπτει όμως το σύνολο του έργου.
Αυτός ο οδικός άξονας, που συνδέει το ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ – ΜΟΥΖΑΚΙ – ΜΕΤΕΩΡΑ – ΠΕΡΤΟΥΛΙ, θα εξελιχθεί, στον μεγαλύτερο ορεινό τουριστικό προορισμό.
β) Έχουμε συντάξει τις οριστικές μελέτες, ως Δήμος των τμημάτων :
i) Φράγμα – Ανθηρό Καροπλεσίου
ii) Καροπλέσι – Κουκέϊκα και
iii) Κουκέϊκα – Νεράϊδα
Τα οποία ευελπιστούμε ότι από τα Περιφερειακά Δασικά Προγράμματα, θα υπάρξουν χρηματο-δοτήσεις.
γ) Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για τις χρηματοδοτήσεις από ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠ.ΕΣ. για το τμήμα Ανθηρό – Σάϊκα και την γέφυρα στον Μέγδοβα.
3ον. Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙ- ΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και η ΙΔΡΥΣΗ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙ-ΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΑΣΠΡΟΥ – ΜΕΓΔΟΒΑ – ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΙΤΗ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιτάμου, διέθεσε πίστωση 30.000 ΕΥΡΩ και ανέθεσε την σύνταξη μελέτης στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Καρδίτσας, για την ίδρυση Οικοτουριστικού Πάρκου στους ποταμούς Άσπρο, Μέγδοβα και Σαρανταπορίτη.
Αυτός ο μοναδικός φυσικός πλούτος με την σπάνια χλωρίδα, πανίδα και ιχθυοπανίδα, είναι ο μεγαλύτερος θησαυρός του Δήμου Ιτάμου και των Αγράφων και έχουμε όλοι τεράστια ευθύνη να τον προστατεύσουμε και να τον αξιοποιήσουμε.
Θεωρούμε βέβαιο, ότι μετά την σύνταξη της μελέτης, το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί και η περιοχή, «η καρδιά των Δολόπων», θα πάρει μεγάλη αξία.
4ον. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ 2ου ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Αγαπητοί συνδημότες,
Είμαι βέβαιος, ότι ειδικά το τελευταίο διάστημα, το θέμα που Σας προβληματίζει είναι : «Τι θα γίνει με τον Δήμο μας, με τον 2ο Καποδίστρια»; Επιθυμούμε να Σας διαβεβαιώσουμε, ότι ως Δήμος δεν αδρανούμε και θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας. Η θέση μας είναι ότι ο Δήμος Ιτάμου, έχει λειτουργία και μπορεί να καταστεί αυτάρκης οικονομικά, για να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους Δημότες, με λίγη βοήθεια από την Πολιτεία. Δεν είμαστε υπέρ της κατάργησης του Δήμου Ιτάμου. Το να καταργηθεί για δεύτερη φορά ο ιστορικός Δήμος Ιτάμου, θα αποτελέσει λάθος πολιτική επιλογή και το αποτέλεσμα θα είναι να απογυμνωθεί η ορεινή Ελλάδα και από τους τελευταίους ακρίτες. Δέκα χρόνια παλεύουμε τώρα να κάνουμε τον Δήμο Ιτάμου πρότυπο και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες και πόρους που διαθέτουμε. Αυτοί οι αγώνες, δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένοι.
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ
Αγαπητοί συνδημότες, θεωρώ υποχρέωση να αναφερθώ και στο Μοναστήρι της Παναγίας, που μας φιλοξενεί. Οι ντόπιοι κάτοικοι των γύρω χωριών εκατοντάδες χρόνια, δίνουν το παρών στον γιορτασμό της Παναγίας, χωρίς να υπολογίσουν τις δυσκολίες οδικής πρόσβασης. Η αγάπη του κόσμου, κράτησε αυτό το Μοναστήρι όρθιο και ζωντανό. Ένα Μοναστήρι που κατασκευάστηκε στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας και που δυστυχώς ενώ το σεβάστηκαν όλοι οι επιδρομείς ακόμη και τα ασκέρια του Αλή Πασά και του Σκόνδρα Πασά, ελεεινοί ιερόσυλοι τη δεκαετία του 70, πήραν της μοναδικής τέχνης εικόνες από τέμπλο. Ευτυχώς το 2000, μετά από αίτηση και συνεργασία του Δήμου Ιτάμου, της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Μνημείων, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας διατέθηκε πίστωση 30 εκατομ. Δρχ. και αναστηλώθηκε εκ θεμελίων το Μοναστήρι. Σήμερα ζητάμε την χρηματοδότηση της ανάπλασης του προαύλιου χώρου της Μονής όπως και την επαναλειτουργία της.
Αγαπητοί δημότες,
Προσωπικά μια χάρη μόνον Σας ζητώ : Να αγαπάτε τον Δήμο Ιτάμου. Να είστε μεταξύ σας αγαπημένοι. Μην αφήνετε τίποτα να Σας διαχωρίζει και να Σας οδηγεί σε μικρές πράξεις. Ο Δήμος μας είναι δύσκολος και έχει πολλά μικρά και μεγάλα προβλήματα, δεν έχουμε όσο προσωπικό και εξοπλισμό χρειαζόμαστε, ούτε τα χρήματα. Σ’ εμάς τους Αιρετούς, αναγνωρίστε την καλή πρόθεση όλων για προσφορά, όταν όμως υπάρχουν φαινόμενα αδιαφορίας, αλαζονείας, ιδιοτέλειας ή και ανικανότητας τότε αποδώστε προσωπικά τις ευθύνες. Καλός Αιρετός δεν είναι αυτός που κρίνει και κατακρίνει, αλλά αυτός που νοιάζεται και βάζει πλάτη για το χωριό του και τον Δήμο».