Ειδήσεις

Με επιτυχία τα προγράμματα Ασφαλώς Ποδηλατώ και Κάντο σωστά


Ο Δήμος Καρδίτσας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ευρωπαικη εβδομαδα κινητικοτητας υλοποίησε  από τη Δευτέρα 17/9 έως και την Παρασκευή 21/9 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας – ΙΟΑΣ «Πάνος Μυλωνάς» και με τη χορηγία της εταιρείας “Κεντρικη οδος” -που κάλυψε όλο το κόστος του προγράμματος-το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Ασφαλώς ποδηλατώ» για τα παιδιά της 6ης Δημοτικού σε σχολεία της πόλης.

Το πρόγραμμα “Ασφαλώς Ποδηλατώ” αφορά στη σωστή και ασφαλή χρήση του ποδηλάτου για παιδιά. Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν τα παιδιά για τις βασικές αρχές ασφαλούς χρήσης και μετακίνησής τους με ποδήλατο αλλά και η επιμόρφωση των γονέων τους στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Οι δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν αποτελούνταν από θεωρητική και βιωματική επιμόρφωση που πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με κινητά σήματα του ΚΟΚ και κώνους που δημιουργούσαν διαδρομή με διάφορες δυσκολίες όπως αυτές που συναντά ένας ποδηλάτης στο δρόμο. Το πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» έχει αναπτυχθεί από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργαζόμενους φορείς από το εξωτερικό (Deutsche Verkehrswacht του οποίου ο Πρόεδρος κος Kurt Bodewig επισκέφτηκε πρόσφατα τη χώρα μας με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών) και βασίζεται στη βιωματική εμπειρία και ενημέρωση παιδιών και γονέων.

Παράλληλα με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και το πρόγραμμα  “Κάντο σωστά” για μαθητές Β’ Λυκείου. Στόχος του προγράμματος ήταν η  κυκλοφοριακή διαπαιδαγώγηση των μαθητών και περιελάμβανε ομιλία και παρουσίαση θεμάτων οδικής ασφάλειας μέσω Power Point και προβολής video, με χρήση και ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου για την αξιολόγηση των μαθητών επί θεμάτων οδικής κυκλοφορίας και οδικής συμπεριφοράς. Το θεωρητικό μέρος πραγματοποιήθηκε στις αίθουσες εκδηλώσεων του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ ενώ στη συνέχεια στην

Κινητή μονάδα Οδικής Ασφάλειας-Mobile Nest του ΙΟΑΣ που φιλοξενούνταν στο αμαξοστάσιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κάθε μαθητής είχε τη δυνατότητα να βιώσει την επικινδυνότητα να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, το αίσθημα του κινδύνου και τη σημαντικότητα της ζώνης κατά τη διάρκεια ανατροπής (προσομοιωτής ανατροπής) και πρόσκρουσης (προσομοιωτής πρόσκρουσης), καθώς και πολλές διαφορετικές συνθήκες προσομοίωσης της οδήγησης με τη βοήθεια του ειδικών προσομοιωτών (απόσπαση προσοχής, επίδραση του βάρους κατά τη σύγκρουση κ.α).

Συνολικά τα προγράμματα παρακολούθησαν πάνω από 1000 μαθητές.

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα συντήρησης στον οδικό άξονα Λάρισας–Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Υποβολή αιτήσεων στο Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας